Večina teoretikov partnerskih odnosov je osredotočenih na to, koliko intimnosti partnerja čutita eden do drugega, kako intimen odnos imata. A po vedenjskem pristopu Johna Gottmana se je treba bolj osredotočiti na zunanje znake, ki naj bi bolje kazali, koliko nas partner zares ljubi. Ta pristop izhaja iz predpostavke, da dejanja, ki jih vidimo navzven, v večini primerov jasneje kažejo, kaj se dogaja znotraj človeka kot pa to, kaj le-ta govori.

In katerih je tistih 11 ključnih znakov, da vas partner zares ljubi?

1. Želi preživljati čas z vami

To je eden temeljnih pokazateljev, saj nakazuje, da želi vlagati čas v zvezo in v vas – torej eden izmed ključnih nakazateljev uspešnega, dolgotrajnega razmerja. Čeprav smo dandanes zasuti z nešteto obveznostmi, si bo nekdo, ki mu je res mar za vas, vzel čas za vas oz. za vaju.

2. Zanima ga, kako ste preživeli dan

Ko sta skupaj ali na zvezi, vas vpraša, kako ste preživeli dan, kaj se vam je posebnega, zanimivega zgodilo. Partnerja gradita ljubezen in povezanost (intimo) tudi s tovrstnimi vsakodnevnimi pogovori ter praktični podpori eden drugemu.

3. Vam zaupa

Partner, ki mu je res mar za vas, vam tudi zaupa – seveda dokler zaupanja ne zlorabite in uničite. Raziskave kažejo, da v srečnih dolgotrajnih razmerjih partnerji želijo vedeti, kje so njihovi partnerji in kaj počnejo, ko niso skupaj. A to ne zato, ker partnerju ne bi zaupali, temveč ker jim je mar za njih. Bi želeli biti s partnerjem, ki mu je popolnoma vseeno, s kom ste in kaj počnete?

PREBERITE TUDI: 5 stvari, ki jih počnejo ženske in ki moške spravljajo ob živce

4. Vam pomaga, ko potrebujete pomoč

Fizično ali čustveno. Vsi smo prezaposleni in imamo preveč obveznosti, a prav je, da smo tam za partnerja, ko nas potrebuje. “To je tvoj problem” ne obstaja v besednjaku zrelega, spoštljivega odnosa oz. partnerja.

5. Spoštuje vaše poglede in mnenja

Načeloma si izberemo partnerje, s katerimi imamo kar največ skupnega, saj je ujemanje eden izmed najbolj temeljnih pogojev za dolgoročni uspeh razmerja. A svojega klona ne moremo pričakovati, zato je popolnoma možno, da smo si glede česa na povsem nasprotnih bregovih.

Pri tem ni tako pomembno, v kaj je kdo prepričan, temveč je ključnega pomena, koliko smo sposobni sprejeti partnerjeva nasprotna stališča (in, jasno, koliko ta vplivajo na naše vsakdanje življenje). To pomeni, da četudi se ne strinjata, vas bo partner vsaj poslušal in sprejel, da je vaše mnenje drugačno.

6. Vas vključuje v svoje odločitve

Partnerja se odločata skupaj, najsi gre za nepomembne stvari kot je npr. katere kozarce kupiti, ali pa življenjsko pomembna vprašanja kot je kako investirati prihodek. Seveda je popolnoma pravilno, da je eden ‘specializiran’ za nekatera področja, drugi za druga, a na koncu je bistveno, da se oba počutita slišana in upoštevana.

7. Izkazuje vam naklonjenost

Ni potrebno, da imata partnerja vsak dan spolne odnose (oz. da jih sploh imata), da sta čustveno intimna. Partnerska intima je nekaj povsem drugega, kot si večina predstavlja. Izkazovanje naklonjenosti pomeni objemanje, poljubljanje, partnerjeva roka okoli pasu ali na kolenu … vse to nakazuje, da partner želi stik z vami.

PREBERITE TUDI: Če moški v zvezi kdaj naredi katero od teh stvari, ali to pomeni, da ni primeren partner?

8. Vas gleda na poseben način

Neverbalni znaki, ki si jih delita partnerja, nakazujejo na globljo povezanost. Način, kako vas partner gleda, ko govorite; ali ko ga slučajno pogledate, kako vas takrat gleda – to nakazuje, da je rad z vami, vas ljubi, občuduje. Zadostuje kratek pogled, ki pove veliko in pošlje ljubeče, pozitivne vibracije.

9. Se rad pogovarja o skupni preteklosti

Pari, ki se radi pogovarjajo o prijetnih trenutkih iz preteklosti, s tem oživljajo te prijetne trenutke na pozitiven način, s čimer krepijo medsebojno povezanost v danem trenutku in v prihodnosti. Če vaš partner uporabi frazo “Se še spomniš, ko sva …?” in nato pove lep trenutek, ki sta ga preživela skupaj, to nakazuje, da imajo skupni trenutki zanj velik pomen.

10. Se je pripravljen postaviti za vas in vaš odnos

Vas vaš partner brani, ko vas nekdo kritizira ali se mu pridruži? Vsi podatki jasno kažejo, da če je partnerjema res mar za eden za drugega, bodo riskirali svoje lastno dobro počutje za drugega. Partnerji v kakovostnih razmerjih se skupaj postavijo zoper zunanjim ‘napadalcem’.

11. Vam daje dober občutek o sebi

Partner, ki mu je res mar za vas, vam bo dajal (iskrene in ustrezne) komplimente in vam dvigoval samozavest in občutek lastne vrednosti. Če ne drugega, je biti z nekom, ki vam daje občutek, da vas ceni, pomembno za krepitev občutka lastne vrednosti – radi smo namreč ob ljudeh, ob katerih se počutimo dobro. To seveda ne pomeni, da nas mora partner vedno in samo hvaliti, saj lahko rastemo in napredujemo le ob (dobronamernih in spoštljivo podanih) kritikah. A v osnovi mora na vas delovati tako, da vam samozavest dviga, ne pa zbija.

PREBERITE TUDI: Intima v partnerskem odnosu

Realnost?

Seveda pa to ne pomeni, da bodo vsi skupni trenutki krasni in popolni – nikakor. Prišli bodo trenutki, ki si bosta šla popolnoma na živce; prišla bodo zelo težka obdobja v življenju. In takrat se zares pokaže pravi značaj partnerjev in kakovost partnerskega odnosa; takrat se pokaže, ali je ‘v dobrem in slabem’ resnica ali zgolj prazne besede.

Prav tako ni pravila, koliko izmed naštetih 11 točk mora partner izpolnjevati, da boste vedeli, ali mu je res mar za vas. Vsekakor pa velja, da več kot jih, bolje vam kaže. In, jasno, ne pozabite, da gre tudi v nasprotno smer. Ne moremo nečesa pričakovati ali zahtevati od partnerja, če mu tega sami ne nudimo, zato bo najbolje, da o naštetih točkah premislite tudi v obratni smeri – koliko in kaj od tega vi nudite svojemu partnerju.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj