… temveč njunega življenjskega sloga. Tako se bo nezdravim staršem veliko bolj verjetno rodil otrok s ‘programom’ slabšega zdravja, je pokazala raziskava z univerze Adelaide. Okoljski dejavniki namreč že pred spočetjem močno vplivajo na otrokovo prihodnost, česar do nedavnega niso vedeli. “Šele zadnjih 10 let odkrivamo in zadnjih 5 let začenjamo razumeti mehanizme, kako se to odvija.”

Raziskava je namreč pokazala, da se posledice načina življenja staršev shranijo v jajčeca in spermije in tako otroku prinesejo več kot le genski material. “Veliko stvari, ki jih počnemo mnogo pred spočetjem otroka, vpliva na njegovo zdravje in razvoj – tako starost staršev kot tudi slaba prehrana, debelost, kajenje, fizična neaktivnost in mnogi drugi faktorji, ki se prenesejo v zarodek,” je povedala profesorica Robertson.

“Ljudje mislijo, da to, kar so počeli prej, ni pomembno, kar otrok pomeni nov začetek, resnica pa je, da lahko s popolno gotovostjo trdimo, da se otrok ne začne šele s spočetjem, ampak že s predhodnim početjem njegovih staršev, ki vplivajo na razvoj zarodka in otroka. Glede na način življenja staršev lahko damo otroku čudovito ali katastrofalno popotnico v življenje še preden je sploh spočet.”

Na kaj vse lahko vpliva življenjski slog staršev?

Otroci staršev, ki nezdravo živijo, imajo tako povečano tveganje za nastanek metabolnih bolezni in kardiovaskularnih bolezni, ki imajo uničujoč vpliv na zdravje in kakovost življenja. Povečana je tudi nevarnost za nastanek anksioznosti, depresijo in šibkejši imunski sistem. Profesorica Robertson je dodala tudi, da raziskave kažejo, da ima početje očetov večjo vlogo pri tem kot so mislili prej: “Le nekaj sprememb življenjskega sloga bodočih staršev, izboljšav v pravo smer, še zlasti vsaj nekaj mesecev pred spočetjem, ima lahko trajne pozitivne posledice na prihodnost njihovega otroka.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj