… kot moški. A negativna čustva, o katerih so poročale ženske v novi raziskavi, kažejo, da ženske niso prilagojene občasnim priložnostnim spolnim odnosom. Pri moških je verjetnost, da bodo imeli več otrok, večja, zato so jim kratkotrajna razmerja z več partnerkami evolucijsko gledano koristila. Pri ženskah pa je bila (genetska) kakovost pomembnejša od kvantitete.

V raziskavi je več kot 1700 moških in žensk odgovarjalo na vprašanja o njihovih čustvih po seksu za eno noč. Če so se ženske prilagodile, bi kljub temu, da se zaradi strožjih kriterijev manj pogosto odločijo za takšno avanturo, izkušnjo morale oceniti enako pozitivno kot moški. Na splošno so bila ženska čustva bolj negativna od moških – 80 odstotkov moških je izkušnjo opisalo kot v glavnem pozitivno, med ženskami pa le 54 odstotkov.

Moški so tudi želeli, da bi za njihovo izkušnjo izvedeli njihovi prijatelji, ženske pa so se bale, da bi v takem primeru trpel njihov ugled. Moški so poročali o večji spolni zadovoljenosti kot ženske, občutili so tudi večji občutek zadovoljstva in samozavesti. Ženske so izrazile tudi obžalovanje, ker so se počutile izrabljene in so imele občutek, da se razočarale same sebe. V nasprotju s splošnim prepričanjem ženske priložnostnega seksa niso videle kot uvod v dolgotrajno zvezo.

Kar pa je ženske najbolj motilo, ni bila kratkotrajnost odnosa, temveč občutek, da jih moški niso cenili. Kljub negativnim čustvom pa se ženske vseeno odločajo za priložnostni seks in en razlog za to bi lahko bil tudi menstrualni cikel, saj so ženske med ovulacijo poročale o večji spolni sli in večji naklonjenosti za kratkotrajna razmerja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj