Novo leto, novo desetletje, čas za nove začetke. Brez skrbi, ne bomo vas maltretirali z idejami ob vstajanju ob 5h zjutraj, temveč prijetnimi jutranjimi rutinami, s pomočjo katerih boste dan začeli mirni in sproščeni in ga v tem duhu tudi nadaljevali.

Če ste kdaj brali avtobiografije, intervjuje ali nasvete uspešnih ljudi, je vsem skupno to, da imajo jutranjo rutino. Vsakdanje jutranje navade, ki jim pomagajo, da dan začnejo z ustrezno miselno naravnanostjo.

Predstavljamo vam 10 jutranjih rutin, ki jih morate v 2020 vključiti v svojo rutino (oz. si rutino ustvariti).

1. Začnite dan s pravilom 5 sekund

 “Amaterji čakajo na navdih, ostali preprosto vstanemo in začnemo delati.” 
― Stephen King

Mel Robbins, avtorica uspešnice ”The 5 Second Rule”, predlaga, da takoj, ko vam zazvoni alarm oz. ko se zbudite, vstanete. Če ne morete, nikar ne poležujte, temveč si pomagajte s pravilom 5 sekund. To pomeni, da tisti trenutek, ko ste se zbudili in se vam ne da vstati, začnite odštevati ”5, 4, 3, 2, 1” in vstanite.

To pravilo lahko aplicirate tudi na vsa druga področja svojega življenja, kjer ste navajeni odlašati. Presenečeni boste, kako bo že takojšnje jutranje vstajanje pozitivno vplivalo tudi na druga področja in zmanjšalo vaše odlašanje.

Takojšnje jutranje vstajanje pa ima pozitiven vpliv še na eno stvar: zmanjšali se vam bosta utrujenost in brezvoljnost. Namreč če še poležujete in dremate in pritiskate ‘snooze’, boste, ko boste končno vstali, povsem zbiti – pa še jezni nase, ker ste zapravili pol ure ali več.

Torej takoj, ko se zbudite – oz. če imate alarm, ga nastavite na zadnji možni trenutek – vstanite in AKCIJA!

2. Posteljite posteljo

Prvo, ko vstanete, posteljite posteljo – četudi ste morda v hotelu ali na dopustu. To je prvi jutranji občutek, da ste že nekaj naredili. In ko se boste popoldan ali zvečer vrnili domov, vas bo pričakalo pospravljeno stanovanje, kar, za razliko od razmetanega, deluje stresno.

Tako se boste po dolgem dnevu končno lahko sprostili in posvetili sebi oz. partnerju in družini, namesto postali slabe volje ob vsem kaosu in morali še pospravljati. Le 1 minuta zjutraj bo imela velik vpliv na vaše počutje, ko se vrnete.

3. Poskrbite za nego in čiščenje kože

Čiščenje in vlaženje je izredno pomembno, zato poskrbite, da zjutraj umijete obraz in nanesete ustrezno kremo. Enako velja za telo – jutranja prha vas bo prebudila in osvežila (ne pozabite na 5 sekund mrzle vode na koncu).

PREBERITE TUDI: Jutranji rituali uspešnih žensk

4. Joga

Joga ali pa vsaj jutranje raztezanje bo naredilo čudež v vašem počutju. Na YT imate nešteto videov s preprostimi joga ali raztezalnimi vajami, s pomočjo katerih boste dan začeli s povsem drugačno energijo in izvrstnim počutjem telesa.

5. Meditirajte

Meditirate lahko sami zgolj ob meditativni glasbi ali si izberete vodeno meditacijo. Ker je zjutraj težko vključiti vse elemente rutine, saj nam primanjkuje časa, lahko meditacijo poslušate na poti v službo. Spravila vas bo v bolj umirjeno in bolj pozitivno razpoloženje.

Sicer je najbolje meditirati čim bolj zgodaj zjutraj, morda že pred jogo ali raztezanjem, preden se vam možgani aktivirajo in zapolnijo z obveznostmi dneva, ki je pred vami. Vsekakor jutranja meditacija in vadba pomenita povsem drugačen začetek dneva kot preverjanje družbenih omrežij. Presenečeni boste nad rezultati, predvsem v svojem počutju.

6. Osredotočajte se na pozitivno

Za katerih 10 stvari ste najbolj hvaležni? Ničesar ne jemljite za samoumevno. Pri vsaki stvari se lahko osredotočate na pozitivno, ali pa na negativno. Izbira je vaša. Seveda je lahko zelo težko, če smo iz otroštva prinesli vzorec osredotočanja na negativno, a s trudom in vztrajnostjo se da to počasi spremeniti.

S tem se bo spremenilo tudi vaše počutje; s tem energija, ki jo boste oddajali in v vaše življenje bodo začeli prihajati drugačni ljudje. Skratka, če se boste osredotočali na pozitivno, boste bolj odprti za sprejemanje pozitivnih stvari v svoje življenje. Enako privlači enako – odločite se za pozitivno.

PREBERITE TUDI: Kako postati jutranji tip človeka?

7. Pišite dnevnik

To ne pomeni nujno navadni dnevnik, kakršnega ste pisali kot najstniki. Zapisujte si globoke misli in pomembne ugotovitve; stvari, za katere ste hvaležni; kaj se vam je lepega zgodilo v določenem dnevu. Vprašajte se, kako se želite ta dan počutiti; katere občutke želite občutiti. Zapišite cilje za dan in teden, ki je pred vami; kaj želite dobrega narediti za druge.

To lahko naredite ob jutranji kavi ali čaju, po meditaciji (in seveda preden preverite družbena omrežja, elektronsko pošto in ostalo nesnago, ki nam za zajtrk napolni možgane). Tako boste dan začeli pozitivno namesto obremenjeni z negativnimi novicami in nezavednim primerjanjem z ‘boljšimi’ življenji drugih ljudi.

8. Ponavljajte si pozitivne afirmacije

“Vedno bo nekdo, ki ne bo videl vaše vrednosti. Nikar to ne bodite vi.” 
― Mel Robbins

Najuspešnejša hipnoterapevtka Marisa Peer pravi, da je največji problem nas vseh ta, da menimo, da nismo dovolj. Zato bi si morali vedno znova govoriti “sem dovolj dobra” in “sem ljubljiv/a”. Ko si govorite afirmacije, s katerimi se želite dvigniti, ni dovolj, da si govorite “sem kar v redu” in “počutim se dobro”, temveč s superlativi.

“Sem izjemna”, “izgledam čudovito”. Spremenite svoje besede. Ne govorite si, kar trenutno je oz. ste, temveč kar si želite, da bi bilo – a obvezno v sedanjiku, kot da je to že tukaj in zdaj. Postati želite najboljša verzija sebe, zato govorite, kot da to že ste.

9. Planirajte in se pripravite vnaprej

Zelo si boste zmanjšali stres in veliko bolj organizirani boste, če boste večer prej naredili seznam opravil in dolžnosti za naslednji dan. Tudi spanec bo bolj kakovosten, saj se ponoči ne boste zbujali, ker vas bo preganjalo, kaj vse imate še za narediti.

Ta seznam lahko vključuje, kar imate za narediti v službi; vaše zasebne opravke; kaj boste oblekli, le imate zjutraj težave s tem; kaj boste doma naredili … red in organizacija olajšujeta življenje. Tudi zjutraj boste porabili manj časa za organizacijo in boste lahko več časa posvetili sebi.

10. Pojdite v akcijo

Pojdite v akcijo in začnite delovati v skladu s svojimi dnevnimi, tedenskimi in dolgoročnejšimi načrti. In seveda svojo novo jutranjo rutino, ki vam bo spremenila življenje – na bolje. Pustite strahove za sabo – ni pogumen tisti, ki se ničesar ne boji, temveč tisti, ki ima tono strahov, a se vseeno odloči in ukrepa.

Prenehajte iskati izgovore, zakaj še ne in zakaj ne morete; prenehajte kriviti druge. Če ne boste, ste se tako odločili – vse je v vaših rokah, sami ste odgovorni za svoje življenje. Tako boste vsak dan korak bližje življenju, ki si ga želite; življenju, ki si ga zaslužite.

PREBERITE TUDI: 6 jutranjih rutin za boljše počutje in več energije

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj