Biti član kraljeve družine vsekakor prinaša mnoge ugodnosti in privilegije, vendar kot predstavnik Firme, kot poznavalci rečejo britanski kraljevi družini, nekaterih stvari preprosto ne smeš početi, če si del ožjega kroga kralja oz. kraljice.

Ste že kdaj videli, da bi si kralj in kraljica javno izkazovala naklonjenost ali da bi princ William delila avtograme svojim oboževalcem? Čeprav ne gre za pisana pravila, obstajajo smernice (nekatere stroge in druge ne tako stroge), ki se jih člani kraljeve družine praviloma držijo. Oglejmo si nekatera od njih.

Zmanjšajte izkazovanje naklonjenosti na najmanjšo možno mero

Kraljevi družinski člani se v javnosti zelo redko poljubljajo ali držijo za roke. Mnogi domnevajo, da bonton ali kraljevi protokol parom preprečuje, da bi si dovolili kaj takega, vendar se sami člani kraljeve družine odločijo, da bodo v javnosti ostali profesionalni, saj so delovni predstavniki britanske monarhije.

V primeru princa in princese valižanske ju skoraj vedno vidimo na fotografijah, posnetih med uradnimi obiski, tako da sta na ‘delovnem mestu’ in bi bilo neprofesionalno, če bi se držala za roke. Poleg tega morata stisniti roko ogromnemu številu ljudi, ko se srečata, tako, da to udi ne bi bilo preveč praktično.

Očitno pa je, da sta si zelo naklonjena, kar se včasih pokaže v bolj lahkotnih trenutkih – npr. na športnih prireditvah in podobno. Ni pa za pričakovati, da bodo to pokazali v bolj formalnih situacijah.

Obvezno priklanjanje

Moški se morajo ob pozdravu monarhu pokloniti, ženske pa tradicionalno naredijo poklon. Ni treba, da so geste dolge ali pretirane – zadostuje že subtilen poklon ali kretnja.

Dovoljenje za poroko

Najvišji člani kraljeve družine potrebujejo dovoljenje monarha za poroko. Kot je določeno v Zakonu o kraljevih porokah iz leta 1772, mora vsaka potencialna nevesta ali ženin za starejše kraljeve družinske člane dobiti kraljevo odobritev. Nato sledi razglasitev zaroke, visoki kraljevi predstavniki pa se lahko odločijo, da bodo organizirali uradno srečanje z novinarji.

Sprejemanje daril

Kraljeva družina med javnimi nastopi in turnejami v tujini prejme na stotine daril od oboževalcev, vendar obstajajo pravila o tem, kaj lahko sprejmejo in česa ne. V skladu s pravilnikom o darilih iz leta 2003 se “ne sme sprejeti nobenega darila, vključno z gostoljubnostjo ali storitvami, ki bi člana kraljeve družine kakor koli zavezovalo ali bi se lahko zdelo, da ga zavezuje do darovalca”.

Darila, ki jih ponudijo podjetja v Združenem kraljestvu, se običajno zavrnejo, razen če so “ponujena kot spominek na uradni obisk v prostorih podjetja, ob kraljevi poroki ali drugi posebni osebni priložnosti”. Kraljeva družina lahko sprejme darila javnih organov, kot so oborožene službe ali dobrodelne organizacije, zlasti tiste, s katerimi ima že vzpostavljeno povezavo.

Kar zadeva člane javnosti, pa lahko sprejmejo manjša darila od posameznikov, kot so cvetje, hrana, “razumne” količine potrošnega materiala in knjige, vendar pa kraljeva družina ne more sprejeti ničesar, kar je vredno več kot 150 funtov.

Buckinghamska palača vsako leto objavi sezname uradnih daril, ki jih prejmejo člani kraljeve družine.

Skupno letenje

Čeprav uradno pravilo ne obstaja, se dediči tehnično ne bi smeli udeleževati istih letov, da bi zaščitili kraljevo rodbino. Seveda ste zaradi praktičnosti v preteklosti že neštetokrat videli, da so neposredni dediči potovali skupaj, vendar morajo za dovoljenje zaprositi kralja, ki ima pri tem zadnjo besedo.

Princ William in princ George sta na svojih kraljevih potovanjih v Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo, na Poljsko in v Nemčijo letela skupaj. Podobno je William, ko je bil še majhen, spremljal svojega očeta na svetovnih turnejah.

Nošenje hlačnih nogavic

Čeprav naj to ne bi bilo strogo zahtevano, je pokojna kraljica raje videla, da kraljeve ženske na uradnih dogodkih nosijo nogavice, kot se za dame spodobi. Valižanska princesa ima najraje nogavice, ki dajejo videz golih nog; vojvodinja Susseška pa je bila prvič kot članica kraljeve družine opažena v hlačnih nogavicah na vrtni zabavi ob praznovanju 70. rojstnega dne kralja Charlesa leta 2018, kmalu po kraljevi poroki z njo in princem Harryjem.

Prihodi po vrstnem redu

Kraljeva družina na uradne dogodke, kot so bogoslužje na velikonočno nedeljo in poroke, običajno prispe po vrstnem redu nazivov, pri čemer najstarejši pride zadnji. To pomeni, da kralj običajno prispe zadnji, pred njim pa princ in princesa Walesa itd.

Brez selfijev

Verjetno lahko na prste ene roke preštejemo, kolikokrat se je kraljevska družina ustavila, da bi pozirala za selfi z oboževalcem. V duhu dobre volje je princ William nekoč na božični dan v Sandringhamu leta 2014 ustregel učenki in z njo naredil selfie. Pred kratkim pa je princesa Kate septembra 2023 med obiskom mladinske dobrodelne organizacije Streets of Growth v vzhodnem Londonu pozirala z zaposlenim delavcem.

Na splošno pa kraljeva družina fotografije vljudno zavrača, saj je pogosto osredotočena na svoje poslanstvo, ko je v javnosti in v službi. Včasih jih boste videli na selfiih, ki so jih naredili bolj kot ne po naključju.

Princ Harry je nekoč priznal, da “sovraži selfije”. Med obiskom avstralskega vojnega spomenika v Canberri je zavrnil prošnjo mladega oboževalca in pojasnil: “Ne, sovražim selfije. Resno, moraš se znebiti te navade, vem, da si mlad, ampak selfiji so slabi. Naredi normalno fotografijo!”

Pokojna kraljica je nekoč razkrila, da se ji zdi “neprijetno” in “čudno”, ko se sooča z množico ljudi, ki želijo z njo posneti selfi. To je pomenilo, da je menila, da je slabe manire, če ljudje gledajo v zaslon, ko se kot gostja pojavlja v javnosti. To je zaupala ameriškemu veleposlaniku Matthewu Barzunu, ki je za Tatler povedal: “V bistvu je rekla: ‘Pogrešam očesni stik’.”

Nobenih avtogramov

Občasno bomo videli, da se kraljevi kralji podpisujejo v knjigo gostov ali na posebne zapiske, kot so sporočila, priložena k vencem. Nikoli pa jih ne boste videli podpisovati avtogramov oboževalcem med sprehodom. To je dolgoletno pravilo, ki velja za vse kraljeve družine, saj obstaja nevarnost, da bi bil podpis kasneje ponarejen.

Kralja Charlesa so že slišali, kako je zavrnil oboževalca in mu vljudno rekel: “Oprostite, tega mi ne dovolijo.”

Za pot v tujino spakirajte črno obleko

Kraljevi protokol narekuje, da morajo člani kraljeve družine, ko se odpravijo na kraljevo turnejo, spakirati eno črno oblačilo za nesrečni primer, če bi kdo umrl, ko so v tujini. Praviloma morajo vsi člani kraljeve družine ob žalovanju v znak spoštovanja nositi črno obleko.

Skozi zgodovino so to pravilo spoštovali različni člani kraljeve družine. Ko je leta 1992 umrl oče princese Diane, lord Spencer, je bila s takratnim princem Charlesom na smučanju v Alpah. Na poti nazaj je kraljevi par sledil njunemu zgledu in se oblekel v povsem črno obleko.

Vendar to ni bilo vedno tako. Ko je leta 1952 umrl kraljičin pokojni oče George VI, je bila s princem Philipom na safariju v Keniji in ni imela pripravljene črnine. Zato se ni smela fotografirati, dokler ji niso prinesli primerne obleke.

Brez političnih stališč

Po zakonu ima kralj pravico, da voli. V britanski zakonodaji ni zapisano nič takega, kar bi mu prepovedovalo udeležbo na volitvah, vendar se to preprosto ne počne. Na spletni strani parlamenta Združenega kraljestva je navedeno: “Čeprav zakon tega ne prepoveduje, velja, da je glasovanje monarha na volitvah v nasprotju z ustavo.”

Na uradni spletni strani kraljeve družine je nepristranska vloga njegovega veličanstva v parlamentu dodatno pojasnjena. Od kralja se pričakuje, da bo kot vodja države “ostal strogo nevtralen v zvezi s političnimi zadevami” in “ne voli in ne kandidira na volitvah”. Zato kralja ali članov kraljeve družine nikoli ne boste slišali javno izražati svojih političnih stališč.

Samoumevno je, da kraljevi družini ni dovoljeno opravljati političnih funkcij, da se prepreči, da bi monarh izkoristil svoj vpliv za vplivanje na politično mnenje ali zakone.

Kako sedeti kot kraljeva ženska

Čeprav tehnično gledano to ni pravilo, je na splošno neprimerno, da kraljeve ženske sedijo s prekrižanimi nogami. Noge in kolena morajo biti skupaj, kar pomeni, da je križanje pri gležnju primerno.

Katein položaj, ki so ga imenovali “vojvodinjin poševni položaj”, pri katerem ima kolena in gležnje tesno skupaj, noge pa nagne na eno stran. Tako so noge videti daljše in so bolj skromen položaj. Princesa Diana je bila znana po tem, da je sedela na popolnoma enak način, ko je bila na obiskih, in tudi Meghan je prevzela ta položaj, ko se je pridružila kraljevi družini.

Kako držati čajno skodelico

Le občasno boste člane kraljeve družine videli, kako v javnosti srkajo čaj, čeprav ga imajo zelo radi. Pravilni bonton je, da s palcem in kazalcem držite vrh ročaja skodelice in srkate le z istega mesta, da se izognete večkratnim madežem šminke. In ne pozabite, da morate imeti mezinec skrit v roki.

Božič v Sandringhamu

Kralj Charles na svojem podeželskem domu priredi intimno božično večerjo za najožje člane svoje družine, na katero so običajno povabljeni le kraljevi pari, ki so zaročeni ali poročeni. V dneh pred božičem kralj priredi tudi večje božično kosilo v Buckinghamski palači, kjer so na seznamu gostov tudi daljni sorodniki. Na božični dan se kraljeva družina udeleži cerkvenega obreda.

PREBERITE TUDI: Šminke, ki jih nosijo kraljeve ženske

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj