Deli
Raziskovalci z univerze v Illinoisu v ZDA so opravili raziskavo, s katero so preučevali, ali bi lahko genetika vplivala na izbirčnost otroka pri jedi.

PREBERITE TUDI: 8 nasvetov staršev, katerih otroci prespijo celo noč

Ocenili so fizične lastnosti 153 predšolskih otrok in jih primerjali z raziskavami, kjer so otroci odgovorili na vprašanja o svoji vzgoji in družinskih navadah, da bi lahko povezali genetiko in izbirčnost pri jedi. Raziskava je zaključila, da sicer obstaja veliko dejavnikov, ki bi otroku lahko povzročilo neješčnost ali izbirčnost pri določeni hrani, in genetska sestava je eden izmed njih. “Izbirčno prehranjevanje je zelo razširjeno med predšolskimi otroki in je povezano s premajhno telesno težo ali prekomerno telesno težo” so poudarili raziskovalci. Pravijo tudi, da imajo geni vpliv na otrokovo vedenje pri izbiri hrane.
Medtem, ko lahko pripisujemo nekaj izbirnih prehranjevalnih navad genetiki, obstajajo tudi drugi razlogi, zakaj je otrok lahko izbirčen. Eden izmed teh je tudi le otrokovo uveljavljanje svoje volje, in poskus prevzema nadzora, a to kmalu mine. Če pa se izbirčnost nadaljuje, to lahko vodi v težave, ki jih prinese neuravnotežena hrana in nezadostna količina hranil. Po nekaterih podatkih pa otroci pogosto posnemajo svoje starše pri izbiri jedi. Povsem možno je, da starši svoje prehranjevalne navade prenesejo na potomce, genetika pa ima torej tudi vpliv, ali je nekdo bolj nagnjen k preizkušanju novih okusov, ali ne.

PREBERITE TUDI: Procesirana hrana v otroštvu znižuje inteligenco otrok

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here