… 'imel otrok defekte', pa nadvse prijazne in obzirne komentarje 'kaj še čakajo' in podobno. A čedalje več raziskav kaže, da ima pozna nosečnost veliko prednosti. Poleg dejstva, da je takrat zaradi več življenjskih izkušenj večina žensk (in njihovih partnerjev) bolj zrelih in odgovornih, ima to tudi pozitivne vplive tako na otroke kot tudi ženske. Tako je raziskava, katere izsledke smo objavili pred časom, pokazala, da imajo otroci, rojeni ženskam po 35. letu starosti, manj nevarnosti za nekatere defekte, najnovejša raziskava pa je pokazala, da ženske, ki imajo otroke lahko naravno kasneje, živijo dlje.

Bostonska medicinska univerza bo tako v strokovni reviji Menopause objavila, da imajo ženske, ki imajo brez težav otroke po 33. letu, več možnosti, da živijo dlje kot ženske, ki so imele zadnjega otroka pred 30. letom. "To seveda ne pomeni, da bi morale zato ženske čakati in imeti otroke kasneje, da bi izboljšale svoje možnosti daljšega življenja, a rojstvo zadnjega otroka je dober prediktor stopnje staranja. Naravna sposobnost imeti otroke v zrelejših letih nakazuje na to, da se ženska in njen reproduktivni sistem starata počasneje, s tem pa seveda celotno njeno telo," je povedal eden izmed avtorjev, dr. Thomas Perls.

Raziskavo so izvedli na podlagi genetskih študij 551 družin, kjer so nekateri člani živeli izjemno dolgo, pri čemer so določili starost žensk, ko so imele zadnjega otroka in ugotovili, da so imele ženske, ki so imele zadnjega otroka po 33. letu, dvakrat več možnosti da doživijo 95 let ali kasneje. Ta dejstva nakazujejo tudi, da so ženske gonilna sila pri evoluciji genskih variant, ki upočasnjujejo staranje in zmanjšajo nevarnost genov, povezanih s staranjem. "Če ima ženska te gene, lahko zanosi in donosi dlje časa, s čimer povečuje svoje možnosti prenosa teh genov na naslednje generacije. To tudi razloži, zakaj 85 odstotkov žensk živi 100 let ali več in le 15 odstotkov moških," je povedal Perls, director New England Centenarian Study (NECS) glavni raziskovalec in profesor medicine na BUSM.

Rezultati raziskave se skladajo s preteklimi ugotovitvami s tega področja, ena izmed preteklih raziskav je namreč pokazala, da imajo ženske, ki rodijo po 40. letu, kar štirikrat več možnosti, da doživijo 100 let kot ženske, ki so imele otroke mlajše. Rezultati te raziskave pa so pomembni tudi za nadaljnje raziskave vpliva genov na reprodukcijo, saj kažejo tudi stopnjo staranja posameznika in podvrženost starostnim boleznim.
Raziskava bo pod naslovom 'Extended maternal age at birth of last child and women's longevity in the Long Life Family Study' objavljena januarja 2015 v reviji Menopause.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj