visok_krvni_tlak

… zdravo telesno težo, nekajenje in zmerno uživanje
alkohola, zmanjša nevarnost za visok krvni tlak za kar dve tretjini, so
sporočili z inštituta National Institute for Health and Welfare.

Po
podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) naj bi bil povišan
krvni tlak vodilni vzrok smrti na svetu, saj naj bi prispeval kar k
preko 7 milijonom smrtim letno, kar je 15 % vseh smrti. Preprečevanje
visokega krvnega tlaka je zato ključnega pomena za boljše zdravje in
zmanjšano smrtnost.

 

Namen raziskave je bil ugotoviti, ali pet najhujših ‘grehov’ nezdravega načina življenja, ki vplivajo na pojav kardiovaskularnih bolezni (kajenje, prekomerno uživanje alkohola, fizična neaktivnost, debelost in neuživanje zelenjave)  vpliva na povišan krvni tlak in nastanek klinične hipertenzije, ki zahteva redno uživanje zdravil. V njej je sodelovalo 9637 Fincev in 11430 Fink v starostni skupini med 25 in 74 let, ki v času merjenja krvnega tlaka še niso imeli povišanega krvnega tlaka.

Dejavniki zdravega življenjskega sloga so bili naslednji:

  • nekajenje;
  • do 50g alkohola tedensko;
  • fizična aktivnost vsaj trikrat tedensko;
  • dnevno uživanje zelenjave;
  • normalne telesna teža (BMI do 25).

V roku 16 let spremljanja je 709 moških in 890 žensk dobilo povišan krvni tlak. Kajenje so kasneje izključili kot dejavnik, saj kljub temu, da ima grozljiv vpliv na človekovo zdravje, ne vpliva na visok krvni tlak. Ugotovili so, da je bila nevarnost za nastanek visokega krvnega tlaka pri udeležencih, ki so izpolnjevali vse postavke zdravega načina življenja le tretjinska napram tistim, ki niso izpolnjevali nobenega. Tudi eden do trije dejavniki so močno zmanjšali nevarnost za visok krvni tlak – izpolnjevanje dveh je npr. zmanjšalo nevarnost za kar 50 % pri moških in za 30 % pri ženskah.

Raziskava je tako pokazala nedvomno povezavo med zdravim načinom življenja in visokim krvnim tlakom – bolj zdravo, kot živimo, manj možnosti je, da se nam poviša krvni tlak in razvijejo ostale bolezni sodobnega nezdravega načina življenja. Če pa vam kljub zdravemu življenjskemu slogu nikakor ne uspe znižati krvnega tlaka, si lahko pomagate tudi sami na naraven način – z naravnimi prehranskimi dopolnili za zniževanje krvnega tlaka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj