Ko vas kadrovik vpraša eno najbolj tipičnih vprašanj: “Povejte mi nekaj o sebi”, nikar ne zmrznite, ampak izkoristite to priložnost in čas, da izpostavite svoje uspehe in močne karakterne lastnosti.

kadroviki 

Večina kadrovikov začne zaposlitveni intervju z na prvi pogled najbolj nezahtevnim vprašanjem: “Povejte mi nekaj o sebi”. To naredijo zaradi številnih razlogov, a najpomembnejši je prvi vtis, ki ga dobijo ob tem vprašanju s strani kandidata: kako se bo odzval ob odprtem, zelo širokem in nestrukturiranem vprašanju?

Želijo videti, kako zgovoren je kandidat, kako samozavesten in prepričan je vase in na splošno, kakšen prvi vtis naredi na ljudi, s katerimi pride v stik v prvem krogu izbora za zaposlitev. Prav tako jih zanima, kaj bo kandidat smatral kot pomembno in vredno izpostaviti.

Večini kandidatov je to vprašanje precej zahtevno, kar je žalostno, saj jim ponuja priložnost, da se opišejo kot pozitivne osebe, sami usmerijo intervju v smer njihovih najmočnejših kompetenc in poudarijo svoje pozitivne in močne lastnosti. Zato se je potrebno na to vprašanje pripraviti in se z njim spopasti. Težko se mu boste povsem izognili, saj večina kadrovikov s tem vprašanjem začne zaposlitveni intervju. Nekateri ga uporabijo, da prebijejo led, med tem časom uredijo še papirologijo, najdejo vaš življenjepis in se organizirajo, a vsi imajo skupni namen, vprašanje uporabijo za to, da dobijo občutek, kdo pravzaprav ste.

Napačen odgovor

Pravilnih odgovorov na to vprašanje je toliko, kot je različnih oseb, napačen pa je le eden: “Kaj o meni pa vas zanima?”. Če je vaš odgovor podvprašanje, kadroviki vedo, da se na intervju niste (dovolj) pripravili in dobijo občutek, da ste približno enako ‘pripravljeni’ tudi na delo. Sestaviti morate dober odgovor, ga vaditi in ga povedati s samozavestjo in strastjo

Pravilen odgovor

Karierni svetovalci dajejo številne nasvete, kako se najbolje pripraviti na takšno vprašanje. Skupno jim je:

  • da se osredotočite na tisto, kar najbolj zanima vašega sogovornika;
  • da izpostavite svoje največje dosežke.

Osredotočite se na tisto, kar najbolj zanima vašega sogovornika

Največja napaka po mnenju strokovnjakov je, da so ljudje zares prepričani, da sogovornike zanima njihova življenjska zgodba.

In tako začnejo svoj odgovor: “Rodil sem se v Ljubljani. Ko sem bil star tri leta, smo se preselili v Logatec….” Ta začetek je popolnoma napačen. Kadrovik želi slišati, kaj znate, kaj lahko pokažete, ali ustrezate temu delovnemu mestu, ali se boste dobro ujeli s timom, kaj ste na prejšnjih delovnih mestih že dosegli in kako lahko v bodoče pomagate in doprinesete njihovi organizaciji.

Veliko nepripravljenih kandidatov začne svojo zgodbo na napačen način, z opisovanjem sebe, svoje življenjske zgodbe, dajejo poudarek dogodkom izpred 10-ih let in osebnim stvarem. Svetujemo vam, da začnete z uspehi z vaše zadnje zaposlitve in razlago, zakaj menite, da ustrezate temu delovnemu mestu. Po mnenju kadrovikov je ključnega pomena, da se nenehno nanašate na delovno mesto in svoje veščine uspešno povežete v celoto, ki jo iščejo. Z drugimi besedami, želite prodati tisti del svojih veščin, ki jih kupec želi kupiti.

Na svoj odgovor pomislite kot na kratko reklamo za dveurni film. V dveh minutah izveste vse, kar je ključnega pomena za film, ki si ga boste ogledali. Trilerja vam nikoli ne bodo predstavili v obliki humoristične animirane serije, saj s tem ne morejo predstaviti prave teme. Zatorej mora vprašanju ‘povejte mi nekaj o sebi’ slediti odgovor, ki ustreza razpisanemu delovnemu mestu pri bodočem delodajalcu.

Reklame za filme so tudi kratke in prikazujejo inserte iz filma, ki nakazujejo na dogajanje in katerih nadaljevanje si bodo gledalci želeli videti. V reklami dobimo dovolj informacij o filmu, s katerimi bi lahko dogovorili na vprašanja o tematiki, osnovni zgodbi itd. Kadroviki želijo o vas izvedeti ključne stvari, ki ste jih že navedli v življenjepisu. Podajte jih na tak način, da boste lahko predvideli tudi njihova vprašanja.

Izpostavite svoje največje dosežke

Na intervjuju predstavite svojo zgodbo, ki si jo bodo ljudje zapomnili. Na primer, če vas ljudje navajajo kot vztrajne, poskrbite, da se boste v nekaj stavkih predstavili, kako vztrajni ste na primer pri doseganju vaših ciljev. Zgodbe so najboljše sporočilo in zanimive zgodbe si ljudje bolj zapomnijo.

Kratko in jedrnato

Najbolj pomembno je, da ste jedrnati. Za začetek želi kadrovik izvedeti le nekaj o vas in ne vaše življenjske zgodbe. Izpostavite dve ali tri stvari, ki so zanimive in uporabne. Za odgovor na zgornje vprašanje si vzemite minutko ali dve.

Da boste v odgovoru zajeli vse, kar želite, in izpostavili tisto, zaradi česar ste drugačni od drugih in si vas bodo ljudje zapomnili, predlagamo, da si vprašanje in odgovor zapišete pred intervjujem, ga vadite, časovno uskladite in še enkrat vadite. Vaš cilj mora biti vzbuditi zanimanje kadrovika, mu dati iztočnico, da vam bo postavil še nekaj podvprašanj.

Rezultat pravilnega odgovora na to vprašanje bo zagotovo drugi krog izbora, kadrovik pa se bo potem osredotočil na bolj poglobljena, konkretna vprašanja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj