Verni in duhovni ljudje pogosto verjamejo v nebesa ali posmrtno življenje. Nekateri verjamejo, da se z nami ne zgodi nič; samo umremo. Drugi pa verjamejo, da naše duše po smrti živijo naprej. Nekaj raziskovalcev trdi, da imajo znanstvene dokaze, da je to mogoče.

Ko umre naše telo, ne umre tudi duša

Po obsežnih raziskavah dva strokovnjaka trdita, da medtem, ko naša telesa umrejo, naša zavest – ali duša – živi večno. Pravita, da to omogoča kvantna mehanika. Kvantna mehanika je znanost, ki se ukvarja z obnašanjem snovi na atomski in subatomski ravni. Razlaga lastnosti molekul in atomov ter stvari, ki jih sestavljajo. To vključuje:

Znanstvenika Stuart Hameroff in sir Roger Penrose pravita, da je zavest preprosto informacija, shranjena na tej kvantni ravni.

Orkestrirano objektivno zmanjšanje

Dvojica pravi, da je ta postopek shranjevanja orkestrirana objektivna redukcija (Orch-OR). To poteka prek strukturne komponente človeških celic, mikrotubulov na osnovi beljakovin, ki prenašajo kvantne informacije.

“Recimo, da srce preneha biti, kri preneha teči; mikrotubule izgubijo svoje kvantno stanje,” pojasnjuje dr. Hameroff. “Kvantna informacija v mikrotubulih se ne uniči, ne more biti uničena in se samo razporedi in razprši v širše vesolje.”

Pravi, da če osebo oživimo, se informacije samo vrnejo v mikrotubule in oseba spet postane zavestna. Temu pravimo “izkušnja bližnje smrti”. Če pa pacient umre, potem lahko njegova zavest morda obstaja zunaj telesa kot duša.

Naše fizično vesolje je le naša zaznava

Raziskovalci z Inštituta Maxa Plancka za fiziko v Münchnu pravijo, da po smrti obstaja neskončno onkraj. Po njihovem mnenju je svet, v katerem živimo, le naša zaznava in da naše duše po smrti telesa odidejo v to neskončno onkraj.

“Kar se nam zdi tukaj in zdaj, ta svet, je v resnici le materialna raven, ki jo lahko razumemo,” pravi Dr. Hans-Peter Durr z inštituta. “Onkraj je neskončna resničnost, ki je veliko večja.”

Raziskave Hameroffa in Penrosea kažejo, da zavest izvira iz vibracij mikrotubulov na globlji ravni. To nam ne pomaga le bolje razumeti, kaj je človeška zavest, temveč lahko pomaga tudi pri zdravljenju duševnih, nevroloških in kognitivnih stanj.

Kaj pa menite vi? Ali verjamete, da naše duše po smrti živijo naprej?

​​​​​​​PREBERITE TUDI: 26 očitnih znakov, da ste stara duša

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj