… in se pred njimi ustrezno zaščitili, da bi preprečili opekline na koži. Poletje je in poletne aktivnosti nas pogosto zavedejo, zato se hitro zgodi, da nas opeče sonce, pa če še tako pazimo. Še pogosteje pa se ujamejo v past tisti, ki se sončijo z namenom pridobivanja poletne rjave barve. Ne glede na razlog, ko imamo enkrat opekline na koži, gremo vsi skozi naslednje čustvene faze.

PREBERITE TUDI: Kako ukrepati ob sončnih opeklinah?

1. Ignoranca

Ležimo na plaži, ob najljubšem jezeru ali kopališču in uživamo, ko nas greje sonce. Vse se zdi odlično; prijeten poletni veter, vonj vode in sonce, ki poljublja našo kožo. Sprašujemo se, kdaj bomo dobili tisto lepo poletno zagorelost.

2. Dvom

Po nekem času ležanja na soncu se začnete spraševati, zakaj je vaša koža tako topla, vas je morda že opeklo? Ah, sonce gre tako ali tako ‘dol’, zahaja in izgublja svojo moč. Ni tako pomembno, še malo lahko ležimo.

PREBERITE TUDI: To so 3 živila, s katerimi si lahko pomagate blažiti sončne opekline

3. Bolečina

Čas za prho. Slečete se in želite preveriti, ali imate že kaj bolj poletni ten, a to, kar vidite, vas šokira. Vaša koža je močno rdeča, in v močnem kontrastu s snežno belo kožo, ki se je skrivala pod kopalkami. Stuširate se s hladno vodo.

4. Šok

Pogledate se v ogledalo in ni vam jasno, kako vam je to uspelo. Saj ste se vendar pridno mazali s kremami s SPF zaščito in tekom dneva ni nič kaj kazalo, da vas bo opeklo.

5. Preživetje

Zdaj si želite le, da bi preživeli. Zavijete v najbližjo trgovino in kupite velik, največji hladilni gel z aloe vero. Namazani ležite, in si želite, da bi minilo. Vmes sprejmete vse začudene poglede mimoidočih in predvsem očitke vaših najbližjih.

6. Pogajanja

Zdaj ste prilagodili ves postopek, da boste preživeli. Vsa oblačila morajo zaščititi opekline, a biti morajo dovolj mehka, da vas ne drgnejo. In rjuhe, do sedaj se niste zavedali, kako trda vlakenca lahko imajo in kako težke so lahko noči.

PREBERITE TUDI: 12 živil, ki pomagajo koži, da se zaščiti pred sončnimi opeklinami

7. Zanikanje

Vaša koža se vrača v normalno stanje in postaja rjavega tena. Skoraj ste že ven iz težav. Preverjate še, kaj lahko storite, da se koža ne bo začela lupiti in da bo ostala prijetno rjava, saj izgleda odlično!

8. Zaplet

Takooo blizu ste bili, a zdaj je vsega konec. Namesto sijoče rjave poletne kože, se je vaša koža začela lupiti.

9. Sprejetje

Zdaj ste se nehali spraševati, ali bi se še morali mazati z aloe vero, ali bi se morali bolj mazati s sončno kremo. Ta žareča reč na nebu vas je premagala in vam pustila posledice. Vsega imate dovolj in se počasi sprijaznite.

10. Previdnost

Nikoli več! Izkušnja vas je izučila! Nikoli več se ne boste nastavljali najhujšim sončnim žarkom brez ustrezne zaščite ali podlage. Od sedaj naprej se zadržujete v senci, nosite slamnik, kožo ščitite s sredstvi z zaščitnim faktorjem 100. Do naslednjega poletja…

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj