V soboto, 28. maja, se bo v ljubljanskem parku Tivoli odvil že 11. po vrsti. V odlični energiji bo združil številne tekačice, različne generacije in družine. Pred vsako tekačico je le še ena odločitev: 5 ali 10 kilometrov. Lansko leto je ciljno črto dm teka za ženske prestopilo več kot 8.300 tekačic, otroci pa so se zabavali na Oskarjevem teku.

Skok v zdrav življenjski slog

Se že pripravljate na tekaški dm izziv? Po receptu zadovoljne dm tekačice potrebujete nekaj korajže, predvsem pa veliko dobre volje in vztrajnosti. Udeležba na vseslovenskem ženskem tekaškem prazniku pa ne bo predstavljala le vaše osebne zmage, temveč tudi odskočno desko v zdrav življenjski slog.

Za dm tekačice bo navijal tudi Žiga X Gombač

Med množico navijačev bo dame spodbujal tudi ornitolog, ljubitelj narave, mladinski pisatelj, boksar in zagrizeni ultramaratonec Žiga X Gombač, ki pravi: "Z leti sem ugotovil, da lahko energijo usmeriš bodisi v neumnosti, lahko pa tudi v aktivnosti, ki ti pomagajo presegati meje. To je za tekača tudi največji dosežek. Da se vedno znova preseže. Bodisi po razdalji, času ali občutkih, ki jih sreča na poti." In dodaja: "Ampak, tek nikakor ni zgolj preganjanje časa in kilometrov. Ne gre za zgolj fizično početje. Brez odsotnosti glave se hitro zaide v slepo ulico. Kar pa je škoda, kajti tek je predvsem potovanje k sebi. Potovanje, ki se v resnici nikdar ne konča. Tudi zato, ker rojeva spoznanja, do katerih sicer ni mogoče priti."

Jožica Cajnko – brez ovir s športno nožno protezo: ni pomembno biti prvi, važno je sodelovati

Tekačice spodbuja tudi simpatična Jožica Cajnko, za katero navijamo že vse od 7. dm teka za ženske, ki ga je osvojila z novo športno nožno protezo. Za Jožico je bil pravzaprav prelomen 6. dm tek za ženske, saj je leta 2011 iz URI Soča prejela telefonski klic o tem, da bodo na 6. dm teku za ženske zbirali donacijo zanjo, za nakup nove športne podkolenske proteze. Potrebovala jo je zaradi amputacije podkolenskega dela noge, za katero je bil razlog rak na kosti.

Pri komaj šestnajstih letih se je mlado dekle soočalo z izzivom ali obupati ali vztrajati. Odločila se je za slednje in, ko jo bomo videli na 5-kilometrski progi 11. dm teka za ženske, bo jasno, da je neustavljiva tekačica polna življenjske energije, vztrajna, pogumna in predvsem, zmagovalka. Vsem, ki se še odločajo za dm podvig, sporoča: "Drage dame, nič ni prepozno, nič ni zamujeno, če se na 11. dm tek za ženske začnete pripravljati danes ali jutri. Verjemite, nikoli ni prepozno, ni pomembno biti prvi, niti drugi, važno je sodelovati. Tudi jaz sem med zadnjimi, bomo pa skupaj premagovale pot ter prečkale ciljno črto – in to šteje."

V nizkem štartu: priprave so v polnem teku

Da bodo šle priprave lažje od nog, se lahko neustavljivim tekačicam pridružite na skupinskih treningih. Skupne priprave za 11. dm tek za ženske potekajo v osmih slovenskih krajih, vsak četrtek ob 17.30 v družbi izkušenih tekaških inštruktorjev. Priprave so brezplačne in se nanje ni treba prijaviti. Letos so priprave na voljo tudi v fitnes centrih, ki tekačicam, ki so že prijavljene na dm tek za ženske, omogočajo brezplačen obisk vodenih vadb. Več informacij boste našle na www.tekzazenske.si.

28. maj je torej rezerviran za druženje, veselje, zmage in dobro voljo. Poleg tekačic bodo za poskočen dan poskrbeli Čuki, za dame pa bodo na dogodku med drugim navijali tudi profesionalni osebni in kondicijski trener ter strokovnjak za prehrano Matej Cankar, simpatična in energična inštruktorica zumbe Nataša Naneva ter ornitolog, ljubitelj narave, mladinski pisatelj, boksar in zagrizeni ultramaratonec Žiga X Gombač. Na teku bomo dobrodelni, saj bo dm poklonil donacijo Ustanovi za novo Pediatrično kliniko v Ljubljani, ki zbira in tudi namenja sredstva za nakup naprav Pediatrične klinike, prijazni pa bomo tudi do okolja.

Prijavite se lahko v dm prodajalnah po vsej Sloveniji, več informacij pa na www.tekzazenske.si.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj