Veliko časa namreč posvetimo delu, obveznostim, morda celo športu, premalo pa sprostitvi in umirjeni vadbi. Nekateri se z jogo začnejo ukvarjati, ker želijo doseči duševni mir, drugi zato, ker si želijo okrepiti telo in postati bolj gibljivi. Dejstvo je, da je joga odlična vadba, če želite doseči vse to in tudi dobro povezavo s telesom. Tole pridobite, če prakticirate jogo.

PREBERITE TUDI: Joga; čas zase in hrana za dušo


1. Mir

Stres je neizogiben del življenja, ki se ga z jogo lahko naučimo kontrolirati in tako dosežemo svoj notranji mir.

2. Moč

Čeprav se zdi, da joga ni intenzivna vadba, pa v resnici ni tako. Z izvajanjem joga položajev veliko pridobimo na moči in stabilizaciji.

3. Izguba telesne mase

Pri jogi se morda res ne izgubi toliko telesne mase, kot pri drugih visoko-intenzivnih vadbah, ampak kljub temu pripomore k zmanjšanju mišične mase. Joga namreč telo vodi v pravo smer, deluje razstrupljevalno in povzroči, da telo začne hrepeneti po zdravi hrani, odrekati pa se začne nezdravi hrani.

4. Sreča

Z jogo se naučimo kontrolirati dihanje in s tem tudi odziv na mnoge fizično in psihično zahtevne situacije. Joga poviša raven srečnih hormonov, zaradi česar se počutimo bolj zadovoljne in srečne.

5. Sprememba

Joga vam slej kot prej pomaga uvesti spremembe v življenje. Z izvajanjem joga položajev ne boste le okrepili telesa in pomirili duha, temveč boste tudi hitro spoznali, kaj morate v življenju spremeniti: predvsem nezdrave navade, negativne ljudi in škodljive odnose.

6. Drža

Joga pomaga okrepiti hrbtenico in mišice okoli nje. Zaradi joge boste imeli lepšo držo, naučili pa se boste le-to ohranjati tudi tekom dne.

7. Samozavest

Z jogo si izboljšate tudi samozavest, še posebno takrat, ko vam uspe osvojiti nekatere položaje, ki jih prej niste mogli. Iz joge lahko črpate moč in samozavest tudi v drugih življenjskih situacijah.

8. Čuječnost

Osredotočanje pozornosti na področja človekovega življenja, ki so bila v preteklosti neopažena, je prvi korak k pozornosti. S pomočjo joge se naučite čutiti trenutek tukaj in zdaj.

9. Gibljivost

Z jogo boste hkrati okrepili in sprostili mišice, sklepe in vezivno tkivo, zaradi česar se boste lažje gibali.

10. Zavedanje telesa

Razumevanje delovanja svojega telesa in posvečanje pozornosti svojemu telesu bo pripomoglo k temu, da se ga boste bolj zavedali in ga tudi vzljubili.

11. Jasnost

Tekom dneva smo bombardirani s tisočimi informacijami in v naših mislih se podi ogromno skrbi in razmišljanj. Joga nam pomaga, da se posvetimo sebi in odmislimo misli, smo čuječni in tako tudi prejmemo jasnost, ki jo potrebujemo.

12. Ljubezen

Joga je učenje, da se gibamo skozi življenje in izhajamo iz čiste ljubezni. Ljubezni do sebe, do gibanja, do svojega telesa, do joge, do sveta in do drugih.

Joga lahko posameznikovo življenje obrne na glavo; tako dobesedno kot v prenesenem pomenu. Joga pripomore k moči, psihični moči, modrosti in duševnemu miru.

PREBERITE TUDI: Kako vam joga lahko spremeni življenje?

[socialpoll id=”2542132″]

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj