Tako naj bi ženske, ki so imele spontani splav, zanosile v roku 6 mesecev po splavu, saj naj bi bile možnosti za zdravo nosečnost in najmanj komplikacij tako največje. Znanstvenica, ki je vodila raziskavo, Sohinee Bhattacharya, je povedala, da bi bilo treba trenutno aktualne smernice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), po katerih naj ženske po spontanem splavu vsaj 6 mesecev ne bi smele zanositi, spremeniti, saj so verjetno aktualne bolj za države v razvoju kot cel svet.

Ženske, ki se jim zgodi spontani splav, namreč niso ogrožene le zaradi možnosti, da se le-ta ponovi temveč tudi za druge komplikacije. Odlaganje ponovne zanositve je še posebej problematično v zahodnem svetu, kajti ženske po 35. letu starosti bodo verjetno imele težave z zanositvijo in ženske, stare 40 let, imajo kar 30 % možnosti za spontani splav, 45-letnice pa 50 %. Tako bi odlaganje ponovne zanositve lahko še zmanjšalo njihovo možnost imeti zdravega otroka.
V povprečju se vsaka peta nosečnost konča s spontanim splavom do dopolnjenih 24 tednov nosečnosti.

Raziskavo so opravili na kar 30000 ženskah, ki so prvo nosečnost spontano splavile in nato kmalu ponovno zanosile. Ugotovili so, da so imele ženske, ki so ponovno zanosile v roku 6 mesecev po spontanem splavu, manj možnosti za ponovni splav in ostale težave (carski rez, prezgodnji porod, prenizka porodna teža otroka) v primerjavi z ženskami, ki so ponovno zanosile 6 do 12 mesecev po spontanem splavu.

Raziskava je tako nedvomno pokazala, da ni nobene potrebe po odlaganju ponovne zanositve po spontanem splavu in da je bolje ponovno zanositi v prvih 6 mesecih po dogodku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj