Naši starodavni predniki so nam med drugim zapustili tudi, to da med zimo pridobimo na telesni teži. Njim je to namreč godilo, kajti zima je bila hladna, s povečano maščobo pa so se lažje ogreli. Poleg tega so se jeseni nasitili hrane, da so si naredili zaloge energije.

Danes so stvari drugačne, saj ne potrebujemo količine in zalog kalorij za gretje in energijo. Zimske lakote namreč ne poznamo, naše telo pa še vedno malo deluje ‘po starem sistemu’, zato se jeseni in pozimi malo zredimo. Kako lahko telo navadimo na to, da zalog ni več potrebno delati?

1. Jejte 3 obroke na dan

Če boste jedli na par ur, telo ne bo porabljajo maščob iz zalog. Zato jejte 3 obroke na dan, da se telo potrudi porabiti tudi shranjene zaloge.

  • brez prigrizkov med obroki;
  • kosilo naj bo glavni obrok, ki ga pojeste z užitkom, v miru in ne v naglici;
  • obroki naj bodo hranilni in zdravi;
  • večerjo jejte prej in naj bo manjši obrok.

PREBERITE TUDI: Zdravi obroki na vaši mizi – 1. del

2. Ayurvedski sadeži

Triphala je starodavna ajurvedska zeliščna formula, sestavljena iz treh plodov: amalaki, bibhitaki in haritaki in je ena najstarejših in priznanih zeliščnih formul iz ajurvedske medicine. To so sadeži, pridelani v jeseni in pripomorejo k zdravemu hujšanju in zdravi prebavi, ter uničuje toksine in pomlajuje.

3. Korenine

Grenke in ostre korenine, ki so značilne za jesen so zelo zdravilne; recimo kurkuma in ingver. Čaji iz le-teh prečiščujejo telo in podpirajo zdravo hujšanje. Poiščite korenine, ki imajo bodisi sladek okus, kot sladkor ali pikanten, začinjen okus kot ingver.

PREBERITE TUDI: Ingver proti slabosti

4. Prilagodite se dnevu in noči

Dnevi postajajo krajši, noči pa daljše in dobro je, če bi tudi svoj bioritem na to navadili. V tem času se namreč proizvaja več melatonina, ki med drugim podpira tudi zdravo hujšanje. Zaradi umetne svetlobe, ki nas spremlja v današnjih časih, je naš sistem namreč malo zmeden in od naravnega bioritma smo ljudje precej oddaljeni. Raziskave na univerzi v Koloradu v Boulderju so ugotovile, da zmanjšanje izpostavljenosti umetni svetlobi ponoči lahko ponovno vzpostavi normalno raven proizvodnje melatonina in ponovi naravno uro v telesu samo v enem tednu! Izogibajmo se, da bi pozno v noč bedeli pred telefoni, računalnik in televizijo. Dlje, kot ste budni, ko se dan konča, bolj je telo prepričano, da ste v poletju, ko se telo začne pripravljati na zimsko lakoto, zato lahko občutite večjo lakoto.

5. Telesna aktivnost na prostem: na svežem zraku in toplem soncu

Eden od načinov, kako pomagati telesu pri izgubi teže in uravnoteženosti naravnih ritmov je, da dobite več svetlobe.Manj melatonina, ki jo naredite čez dan, več boste ponoči. Nočni melatonin vam pomaga pri izgubi telesne mase in dnevna proizvodnja melatonina vam pomaga pri pridobivanju. S krajšimi dnevi postane težko najti čas za vadbo, kar lahko poveča telesno težo.

6. Vitamin D in hujšanje

Optimalne vrednosti vitamina D podpirajo hujšanje. Naši predniki so dobili svoj jesenski in zimski vitamin D iz mesnih organov, rib, jetra in jajčec. Številna živila so “obogatena” z vitaminom D, vendar z vitaminom D2 namesto D3. Vitamin D2 se imenuje ergokalciferol in je sintetična oblika vitamina D. Ni tako učinkovit kot naravni vitamin D3.

PREBERITE TUDI: Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj