.. samo enkrat ali dvakrat, je to lahko znak, da imate pretesno elastiko na nogavicah, če pa se vam to dogaja pogosto oziroma vedno, je to lahko znak resnih zdravstvenih težav.

1. Visok krvni tlak

Če imate občutek oteklih nog, je razlog lahko v odvečni tekočini, ki se nabira v spodnjem delu nog Običajno samo po sebi ni boleče, nošenje nogavic pa lahko vodi v nelagodje. Visok krvni tlak povzroča zastajanje tekočine in srcu otežuje transport krvi po telesu. Telo se odzove tako, da zadržuje tekočino, ki se običajno naseli v nogah in stopalih.

2. Oslabljene vene

Ko žile na nogah oslabijo, ne morejo dovolj hitro vrniti krvi v srce. Zato se kri v žilah v nogah vrne nazaj in vodi v boleče otekline. To stanje je eden od dejavnikov, ki prispevajo k krčnim žilam. Če imate redno odtise nogavic, vam telo morda poskuša poslati signal, da žile ne dovolijo, da bi kri pritekla nazaj v srce.

3. Dehidracija

Če vaše telo ne dobi dovolj vode, lahko poškoduje krvne žile. Poškodovane žile začnejo puščati, kar omogoča nabiranje tekočine v okoliškem tkivu. Pogosta mesta za zbiranje te tekočine so okoli gležnjev in stopal. Odtisi nogavic, ki se pojavijo okoli gležnjev, lahko kažejo, da je vaše telo dehidrirano.

4. Stranski učinek jemanja zdravil

Določena zdravila lahko povzročijo tudi otekanje spodnjega dela nog. Nekatere vrste antidepresivov in zdravil za krvni tlak lahko povzročijo neprijeten občutek oteklih stopal. Nekatere vrste kontracepcije (zlasti kontracepcijske tablete, ki vsebujejo estrogen) lahko spremenijo nivo hormona v ženskem telesu in povzročijo zastajanje vode in otekanje nog.

PREBERITE TUDI: Zdrav življenjski slog močno zmanjša nevarnost za visok krvni tlak

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj