… na odnose v družini vpliva dejstvo, da otroci v poznih najstniških in zgodnjih dvajsetih letih še vedno živijo doma. Rezultati so jasno pokazali, da se poveča število konfliktov.

V raziskavi so sodelovali mlajši ljudje, saj so raziskovalci želeli ugotoviti, kaj se zgodi ob \’sindromu polnega gnezda\’, tj. ko so otroci stari 18 in še naprej živijo doma. Najstnike so razvrstili v tri skupine: 12-13 let, 14-15 let in 16-18 let. Tiste med 18-25 letom so poimenovali \’bodoči odrasli\’.

Ugotovitve so pokazale, da se število prepirov poveča, saj bodoči odrasli še naprej živijo s svojimi starši. Med 16. in 18. letom se tudi spremeni predmet teh konfliktov, kar je posledica bolj enakovrednega odnosa med starši in otroki ter večje želje po neodvisnosti. Starši imajo namreč pogosto drugačna pričakovanja kot njihovi otroci, ki v tem obdobju začnejo razvijati svoja osebna in moralna prepričanja ter načrte za prihodnost.

V Španiji otroci zapustijo svoje domove precej pozneje, kot je to v navadi na severu Evrope ali v ZDA. Situacija je torej podobna kot v Sloveniji, ko je vedno več mladih preprosto prisiljenih v življenje s starši. Raziskovalci so mnenja, da bi s političnimi odločitvami morali pomagati mladim odraslim, da bi se ti zmogli osamosvojiti. Starši pa morajo spoznati, da se njihovi otroci razvijajo v odrasle ter da so družbene in kulturne razmere drugačne kot v njihovi mladosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj