Ker jo boste imeli v pisni obliki in jo boste stalno dopolnjevali, vam bo vedno služila kot izhodiščna točka za pripravo učinkovitih predstavitev.

Izdelava zaposlitvenega profila poteka po fazah. Predelati morate namreč ogromno količino informacij o sebi. Z večino informacij o sebi ste seznanjeni, zato je na začetku najbolj pomembno, da jih spravite na papir, pa če so še v tako neurejeni obliki. Podatkov o trgu dela v tej fazi pogosto še nimate, zato pričnite tudi z zbiranjem informacij o potencialnih delodajalcih. To je faza zbiranja informacij.

V naslednji fazi se boste posvetili zbranim podatkom, izločili manj pomembne in izpostavili tiste, ki so bolj pomembne in relevantne za potencialne delodajalce. Tu boste že pripravljali obrazce, povzetke in soočili svoje možnosti ter želje s potrebami trga dela. V tej fazi boste lahko organizirali informacije o sebi v pregledno obliko, ki jo boste uporabili za pripravo ponudb za delodajalce. To je faza sinteze (združevanja) informacij.

Faze izdelave zaposlitvenega profila

Preden boste pričeli z izdelavo življenjepisov in drugih predstavitev, bi morali v zaposlitvenem profilu zbrati pomembne sklope, ki vam bodo pomagali pri vaših nadaljnjih predstavitvah: Sklop O meni, Sklop Moje ciljno delovno mesto in opis ciljnega delovnega mesta.

Svetujemo vam, da pričnete z delom na papirju, ne na računalniku. Tako ste manj omejeni, poskusite lahko tudi z drugimi načini zbiranja informacij: lahko poskusite narisati tisto, česar vam ne uspe napisati.

Zaposlitveni profil je vaša osebna analiza stanja ter baza znanja o sebi in trgu dela. Ker je ne boste kazali nikomur, ste lahko odkriti do sebe. Posamezne vaje lahko opravite večkrat ali se k njim vrnete ponovno. Tako boste v polni meri izkoristili prednosti, ki vam jih daje zaposlitveni profil.

Zakaj moram vlagati toliko energije in truda v to?

Ne želimo vam le, da delo dobite. Želimo si, da dobite delo oz. delovno področje, ki ga boste lahko obdržali. Zato ga boste morali opravljati dobro. Ne glede na zaostrene razmere na trgu: ne morete dobro opravljati dela, ki vam nikakor ne leži. Zato se morate ukvarjati s seboj in svojim idealnim delovnim mestom: da se mu boste lahko približali.

Treba je razumeti, da naše kariere ne določa le naša izobrazba. Jeff Taylor (ustanovitelj kariernega portala Monster.com) in Doug Hardy, priznani ameriški kadrovski strokovnjak, trdita, da je naše idealno delo definirano kot presečišče interesov, vrednot in veščin.

Naše idealno delo se torej nahaja na presečišču naših veščin (kamor sodi tudi izobrazba in o njej veliko razmišljamo), interesov in vrednot. Če želimo torej najti svoje idealno delo, moramo ob raziskovanju nujno upoštevati tudi, kaj je tisto, kar nas zanima in veseli (interesi), in kaj je tisto, kar štejemo za moralno in nemoralno (vrednote).  Šele s spoznavanjem samega sebe in priložnosti na trgu se lahko pravilno usmerimo. Kljub vsej pomoči, ki nam je na voljo, tega namesto nas še vedno ne more storiti nihče.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj