Račun za nezdravo življenje pride čez leta in lahko izprazni še tako polne žepe. Hrana in redna aktivnost imata izredno velik vpliv na nivo energije, počutje in samopodobo. Če hočete biti "Ferrari" v poslovnem svetu, potrebujete "najboljše gorivo" (kakovostno prehrano) in "servis" (vadbo in počitek).

Družba, usmerjena le k rezultatom

Živimo v času zmag in izjemnih podvigov, kjer za zmernost ni pravega mesta. Po drugi strani pa je med ljudmi pogosto pomanjkanje telesnega dela zaradi preobilice drugih izzivov, ki so lahko zelo naporni, vendar so večinoma le miselni, psihični. Kako torej najti ravnovesje med skrbjo za telo in zdravje ter med nujo obstoja na trgu kapitala, kjer smo prisiljeni marsikaj (običajno zelo veliko) storiti za vsakdanji kruh? Kako živeti v ravnovesju duha in telesa, da ne trpi naše dostojanstvo, da recimo trening ne postane še dodatna obremenitev? Zahteve sodobne civilizacije, ki prispevajo k nezdravemu in stresnemu življenju, so bistveno višje kot v preteklosti, saj je stresa neprimerno več, delovne zahteve pa so vse večje. Podjetniki, karieristi in menedžerji, ki so polno zaposleni, imajo po nekaterih raziskavah najslabše prehranske in gibalne navade. Njihove zahteve po uspehu so velike, obremenjeni so z rezultati dela, nečloveškimi časovnimi roki, obenem pa si privoščijo premalo počitka in trpijo pomanjkanje spanja.

Uspešni se prehranjujejo pametno in gibajo k uspehu

"Že vrsto let delam in sodelujem s poslovneži, zares uspešnimi poslovneži in karieristi," so besede enega najdejavnejših strokovnjakov s področja prehrane in fitnesa pri nas, Marca Gorana Lorencina. Zanimalo nas je, ali so "uspešni" uspešni dvostransko – v karieri in v ohranjanju zdravega življenja. "Seveda, saj za njih uspeh izključno v poslu pomeni le del uspeha, drug del uspeha pa temelji na kakovosti njihovega življenja na splošno, ter na tem, kako znajo poskrbeti zase in za svoje zdravo in vitalno življenje," trdi Lorencin.

Poslovni uspeh naj gre z roko v roki z "možgansko" in "telesno" kondicijo. "Če ocenjujem poslovneže s stališča specialista za prehrano in fitnes, poznam le dva tipa poslovnežev, ki sta poslovno uspešna," pojasnjuje Marck Goran Lorencin. "Prvi gradijo svojo kariero na račun zdravja, zanemarjajo skrb za lastno telo, v nekaj letih sicer postopno uspejo v poslu, medtem pa se psihofizično iztrošijo na zelo "učinkovite" načine. Za to početje pa vedno najdejo dobro opravičilo sebi in ostalim. Drugi se zavedajo prednosti, ki jih prinašajo dobra kondicija, močnejši imunski sistem, večja zbranost, produktivnost, boljše počutje, videz in seveda zdravje. Svoj čas zase načrtujejo podobno skrbno kot pomemben poslovni projekt ter zmeraj najdejo razloge, kako se bo to obrestovalo tudi poslovno, ne le zasebno."

Osebni trener ni več "modna muha"

Seveda so še drugi poslovneži, ki ne spadajo ne med prve ne med druge. Ampak med tretje, manj uspešne ali neuspešne. Iz dolgoletnih izkušenj Marc Goran Lorencin pojasnjuje, da pri nas večina zelo zaostaja za "modernim" poslovnim trendom v tujini. "Res se razlike zmanjšujejo, najem osebnega trenerja ali svetovalca za prehrano in fitnes pa počasi prerašča modno muho o prestižni storitvi. Po teh storitvah dejansko obstaja resnična potreba, ki je zaradi stiske časa tudi vse večja."

Za daljšo zbranost, samozavest pri pogajanjih in inovativne ideje

Želite bolje prenašati stres, se znati sprostiti, ohranjati zbranost na delovnem mestu daljši čas, doseči večjo produktivnost, več samozavesti pri pogajanjih, trezno in preudarno odločati, živeti polno in zdravo življenje? Vse to je, po mnenju številnih strokovnjakov in zdravnikov in tudi po besedah Lorencina, neposredno povezano z vašo prehrano in prosto-časovnimi aktivnostmi. "Hrana in redna aktivnost imata izredno velik vpliv na nivo energije, počutje in samopodobo. Trening je odtočni kanal za stres, ki hkrati sprosti, krepi in oblikuje telo. Urejen režim prehrane telo regenerira po naporih ter zagotavlja visok nivo energije, koncentracije in produktivnosti daljši čas."

Predčasni "delni upokojitvi" se lahko izognete

Če želite biti "Ferrari" v poslovnem svetu, potrebujete "najboljše gorivo" (kakovostno prehrano) in "servis" (vadbo in počitek)! Brez kakovostnega goriva in servisa bo vaš "Ferrari" zmogel precej manjšo kilometrino. Dokler ste mladi, boste posledice "dirkaštva" radi spregledali in se slepili z "zmagami", a zelo verjetno se boste na dolgi rok prikrajšali za "večje" zmage ali celo predčasno "zaključili kariero".

Marc Goran Lorencin pozna recept, kako se izogniti predčasnim "izključitvam" iz aktivnega poslovnega življenja. "Pogosto se name obračajo uspešni poslovneži in karieristi, neredko celo deloholiki, ki si želijo enostranski uspeh prenesti tudi na osebno raven. Pa ne vedo, kje in kako začeti. Ločiti morajo vsaj med beljakovinami, maščobo in ogljikovimi hidrati ter se naučiti, kaj je glikemični indeks. Brez teh osnov se ljudje ne znajo odločati o izboru živil, kar pa je enako, kot če zdravnik ne pozna delov telesa ali odvetnik temeljev prava."

Poučite se o zdravi prehrani in načrtujte obroke

Ravno na delovnem mestu, ko bi morali biti najučinkovitejši, pogosto pozabimo na pravila zdrave in uravnotežene prehrane. Zaradi obilice dela raje posežemo po nezdravem sendviču, še pogosteje pa si prvi obilen obrok privoščimo šele doma pozno popoldne ali zvečer. V službo se ne odpravimo brez zajtrka in poskrbimo, da ne bo preveč enoličen. Postrežemo si lahko s svežim sezonskim sadjem, z jogurtom in s čajem ali z mlekom ter s polnozrnatimi izdelki (kruh, prepečenec, müsli …). V službo si prinesemo tudi sveže sadje in si ga privoščimo za malico.

Za kosilo je najprimernejša solata kot predjed, nato pa testenine ali riž z zelenjavno omako. Popoldne lahko ponovno posežemo po svežem ali suhem sadju. Za večerjo izberemo beljakovinsko jed (za kosilo je primernejša jed iz ogljikovih hidratov), enkrat živalskega, drugič rastlinskega izvora. Izbiramo lahko med jajci, siri, oreški, stročnicami (fižol, leča, grah, soja), ribami (ne ocvrtimi) in belim mesom (piščanec, puran). Zraven obvezno sodi sveža ali dušena zelenjava, lahko tudi polnozrnati kruh.

Najpogostejši izgovor za telesno neaktivnost je pomanjkanje časa

Dobrodošli v "klub nimam časa", kjer že tako preživite večino časa. Velika večina sodobnikov se giblje premalo prav zato, ker so izžeti od vsakdanjih obveznosti, ki jim pripisujemo preveliko težo in nas uničujejo dan za dnem, predvsem pa smo vse manj gospodarji svojega časa. Vsi in vsakdo nam krade čas, in to naš čas, čas našega življenja, ki je samo eno. Kronično smo utrujeni in zato je mnogokrat celo misel na fizični napor in tek absurdna in je ob tem norem tempu tako enostavno ostati privezan na ta ali oni zaslon, na te ali one časovne roke ter ostati pasiven. "Pa vendar ni treba, da je tako", pravi Marck Goran Lorencin, ki najboljšo rešitev vidi v organizaciji.

"Ne morem, ne gre, ni mogoče – to so samo izgovori. Kdaj ste pa še slišali, da uspešen poslovnež sploh razmišlja na takšen način? V praksi to večinoma pomeni, da je treba čas za vadbo organizirati vnaprej. Vse pogosteje delovno aktivni ljudje z natrpanimi urniki vadbi namenijo zgodnje jutro pred službo," pojasnjuje Lorencin. "Vsak dan se lahko zbudite 20 – 30 minut prej in si rezervirate ta čas za jutranjo telovadbo. Tudi kadar niste doma in nimate na voljo kardioopreme, trenažerja ali uteži za domačo uporabo, lahko še zmeraj izvajate nekaj osnovnih vaj, kot so počepi, izpadni korak, sklece, zgibi, upogibi trupa ipd.," svetuje Lorencin.

Pametni pišejo in načrtujejo

  • Sestanek ob 17h! Pomembno je, da pred tem poskrbite za energetsko dovolj bogat obrok, zato da bo med kratko pavzo sestankovanja zadostoval kos sadja, energijska ploščica, dietni kolaček ali morda tekoči obrok hrane v obliki prej pripravljenega frapeja, beljakovinskega "šejka".
     
  • Odpravljam se na daljšo pot! Manjše obroke hrane spravite v plastične posodice, kjer bo hrana vedno pri roki in dlje časa bo ostala sveža.
     
  • Poslovno kosilo! Izbor je seveda odvisen od menija, izogibajte pa se kremnih juh, ocvrtih jedi in krompirčka, sira, belega kruha, prevelike količine testenin in riža (razen če ste bili pred tem na treningu). Zahtevajte, da vam omake servirajo ločeno, obvezno naročite solato, ampak pripravite jo sami, po možnosti z bučnim oljem. Naročite meso ali ribo z žara; če ne jeste mesa, za glavno jed izberite kakšno mešano solato, ki vsebuje kombinacijo zelenjave in stročnic. Sladici se odpovejte, privoščite si do 1 dl rdečega vina, sicer pa se odžejajte z vodo.
     
  • Po dolgem in napornem delovnem dnevu si želite večerje! V kolikor ste čez dan dobro načrtovali obroke, si lahko zvečer privoščite nekoliko več hrane. Bistveno pri tem je, da gre predvsem za kombinacijo beljakovin, zdravih maščob ter manjše količine ogljikovih hidratov. Dober primer je zelenjavna solata s tuno, začinjena z olivnim oljem; solata s popečenim piščancem; puranji file ter listnata solata z bučnim oljem …, za katerim koli od teh obrokov pa še kos sadja.

Telo zlorabljamo, dokler "dela"

Zahodna civilizacija, katere del smo tudi mi,  je navajena, da telo zlorablja, dokler "dela". Vsakdanja skrb za zdravje na delovnem mestu še zdaleč ni drago in nerealistično početje. Mnogo sodobnih podjetij z raznimi ukrepi zagotavlja zdravo delovno silo, s čimer znižajo stroške zaradi odsotnosti z dela, delovnih nesreč, pogostega menjavanja delavcev, ki se odločijo za novo službo, in dosegajo večjo produktivnost. To storijo tako, da podjetje zagotavlja prostore za športne dejavnosti. Prav tako se posvečajo prehrani, ki jo jedo zaposleni. Dietolog svetuje glede zdravih živil in pripravlja jedilnike za menzo v podjetju. Delavci se lahko udeležujejo tudi tako imenovanih tednov življenjskega sloga, kjer se poučijo o pravilnem prehranjevanju, telovadbi in načinih sproščanja, ki so med zaposlenimi zelo priljubljeni. "Prvi korak pa moramo vsekakor narediti sami," vidi rešitev Marck Goran Lorencin.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj