Multipla skleroza je bolezen, ki ne izbira. Prizadane osrednji živčni sistem, možgane in hrbtenjačo. Oseba, ki zboli za to boleznijo z leti ne more več sama hoditi, se oblačiti, delati … postane popolnoma odvisna od drugih ljudi. V Sloveniji je s to boleznijo registriranih 3000 prebivalcev, med njimi tudi zvezdnica Barbara Pešut, pisateljica in žena glasbenika Magnifica.

PREBERITE TUDI: Multipla skleroza je najpogostejše nevrološko obolenje

Tragično diagnozo pa so v začetku leta postavili tudi slavni igralki Selmi Blair, ki je kasneje svojo zgodbo razkrila v oddaji Good Mornig America.

Povedala je, da je ob postavitvi diagnoze jokala, a ne zaradi razočaranja, bile so solze sreče, saj je po sedmih letih nepojasnjenih simptomov končno izvedela, kaj se dogaja z njo. Že ob rojstvu sina se je namreč začel prvi zagon njene multiple skleroze, vendar tega ni vedela. Bila je utrujena, bolečine so bile prisotne vsak dan, pomagala si je celo z alkoholom, vendar le, ko sin ni bil prisoten. 46-letnica je priznala, da je s težavo novico delila z njim, saj ni vedela, kako bo odreagiral, a je vse skupaj dobro sprejel.

Poletje je za igralko bilo peklensko. Odločila se je za zdravljenje s presaditvijo hematopoetskih matičnih celic. Del tega zdravljenja vključuje tudi kemoterapijo, saj le na tak način lahko zdravniki uničijo imunski sistem, ki ga nato ponovno vzpostavijo s presaditvijo celic. Ali je bilo uspešno, bomo izvedeli kmalu. Selma namreč veliko ozavešča o bolezni ter potek zdravljenja deli z oboževalci.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj