… niso potrebna oz. da gre celo za zavajanje. Vendar temu ni tako, saj je še en test dokazal, da če želimo svojo kožo vsaj kolikor toliko zanesljivo zaščititi pred nevarnim UV sevanjem, je treba uporabljati sredstva z ekstremno visoko UV zaščito.

izdelki_z_visoko_uv_zascito

Že leta je namreč znano, saj so to pokazale mnoge raziskave, da povprečen človek oz. kar 80 % do 90 % prebivalstva nanaša izdelke z UV zaščito veliko preveč na tanko – večina nanese le tretjino do petino količine, ki bi jo dejansko morali nanesti, da bi dosegli zaščito, ki je navedena na embalaži. Razlog za to tiči v tem, da so pri ustvarjanju in testiranju tovrstnih izdelkov testirali SPF oz. ZF (zaščitni faktor) tako, da so nanesli izjemno velike količine izdelka, kar pomeni kar 30 ml za povprečno veliko telo. To pomeni, da bi imeli 200 ml embalažo izdelka z UV zaščito le za 6 do 7 nanosov! Pa jo imamo? Seveda ne, kar pomeni, da ob nanosu izdelkov z UV filtri tudi nimamo zaščite, ki je navedena na embalaži.

In tu nas pridejo 'reševati' izjemno visoki UV filtri: kolikorkat tanjše nanesemo izdelke z UV filtri, toliko manjša je torej tudi naša zaščita. Če imamo izdelek, ki nudi SPF/ZF 20, kar morda komu zveni celo veliko, dobimo tako od njega le zaščito Z ZF 4 do največ 7! Če pa imamo izdelek z zaščitnim faktorjem 50, pa je v takem primeru naša zaščita vsaj 12 do približno 20.

Da sredstva z UV zaščito nanašamo veliko preveč na tanko, pa je pokazala tudi raziskava, ki jo je opravila raziskovalna ekipa Beiersdorf. Uporabili so infrardeči spektrometer, ki je pokazal, kje in koliko sredstva z UV zaščito je bilo nanesenega, s tem pa tudi kolikšna je bila UV zaščita.

Spektroskopija 'Fourier Transform Infrared Imaging Spectroscopy' (FT-IR Imaging Spectroscopy) z barvami od rdeče do zelene pokaže, koliko UV filtrov je bilo nanesenih, pri čemer zelena pomeni, da je bilo naneseno dovolj izdelka in rdeča, da ga je bilo naneseno premalo. Rezultati tega testa so tako jasno pokazali, da večina uporabi le 1/4 do 1/3 količine, ki bi jo morali, da bi dosegli UV zaščito, navedeno na embalaži. Za optimalno zaščito je potrebno uporabiti kar 2 mg izdelka na kvadratni centimeter kože, večina uporabnikov pa nanese do največ 1 mg, kar pomeni tudi toliko nižjo zaščito pred UV sevanjem. Na obraz bi tako morali nanesti kar tretjino do polovico čajne žličke izdelka, da bi dosegli želeno zaščito.
 

Nasveti za čim bolj zanesljivo UV zaščito

  1. Izdelek z zaščitnim faktorjem pred uporabo pretresite.
  2. Nanesite radodarno količino izdelka – kljub obilnemu nanosu je zelo težko verjetno, da boste dosegli zaščitni faktor, ki je naveden na embalaži.
  3. Izdelke z UV zaščito nanesite 30 min pred izpostavljanjem UV sevanju.
  4. Izogibajte se soncu med 11. uro dopoldan in 17. uro popoldan.
  5. Če je le možno, kožo prekrijte tudi z oblačili – nobeno sredstvo, niti tista z najvišjim zaščitnim faktorjem, ne nudi 100 % UV zaščite (ZF 15 filtrira približno 93 % UVB sevanja in zaščitni faktor 30 približno 97 %).
  6. Obnavljajte zaščito s ponovnim nanosom izdelka najmanj vsaki 2 uri.
  7. Ponovno nanesite UV zaščito po vsakem kopanju, brisanju, intenzivnem znojenju.
  8. Otrok, mlajših od 6 mesecev, nikoli ne izpostavljajte UV sevanju.
  9. Preverite, ali izdelek vsebuje tudi zanesljive UVA filtre – klik.
  10. Nikar ne pozabite, da tudi brez predhodnih opeklin zagorela polt pomeni poškodovano polt.

visoka_uv_zascita
(Foto: thehealthage.com)

Sonce povzroča prehitro staranje kože in več vrst kožnega raka, zato poskrbite, da boste uporabljali izdelke z zelo visoko UV zaščito ter da jih boste nanašali kar se da radodarno, saj boste lahko le tako svojo kožo zaščitili pred poškodbami, ki jih prinaša UV sevanje in dolgoročno ohranili njeno zdravje in lepoto.

4 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj