Ker pa dandanes marsikdo zjutraj nima časa za dolgotrajno pripravo, ker se nam mudi v službo, šolo ali po drugih opravkih, vam v tem članku ponujamo nekaj primerov za zdrav začetek dneva, sama priprava pa vam vzame največ pet minut.

Sadni smoothie

Med hitro pripravljene obroke lahko uvrstimo tudi razne sadne smoothije in sadno-zelenjavne sokove. Dva decilitra mleka (najbolje sojinega, riževega ali kakšno drugo alternativo mleku), jagode in banano zmešajte s paličnim mešalnikom, da nastane tekoča zmes. Enako lahko naredite tudi z jogurtom – tako iz navadnega jogurta naredite sadnega, pa še bolj zdrava izbira je, saj ne vsebuje toliko sladkorja kot kupljeni sadni jogurti. Ne pozabite na zdrave maščobe, zato zraven zmešajte  nepražene oreške ali laneno seme.

zdrav_zajtrk_sadni_zelenjavni_smoothie
 

Pri doma narejenih sokovih imate veliko izbire, saj lahko namešate sadje in zelenjavo, ki jo imate najraje in ki vam je na voljo. Če se vam priprava napitkov zdi vseeno predolga, jih lahko namešate že večer poprej in hranite v zaprti posodi v hladilniku.

Kuhani kosmiči

Ovseni kosmiči so odlična izbira, saj vsebujejo veliko kalcija, železa in magnezija. So odličen vir energije, ki jo potrebujemo skozi cel dan, urejajo prebavo in spodbujajo izločanje vode. V dva decilitra mleka pomešajte ovsene kosmiče in jih kuhajte, da se mleko segreje in že med samim kuhanjem dodajte žličko medu. Ko je mleko s kosmiči segreto, prelijte v skodelico in dodajte štiri narezane jagode ali banano, po želji pa tudi pest oreškov.
Seveda lahko ovsene kosmiče zamenjate tudi s katerimikoli drugimi, ki vam ustrezajo (pirini, sojini …).

zdrav_zajtrk_ovseni_kosmici_s_sadjem_oreski

Polnozrnat toast

Kupite polnozrnat toast brez dodanih konzervansov in ga hranite v hladilniku v zaprti posodi. Za zajtrk ga na hitro popecite na obeh straneh, tako, da je kruh topel, če imate dovolj časa, pa ga lahko popečete, da porjavi. Premažite ga z arašidovim maslom, najbolje, da je organsko pridelan in brez dodanega sladkorja in soli. Obložite ga s kolobarji narezane banane in po želji potresite s cimetom. Če ste bolj sladkosnedi, lahko toast poleg arašidovega masla premažete še z žličko medu.

zdrav_zajtrk_toast_banana

Če vam arašidovo maslo ne ustreza, lahko popečen toast enostavno premažete s pusto skuto, medom in potresite s cimetom. Poleg pa pojeste še jabolko ali popijete sveže iztisnjen pomarančni sok. Skuto lahko kombinirate tudi z drugim sadjem ali katerokoli zelenjavo – priporočamo na kolobarje narezane kumare, papriko in paradižnik.

Želimo vam popoln začetek dneva in dober tek!

3 KOMENTARJI

  1. Predlogi se mi zdijo zdravi predvsem z vidika, da ne vsebujejo veliko sprocesiranih živil, so pa z vidika uravnovešene prehrane v smislu makrohranil daleč od optimuma. Zdrav obrok je sestavljen iz OH:B:M = 1:1:1. Zgolj konstkuktivna kritika, brez zamere 🙂

  2. Tole si bom pa kar sprintala in dala v kuhinjo. Idej za zajtrk mi zelo primanjkuje, potem pa navadno samo nekaj brezveznega vržem vase.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj