Posledica je, da moški redko – če sploh kdaj – direktno zaupajo, kaj jih teži, kaj potrebujejo in želijo v odnosu (a če smo iskreni, tudi mnoge ženske ne, saj nekako nezrelo pričakujemo, da nam bo partner bral misli). Vendar če tega, kar potrebujejo, v odnosu ne dobijo, na tihem trpijo in upajo, da bo partnerka ugotovila, kaj potrebujejo. Odnos se počasi, a vztrajno krha in prej ko slej propade (to seveda velja v obe smeri!).

Spodaj si preberite, katerih 16 stvari si moški želijo v odnosu, a vam najverjetneje niso povedali. Če jih boste upoštevale, se boste izognile marsikateremu prepiru, ki bo zgolj posledica napačne ali manjkajoče komunikacije. Seveda pa tako kot drugje tudi tu velja vzajemnost – ne more vaš moški od vas pričakovati ali celo zahtevati nečesa, kar vam sam ne nudi.

1. Prijaznost

Svet je lahko zelo krut, moški svet pa na nek način še bolj. Uspeh v trdem in brezobzirnem poslovnem svetu je težak, sodelavci so pogosto konkurenca, s katero morajo tekmovati, zato se soočajo z obsojanjem, neprestanim tekmovanjem in primerjanjem. To je zelo utrujajoče, zato jim boste zelo olajšale, če boste ve manj obsojajoče in bolj prizanesljive, razumevajoče in popustljive (kar pa seveda ne pomeni, da morate biti popustljive pri stvareh, ki jih kot zrela ženska potrebujete v odnosu: bontonu, spoštovanju, zrelosti ipd.).

2. Sreča

Moški potrebujejo, da je njihova ženska srečna, zato jim to pokažite in povejte. Radi so z žensko, ki je srečna, zadovoljna in optimistična in zna to tudi pokazati. To seveda ne pomeni, da boste vedno take, saj je bistvo odnosa, da nam partner stoji ob strani tudi v težkih časih, a naučite se pokazati svojo srečo in zadovoljstvo z življenjem; z njim in odnosom, saj se čutijo (so)odgovorne za vašo srečo.

3. Priznanje in občudovanje

Ja, moški ego je zelo delikatna zadeva in potrebujejo veliko hvale, priznanja in (pristnega in nepretiranega) občudovanja. Občutek, da so izboljšali vaše življenje, jih bo neizmerno osrečil – saj veste, moški se cenijo po uspehu in tudi to je neke vrste merilo njihove uspešnosti. Povejte jim, ko vas s čim razveseli; da ste mu hvaležne za nekaj, kar je naredil za vas; njegovo družbo; prispevanje; da vam stoji ob strani (ne, ne vedo, da tako čutite, če jim tega jasno ne pokažete ali direktno ne poveste).

4. Odobravanje

Čeprav vam tega nikoli ne bodo priznali, zelo potrebujejo vaše odobravanje. Odobravanje tega, kar počnejo; kako se obnašajo; kako živijo; njihove odločitve in dosežke. To seveda nikakor ne pomeni, da morate odobravati, česar v resnici ne odobravate (npr. neurejenost, zanemarjenost, popivanje, pomanjkanje bontona in zrelosti ipd.), a tisto, kar odobravate, jim vsekakor dajte vedeti. Naj vedo, da ste ponosne na njih.

Če pa je veliko pomembnih stvari, ki jih pri njem ne odobravate in ne sprejemate, premislite o smislu nadaljevanja zveze. Edina oseba, ki jo lahko spremenite, ste vi sami in nihče drug.

5. Fizično izkazovanje ljubezni, pripadnosti

Tako kot me tudi oni potrebujejo naše dotike, božanje, poljube … skratka, fizično izkazovanje naklonjenosti in ljubezni. To je za njih del intime, ki jim je zelo pomemben. Ko se jih dotikamo, imajo občutek, da jih ljubimo in počutijo se srečne.

6. Strast

Ena izmed stvari, nad katero se moški najpogosteje pritožujejo, je pomanjkanje strasti, poželenja s strani njihovih partnerk. Zato jim pokažite, da si jih želite.

Seveda pa je povsem logično, da jim ne morete, če si jih dejansko ne želite, ker so vas preveč(krat) razočarali, prizadeli in se ne opravičili in odpravili bolečega ravnanja; če se obnašajo nezrelo in ste v odnosu do njih bolj mama kot ženska; če se obnašajo tako, da vas je v družbi sram ipd. Le pravega moškega si lahko prava ženska zares želi.

7. Moč in podpora

Ko imajo težko obdobje v življenju, moški zelo potrebujejo podporo svoje partnerke. Moralno, čustveno. Čeprav o tem ne govorijo, potrebujejo nekoga, ki je tam za njih in je ‘tiho močan’ v ozadju in po potrebi nudi oporo, ki je lahko zgolj objem, tiha spodbuda ipd.

8. Prisotnost in razumevanje

Moški so nagnjeni k reševanju problemov, zato, ko se soočajo s problemi, niti ne pričakujejo ali potrebujejo, da jim ponudimo rešitve, temveč le, da smo tam in jih razumemo. Večinoma se niti ne bodo želeli pogovarjati (saj veste: medtem, ko me vse procesiramo tako, da govorimo in delimo, oni iščejo rešitve s tihim premlevanjem), zato jim toliko več pomeni, da ste tam za njih s tihim razumevanjem.

9. Odpuščanje

Moški potrebujejo partnerke, ki jih spoštujejo in tretirajo kot sebi enake. Partnerke, ki so sposobne sklepati kompromise in ne vlečejo zamer. O stvari se pogovori, razčisti in gre dalje, ne pa nekaj dni kuha mulo. Kako nezrelo, ne glede na spol (seveda tudi moški to počnejo)! Če so kaj zafrknili, jim dajte vedeti, da vam ni v redu; se o tem pogovorite; dogovorite, kako bo postopal naslednjič v podobnem primeru in zadevo zaključite. Vsi delamo napake in vsak si zasluži novo priložnost.

10. Lojalnost in pripadnost

Tako kot ženske tudi moški potrebujejo občutek, da so edini v vašem življenju. Še zlasti, če imajo za sabo nezvestobo s strani bivše partnerke, bodo še toliko bolj potrebovali to zagotovilo, zato jim ga nikar ne odrekajte. Potrudite se, da mu (v razumni meri in na normalen način – javljanje vsake pol ure, kje ste, to namreč ni) daste to vedeti z obnašanjem, dejanji in mu tudi direktno poveste.

11. Zaupanje v njihove sposobnosti

Moški zelo cenijo in potrebujejo občutek, da jim zaupamo, da se zanesemo na njih (kar je, jasno, malce težko, če je partner nezrel in nezanesljiv in nas je že večkrat razočaral – govorimo o normalnih, zrelih partnerjih). Želijo, da smo tam za njih, ko nas potrebujejo, in da lahko računajo na nas – in hkrati želijo, da vemo, da so oz. bodo tudi oni tam za nas, ko jih bomo potrebovale.

12. Potrpežljivost

Tako kot ženske tudi moški niso popolni. Nihče ni – vsi delamo napake in se na njih učimo. Morda vaš partner še ni natanko to, kar si želite in potrebujete, a zavedajte se, da popolnosti ni, zato če gre za kakšne manjše stvari, ki jih lahko v doglednem času izboljša, popravi ali odpravi in hkrati najpomembnejše stvari ‘štimajo’ – dajte mu priložnost, da se izkaže in dokaže. V pravem odnosu partnerja (z)rasteta in postaneta (naj)boljša verzija sebe. To pa, jasno, ne gre čez noč.

13. Sproščenost in smeh

Ljudje delamo napake, se celo (nehote) prizadenemo in razočaramo. A kot že omenjeno, nihče ni popoln, zato če ne gre za večje stvari, ki res pretresejo odnos ali vas globoko prizadenejo – bodimo razumevajoči in potrpežljivi. Veliko pomeni, da nekdo ve, da je naredil napako, jo prizna, se iskreno opraviči in pokaže trud in voljo za odnos s tem, da je ne ponovi več.

Skušajte nepomembne, smešne napake pospremiti s smehom in humorjem, ki sprosti napeto situacijo. (Če pa ne vi, ne partner nimata smisla za humor, je seveda to popolnoma v redu. Če pa ga eden ima in drugi ne, je to dejansko lahko vzrok za razpad zveze, saj za partnerja s humorjem postane preveč moreče in obremenjujoče.)

14. Prijateljstvo

Partnerja morata biti na prvem mestu najboljša prijatelja in zaveznika, ki uživata v času, preživetem skupaj; globokih pogovorih; skupnih interesih in hobijih. Oba spola torej na prvem mestu v partnerju potrebujeta najboljšega prijatelja – tistega, h kateremu vesta, da se lahko vrneta domov tudi ko ju vsi ostali pustijo na cedilu. Zato namenita čas skupnemu kakovostnemu preživljanju prostega časa – povezalo vaju bo na globlji ravni, še zlasti s pogovori, preko katerih se globlje spoznavata.

15. Čustvena intima

Saj veste, kako je, ko se dobita dve prijateljici in si povesta skoraj vse, nato bodrita ena drugo in se s srečanja vrneta optimistični in polni novega upanja. Jasno, ena drugi sta najprej zaupali težave, s čimer sta se delno rešili bremena; nato sta ena od druge dobili slišanje in razumevanje in nato še bodrenje, torej oporo. Nič čudnega, da je svet potem lepši in na koncu tunela posveti svetla luč!

Kaj pa moški? Ne glede na to, kaj in kako zelo jih teži – dobivajo se na pivu, govorijo o vsem drugem (ribolovu, zadnji GP dirki, najnovejšem modelu tega-in-tega avta), vse težave pa tiščijo v sebi. Lahko se celo mrtvo napijejo, da bi malce pozabili na to, kar jih pesti, a kaj, ko se s streznitvijo vrnejo tudi problemi. In ti ostajajo in se kopičijo, s tem pa stres.

Dečkom kazanje čustev v večini primerov nikoli ni bilo dovoljeno (“Daj no daj, ne boš zdaj jokal, saj si vendar fant!” je po navadi slišati, ko se fantek udari ali ustraši). Tako so že od malega navajeni zadrževati, tlačiti čustva, kar pušča trajne posledice in mnogi strokovnjaki ugotavljajo, da je ravno to tlačenje občutkov eden izmed razlogov, da moški umirajo prej.

Zato je ena izmed najbolj pomembnih stvari, ki jih moški potrebujejo v odnosu, čustvena intima, občutek, da lahko svoji partnerki zaupajo, ta pa jih ne bo obsojala in kritizirala. Potrebujejo partnerko, ki bo njihov varen prostor, kjer lahko ‘padejo’, se ‘sesujejo’ in bo ob njih, da se bodo pobrali. Tako, kot ženske (praviloma) potrebujejo čas in prostor, da se odprejo in predajo seksualno, ga moški potrebujejo, da se lahko predajo čustveno – to pa se zgodi, ko se počutijo dovolj varne, sprejete, razumljene in spoštovane.

16. Spoštovanje

Zadnje, a še zdaleč ne najmanj pomembno: moški potrebujejo spoštovanje partnerke. Za njih je to eden izmed dokazov, da jih ljubite. Če ima občutek, da ne spoštujete njega, njegovega dela, poklica, stvari, v katere verjame – to, kar v osnovi je – vas bo težko ljubil, saj bo to prej ko slej načelo in uničilo sovjo zvezo. Hkrati premislite o naslednjem: če vam ne ustreza glede vsega omenjenega, verjetno ni pravi partner za vas. Najpomembnejše za uspeh zveze je namreč ujemanje.

Skratka, moški v osnovi v odnosu potrebujejo zelo podobne stvari kot jih ženske, le da na njih pogosto pozabimo, ker so tako zelo nezgovorni. Poskusite z upoštevanjem naštetih nasvetov in presneto hitro boste videle spremembe!

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj