Npr. zdravo mero samozavesti (poudarek na 'zdravo', zato samozavesti nikar ne zamenjujmo z domišljavostjo ali aroganco). Zaposleni na odločilnih delovnih mestih morajo sprejemati pomembne odločitve, pogosto s pomanjkljivimi informacijami in s premalo časa na voljo. In za to je potrebna samozavest.
 
 
A do takšne samozavesti ni enostavno priti, še zlasti ženskam, ki so v poslovnem svetu in na najvišjih položajih še vedno prej izjema kot pravilo in gledane bolj postrani kot s spoštovanjem (saj vemo, kaj je prva izjava mnogih, kako je prišla do tega položaja). Poleg tega imajo ponavadi tudi manj razširjeno mrežo poslovnih poznanstev in posledično manj 'zavetja' in opore, če bi jo potrebovale.
 
A dobra novica je, da se samozavesti lahko – tako kot vse ostalo – naučimo. Spodaj si preberite 10 korakov, ki vam bodo pomagali, da boste postopoma zgradili samozavest.
 

1. Ko ste v dvomih, 'blefirajte'

Razlika je, ko ne ukrepamo ali ko gremo takoj v akcijo. Ko ne naredimo nič, ker nismo gotovi, nas napadejo dvom in negotovosti kot roj komarjev. Dale Carnegie je napisal “neaktivnost hrani dvom in strah. Akcija hrani samozavest in pogum.” Strah pred neuspehom nas lahko dobesedno paralizira, najhuje pri vsem pa je, da skoraj vedno precenjujemo posledice. Gradite si torej samozavest tako, da si ne dovolite otrpniti, temveč greste v akcijo: iščete informacije, ki jih potrebujete za odločitev; se posvetujete in – odločite. Četudi odločitev ne bo najboljša, ste se iz tega nekaj naučili – in na napakah se (največ na)učimo.
 

2. vsak dan naredite nekaj, kar je iz vaše cone udobja

Če ne gremo iz svoje cone udobja, se le-te celo manjšajo. Le če si neprestano postavljamo nove izzive in se neprestano izboljšujemo, se bomo postopoma navadili na vedno nove izzive, ki nam ne bodo več stresni. Tako bomo tudi razvili in utrdili svojo identiteto – do sebe in drugih – kot oseba, ki si drzne tudi tvegati, ko je to primerno in potrebno. Vsaka nova stvar, ki jo dodamo v svoj repertoar znanj, izboljša naše kompetence, te pa samozavest in uspešno kariero.
 

3. Osredotočite se na druge

Zavestno se odločite, da se boste osredotočali na druge namesto nase. Postavljajte ljudem vprašanja, da navežete stik in spoznate ljudi. Bodite radodarni (z iskrenimi!) komplimenti in pomagajte drugim, kadar le morete. Iskanje dobrega v ljudeh vam bo pomagalo, da boste lažje opazili dobro tudi v sebi.
 

4. Imejte mentorje

Njihovi nasveti in veze so neprecenljive, poleg tega boste s pomočjo njihovih izkušenj in objektivnih pripomb bolje ocenili pluse in minuse določene situacije in posledično sprejeli boljše odločitve. Tudi kako tvegano odločitev boste lažje sprejeli, če boste vedeli, da imate podpornike, ki vam bodo pomagali vstati, če boste padli.
 

5. Imejte pozitivne samogovore

Težko je biti samozavesten, če vas nekdo neprestano tlači. Ali se zavedate, da ste to najpogosteje vi sami? Bodite pozorni na to, kaj si govorite, sploh, ko vam kaj ne gre ali se je izkazalo, da je bila katera izmed odločitev, ki ste jo sprejeli, napačna. Ali bi tako govorili s prijateljem? No, torej. Govorite s sabo, kot bi z najboljšim prijateljem. Bodite potrpežljivi, nežni in razumevajoči do sebe.
 

6. Odstranite negativne ljudi iz svoje mreže

Nujno potrebno je, da smo odprti do konstruktivne kritike, če želimo rasti, napredovati, se učiti – tako zasebno kot tudi poslovno. A obstajajo določeni negativni ljudje, ki nikoli ne bodo zadovoljni z ničemer, kar boste naredili in za take nikar ne izgubljajte časa. Torej če vas nekdo neprestano kritizira in omalovažuje, nikar ne izgubljajte časa in energije in ga odstranite iz svojega življenja. Negativizem je namreč želo nalezljiv in ubija motivacijo in samozavest – tega pa ne potrebujete.
 

7. Skrbite za svoje zdravje

Vzemite si čas za redno gibanje, še zlasti, če imate sedeče delo; poskrbite za dovolj kakovostnega spanca; jejte kakovostno, naravno, ekološko in kar se da svežo hrano. Vaše telo in možgani morajo biti kos izzivom.
 

8. Delajte 'domače naloge'

Spremljajte novosti področja, v katerem delate; spoznajte svoje podjetje in zaposlene od znotraj in od zunaj. Če je pred vami zahtevna naloga, se pripravite – tako z nabiranjem znanja in preverjanjem informacij kot tudi v mislih. Ni je stvari, ki bi tako dvignila samozavest kot sta znanje in pripravljenost.
 

9. Pazite na govorico telesa

Pazite na to, kako se držite – pokončno, rame nazaj, ponosno. Pazite na oblačila, ki naj bodo kakovostna, usklajena in vedno brezhibno polikana. Ne le zaradi drugih, temveč ker to, kako smo urejeni, vpliva tudi na našo samozavest – in po drugi strani urejenost vpliva na to, kako nas drugi vidijo in se odzivajo na vas.
 
Če hočete biti vodja, se morate tako tudi oblačiti, držati in vesti. Torej: stojte pokončno; ustvarite očesni kontakt; podajte roko, ki jo ravno prav trdno stisnite; nasmehnite se; bodite prijazni, a odločni. Pazite, da vas ne izdajo znaki napetosti: ukrivljena drža; potne in/ali tresoče se roke; zatikanje pri govoru; sunkovito, kratko dihanje.
 

10. Vsak dan vadite hvaležnost

V nedavno opravljeni raziskavi so povprašali uspešne ljudi, kako preživijo prvo uro vsakega svojega dne. Odgovor št. 1 je bil, da čas posvetijo razmišljanju o stvareh, za katere so najbolj hvaležni. Si ne bi mislili, mar ne? Če začnemo dan z mislimi hvaležnosti za vse lepo in dobro, kar imamo v življenju, je veliko bolj verjetno, da bomo dnevnim izzivom stopili naproti pozitivno naravnani.
 

Zaključek

Tako kot javno nastopanje ali karkoli drugega, je samozavest lastnost, ki se jo lahko izboljša. Več izkušenj kot imamo, bolj bomo samozavestni – in bolj kot bomo samozavestni, bolj bomo naklonjeni novim izkušnjam. Predvsem pa ne pozabimo: vaja dela mojstra!
 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj