Bleščice so lesketajoče se in migetajoče male stvarce, na katerih se človeško oko rado spočije in so še posebej priljubljene v času praznovanj. Slaba novica za vse ljubitelje bleščic; bleščice so škodljive. Znanstveniki so dejansko že zahtevali prepoved uporabe bleščic.

PREBERITE TUDI: Ekologija doma

Bleščice so škodljive za živali, okolje in ljudi. Narejene so iz aluminija in plastike, polne rakotvornih toksinov. Po mnenju znanstvenikov je približno 51 trilijonov kosov te mikro plastike že vstopilo v oceane in ogrozilo živali, ki jo nevede zaužijejo. Čeprav ne živite v oceanu, pa so bleščice škodljive tudi za vas, saj jih z uživanjem rib pojeste tudi vi, saj se bleščice ne razgradijo. Ker niso razgradljive torej predstavljajo nevarnost okolju.

Bleščice lahko najdemo v ličilih, na okraskih, kozmetičnih izdelkih in oblačilih. Zaradi svojih škodljivih posledic je veliko znanstvenikov zahtevalo prepoved bleščic, medtem pa so se tudi nekatera večja podjetja zavezala k uporabi okolju prijaznih bleščic iz razgradljivih materialov.

PREBERITE TUDI: V Veliki Britaniji napovedali prepoved uporabe mikro delcev za pilinge

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj