Zaposlitveni razgovori, izvedeni neposredno po telefonu, postajajo vse bolj priljubljena metoda kadrovikov in delodajalcev, s katero preverjajo in ocenjujejo kandidate za zaposlitev.

Zakaj po telefonu in ne 'v živo'?

Čas je danes eden najpomembnejših dejavnikov uspešnega poslovanja. Delodajalci so izpostavljeni vedno večjim poslovnim odgovornostim in časovnim stiskam, zato iščejo vse mogoče načine za prihranek časa. Kadrovik vas zato lahko pokliče z namenom, da dodatno prouči vašo primernost za kandidaturo še pred dejanskim srečanjem v živo. Lahko vas želi seznaniti z bistvenimi nalogami delovnega mesta, mogoče ga zanimajo podrobnosti vaše prijave ali potrebuje nekaj dodatnih podatkov o vas.

Nekateri kadroviki želijo s kandidati po telefonu izvesti kar celoten zaposlitveni intervju – od A do Ž. Ponavadi vas o tej nameri predhodno obvestijo, čeprav vas lahko pokličejo tudi brez predhodnega opozorila. Žal veliko iskalcev zaposlitve naredi nekaj največjih napak ravno med tovrstnim intervjujem, saj sklepajo, da tak 'neformalni' pogovor ne bo vplival na končno odločitev kadrovika.

Med telefonskim razgovorom spraševalec ugotovi, ali ste tako dobri, kot se zdi na papirju, ali se izražate jasno in ste primerna oseba za njihovo podjetje.

Kako se odzvati, če vas kadrovik pokliče in vas zaprosi za daljši intervju?

Telefonski razgovor je lahko nenadno presenečenje, ki vas ujame v nepravem trenutku, npr. ko se pripravljate na potovanje in ste v časovni stiski ali ko pritečete od daleč in v zadnjem trenutku povsem zadihani dvignete slušalko. Lahko vas ujame nepripravljenega za odgovarjanje na najenostavnejša vprašanja.

Če vas klic ujame v nepravem trenutku, to brez odlašanja vljudno pojasnite osebi, ki vas je poklicala. Kadrovika prosite, če ga lahko pokličete nazaj, vprašajte, kdaj to lahko storite, zapišite si njegovo ime in telefonsko številko. Ob telefonu ali pri sebi imejte vedno pisalo in beležko.

Posebnosti telefonskega intervjuja

Vprašanja morebitnega telefonskega intervjuja se ne razlikujejo od vprašanj na klasičnem zaposlitvenem pogovoru, zato tudi odgovarjate podobno. Bistvena prednost telefonskega razgovora je v tem, da se v svojem nastopu lahko povsem osredotočite na govorjenje in poslušanje, saj spraševalca ne vidite. Ni vam treba skrbeti za ostale 'vidne' elemente razgovora: obleko, osebno urejenost, govorico telesa.

Napetost ob telefonskem intervjuju pogosto ni nič manjša od tiste ob osebnem. Zavedajte se, da bo vaš telefonski nastop ocenjen. Z ustrezno pripravo se boste lahko znebili pastem, ki so stalne spremljevalke telefonskih klicev, in bistveno povečali vaše možnosti za uspeh.

Pred klicem

Stik

V pisni prijavi podajte točne in podrobne podatke o tem, kje, kako in kdaj ste za kadrovika dosegljivi, tako da lahko enostavno pride v stik z vami. Če imate več telefonskih številk, ponudite tisto, preko katere ste najbolj dosegljivi in/ali preko katere je večja možnost, da se boste oglasili vi in ne drugi.

Telefonska tajnica

Vaše sporočilo na telefonski tajnici naj ne bo norčavo ali predolgo. Poskrbite, da telefonska tajnica izraža vašo sposobnost profesionalnega komuniciranja. Vaše duhovito in ustvarjalno sporočilo bo nemara všeč vašim prijateljem, kadrovikom pa ne nujno.

Obvestite družino

Poskrbite, da bodo vaši gospodinjski člani imeli jasno predstavo o pomenu telefonskih sporočil pri vašem iskanju dela. Osebe, ki bi lahko odgovarjale na vaše telefonske klice, morate seznaniti s tem, da ste iskalec zaposlitve. Poučite jih, naj se na klice odzovejo mirno, vljudno in profesionalno. Sostanovalci in člani družine so že marsikateremu iskalcu zaposlitve onemogočili možnost razgovora zaradi neodgovornega in grobega telefonskega obnašanja.

Vaše aktualne prijave

Bodite na tekočem z vašimi aktualnimi zaposlitvenimi prijavami. Nočete, da vas pokliče kadrovik, vi pa ne boste vedeli, za katero delo gre in kaj ste napisali v svoji prošnji. Zapišite si seznam delovnih mest, na katere ste se prijavili, in ga postavite na priročen kraj ob telefonu. Priložite kopije aktualnih spremnih pisem. Prišle bodo še kako prav, če vas pokliče kadrovik. Zagotovo boste naredili boljši vtis, če boste kadroviku dokazali, da poznate ključne podatke o podjetju in prostem delovnem mestu.

Pripravite se na klic

Če pričakujete klic, si na papirju predhodno pripravite shemo pogovora. Vsekakor ne želite, da bi vaši odgovori zveneli kot citati, hkrati pa ne želite ostati brez podatkov ali iztočnih točk sredi pogovora. Z osnutkom boste lahko pogovor usmerjali h ključnim točkam, ki jih želite obdelati s spraševalcem, npr. predstavitev svojih specifičnih veščin, najpomembnejših delovnih dosežkov itd.

Življenjepis imejte pri roki

S pomočjo življenjepisa boste lahko strnjeno našteli vse svoje največje dosežke in najpomembnejše izkušnje.

Vaja dela mojstra

Trenirajte, če je mogoče. Prijatelja prosite, da vas pokliče in vam pomaga izvesti namišljeni telefonski intervju. Pridobili boste predstavo o dejanskem poteku takšnega razgovora.

Med klicem

Pravi čas

Če telefonskemu intervjuju ne morete posvetiti dovolj časa, predlagajte kadroviku drug primeren časovni termin. Pogosto je najbolje, da ste vi tisti, ki pokliče nazaj, saj se tako lahko psihično dodobra pripravite.

Komunikacija

Poskrbite, da v času telefonskega klica v prostoru lahko berete, si zapisujete in ste skoncentrirani. Poskrbite za tišino v prostoru, če želite dobro slišati in biti jasno slišani. Govorite počasi in razločno. Pravilno naravnan ton glasu vas lahko prikaže kot profesionalnega sogovornika in poveča možnost uspešnega razgovora. Nekateri strokovnjaki so prepričani, da lahko nastop zveni bolj profesionalno, če med razgovorom stojite. Med pogovorom se večkrat rahlo nasmejte, s tem zbujate v poslušalcu pozitivne občutke.

Telefonska olika

Ko se javljate na telefon, bodite vljudni in zbrani. Nikoli ne prevzemajte klica, kadar žvečite žvečilni gumi ali jeste hrano.  Vprašanje pozorno poslušajte do konca, za hip razmislite in nato izčrpno odgovorite. Če vprašanja niste razumeli, vprašajte za pojasnila.  Ne predpostavljajte, da morate zapolniti vse premore. Če ste odgovorili, spraševalec pa še ni zastavil naslednjega vprašanja, ne začnite kramljati samo zato, da ni tišine. Raje postavite vprašanje, ki se nanaša na vaš prejšnji odgovor.

Med pogovorom lahko spijete kak požirek vode (v primeru suhega grla), vendar ne tako, da vas oseba na drugi strani slušalke sliši.

Zelo malo delodajalcev zaposluje zgolj na podlagi telefonskega pogovora, vendar pa kandidati po telefonu lahko močno popravijo ali pokvarijo začetni vtis iz pisne prijave. Telefon vam lahko pribori ali izgubi vstopnico za osebno srečanje s kadrovikom, zato je vredno, da se veščin telefonskega komuniciranja dobro naučite.

5 KOMENTARJI

  1. Pred kratkim sem imela podoben razgovor in mi ni bil niti malo všeč, pa ne za to ker ne bi bila pripravljena, pač pa zato, ker se mi zdi, da si z osebnim stikom tako delodajalec kot jaz naredimo bolj realno mnenje drug o drugemu in se mi zdi telefonski intervju zelo neoseben (kot npr., če bi se z nekom pogovarjala, sogovornik bi mi pa kazal hrbet).

  2. Jaz sem imela en sam razgovor po telefonu, kar sem izkoristila, saj sem zarvlekla vse zapiske o podjetju in svoj cv in jih uporablila med pogovorom.. in je delovalo. Pred intervjujem sem guglala za nasveti (ker me je taka oblika intervjuja dodobra živcirala, tremo premagujem lažje v živo) in mi je bil najbolj všeč nasvet, da moraš kljub temu, da nisi viden, kazat nasmeh, saj se to odrazi v toplini glasu in sproščenosti 🙂

  3. Tudi jaz sem imela en tak intervju, pa še v angleščini, ker je imelo podjetje kadrovsko službo v Beogradu za vse podružnice. Pa moram reči, da je bilo vseeno super, ker je bila oseba na drugi strani zelo prijazna in sproščena in tudi meni se je obneslo, ker sem prišla v naslednji krog 🙂 ni to tak bav bav

  4. Če fizičen stik ni možen, bi mi bilo definitivno bolj všeč preko videokamere. Po telefonu se mi zdi, da se ne kandidat ne potencialni bodoči delodajalec ne moreta ustrezno predstavit. Ampak kdo ve – mogoče me pa kdaj tudi to čaka in celo na takšen način dobim službo 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj