… in dosežkih, medtem ko jih moški, ki se na različne načine trudijo prikazati tekmece kot manj vredne, ne privlačijo. Ženskam so se tovrstne dominantne strategije zdele privlačne le v kontekstu športnih tekmovanj.

Raziskava je bila opravljena med študentkami na dveh ameriških univerzah. Sodelujoče so ocenile hipotetične potencialne partnerje glede na pisni opis. Rezultati so pokazali, da so ženske pozorne na okoliščine, v katerih moški izkazujejo dominantno obnašanje; tako so značilnosti in obnašanje moških, ki so se ženskam zdeli privlačni pri športnih tekmovanjih, so imeli ravno nasproten učinek, ko so se tako obnašali v medosebnih kontaktih.

Še več: ko so ženske ocenjevale moške kot potencialne partnerje za dolgotrajno zvezo, jih je dominantnost odbijala, privlačil pa jih je prestiž.

Ti rezultati tako nasprotujejo nekaterim nasvetom nekaterih psihologov’, ki moškim svetujejo, naj bodo v družbenih odnosih čim bolj agresivni. Avtorji študije so povzeli, da se ženske, ko iščejo nekoga za dolgotrajno zvezo, dominantnim moškim najverjetneje izogibajo zato, ker je verjetno, da bo dominanten moški dominiral tudi v partnerski zvezi.

PREBERITE TUDI: Ženske imajo raje moške, ki se ne branijo gospodinjskih opravil

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj