Šefi (direktorji) imajo običajno ves nadzor, kontrolo, moč, v lasti imajo podjetje in pod sabej zaposlene ljudi – ljudi, ki ne smejo dvomiti v njihovo moč ali jim oporekati.

PREBERITE TUDI: To so kvalitete dobrega šefa

Šefi so glavna sila podjetja, ki skrbijo, da posel teče, zaposleni pa so le eden izmed zamenljivih elementov podjetja. Veliko podjetij deluje na ta način; šefi imajo moč, s katero do zaposlenih držijo ustrezno razdaljo, medtem ko zaposleni delajo dalje, da se bojijo za svoje službe. Ampak kako lahko podjetje raste, če je edina motivacija zaposlenih to, da ne izgubijo službe? In ali rast ali upad uspeha podjetja res lahko pripišemo zaposlenim, ki le opravljajo svoje delo?

Podjetja, ki imajo določenega vodjo, je bolj uspešno. Razlika med šefom in vodjo je namreč lahko velika. Vodja poskrbi, da se zaposleni počutijo dobro. Vodja je tam zato, da pospeši rast – ne uspeh podjetja, temveč rast vsakega posameznika in ekipe kot celote. Dober vodja poskrbi, da imajo zaposleni motivacijo in da z veseljem delajo tudi v dobro podjetja in s tem pripomorejo k rasti vsega. Vsi pa vemo nekaj; le zadovoljen delavec dobro dela. Glavna razlika med šefom in dobro vodjo je torej v tem, da dober vodja skrbi za zaposlene. Vsi imamo namreč radi občutek, da nekoga skrbi za nas, ki nas ne vidi le kot zamenljiv člen, ki nas podpira in ki je na voljo, kadar ga potrebujemo in kadar naša volja in energija upadeta.

Dober vodja poskrbi za konstruktivne kritike in ne pozabi na pohvale. Potrudi se ekipo povezati kot celoto in ceniti vsakega posameznika. Zna dvigniti motivacijo zaposlenih in poskrbi, da so zaposleni zadovoljni. Najbolje namreč delajo zadovoljni zaposleni, saj hvaležno vračajo, kar jim podjetje daje. Skrb za zaposlene, dobra ekipa in dober vodja torej lahko poskrbijo, da se dosežejo zadani cilji podjetja.

PREBERITE TUDI: 10 znakov, da imate strupenega šefa

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj