Če ste med ‘srečnicami’, ki so bile ‘obdarjene’ s t. i. ‘resting bitch face’ ali RBF, sicer ne ustrezate družbenim smernicam, kakšna vse naj bi bila ženska, a hkrati je to lahko vaša najboljša zaščita.

Za kaj sploh gre? ‘Resting bitch face’ bi po slovensko lahko poimenovali preprosto zoprn izraz na obrazu, kadar se ne smejemo. Kajti medtem, ko imajo nekatere naravno prijazen in na pol smehljajoč se obraz, imajo druge obraz, kot da so slabe volje, čeprav to niso – taka je njihova naravna mimika obraza. Med te ‘zoprnice’ npr. sodita tudi Victoria Beckham in Kristen Stewart, ki sta zaradi tega že celo življenje deležni vrste opazk.

Nekaj slavnih ‘RBF’

Te ženske mnogi radi hitro obsodijo, da so ‘zoprne’, ‘vzvišene’, ‘hladne’, ‘nadute’, jezne’ in podobno. A skorajda praviloma so le zamišljene in introvertirane in raje opazujejo okolico, kot da bi pri vsem aktivno sodelovale. Še pogosteje pa slišijo “daj, nasmej se malo” ali pa “kaj si pa tako resna”. Verjeli ali ne, ampak to so eni najbolj zoprnih – pa nenazadnje tudi nespoštljivih – komentarjev. Zakaj nespoštljivih? Ker se od teh žensk pričakuje, da bi bile nekaj, kar niso, in hlinile prisilni nasmeh, da bi se drugi okoli njih počutili bolje. Je res tako težko sprejeti ljudi takšne, kakršni so – predvsem pa ne soditi vsebine po embalaži?

Da takšen izraz na obrazu predstavlja precejšnji problem v družbi, pa dokazuje tudi dejstvo, da se že najstnice poslužujejo lepotnih posegov, ki bi jim pomagali odpraviti njihov ‘zoprn’ izraz na obrazu. Kajti ko imajo nevtralen izraz na obrazu, so videti preprosto zoprne, kar jim vsi očitajo, hkrati pa nehote dajejo napačni vtis.

PREBERITE TUDI: Inteligentne ženske pogosteje ostanejo samske

V članku, ki je bil objavljen v časniku New York Postu, je eden izmed lepotnih kirurgov povedal, da ima čedalje več prošenj za posege, ki bi odpravili ‘zoprn’ izraz na obrazu, saj ženskam odzivi okolice z neprestanimi pripombami in opazkami vzbujajo slabe občutke.

Pa da še malo pobrskamo: od kje sploh tak obraz? Iz izkušenj iz otroštva, kakopak. Ko majhen otrok v obraz gleda mamo, gleda sebe. Nima ogledala. In na podlagi mamine mimike se oblikuje mimika otrokovega obraza že v najzgodnejšem otroštvu. Poleg tega pa seveda vpliva še odnos staršev oz. skrbnikov do otroka: če je ta nežen, skrben, pozoren, vzpodbuden in ljubeč, bo tak otrok srečen in zadovoljen, saj se bo počutil varnega in sprejetega. In posledično se bo tako oblikovala tudi mimika njegovega obraza.

Če pa je otrok gledal mrko, nejevoljno ali zaskrbljeno mamo, bo prevzel njene občutke in hkrati bo na podlagi njenega obraza nastajala njegova mimika. Če dodamo še odnos staršev, ki otroku ne daje občutka varnosti, ljubljenosti in sprejetosti, temveč mu sporoča, da je svet okoli ne-varen in nezanesljiv, tak otrok ne bo srečen in sproščen in obrazna mimika se mu bo oblikovala drugače.

Ena najbolj slavnih ‘zoprnic’, Scarlett O’Hara, ki jo je v filmu ‘V vrtincu’ izvrstno upodobila VIvien Leigh.

Tako v družbi taki ljudje, sploh ženske, niso preveč dobro sprejeti, čeprav gre pogosto za izjemno tople in globoke ljudi, ki imajo le to slabost, da so bolj zaprti vase in razmišljujoči. Če se boste opogumili in jim pristopili, boste presenečeni, kaj vse se lahko skriva za navidezno strogostjo in hladnostjo.

A ta ‘zoprn izraz’ ni nujno samo slab – ima tudi pozitivno plat. Katero? Ščiti pred neželeno moško pozornostjo. Navidezno vzvišen in zoprn izraz bo namreč vzel pogum marsikateremu korenjaku, ki bi vam sicer tratil čas (in po možnosti kravžljal živce).

PREBERITE TUDI: Zato so moškim pametne ženske bolj privlačne

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj