… da je v življenju treba misliti pozitivno. Zato si nekateri dnevno ponavljajo afirmacije, da bi si izboljšali življenje. Afirmacija je misel, ki si jo ponavljate v mislih ali izgovarjate. Le s pozitivnimi mislimi lahko namreč ustvarjate pozitivne izkušnje. Ob tem se vam sproščajo tudi dobri hormoni, hormoni sreče, z energijo, ki jo imate, pa privlačite podobno energijo.

PREBERITE TUDI: 13 znakov, ki vam sporočajo, da Zakon privlačnosti deluje

Nekaj primerov preprostih afirmacij:

– rada se imam;
– sem uspešna;
– uživam v delu, ki ga opravljam;
– imam dovolj obilja;
– srečna sem;
– ljubljena sem.

To so vrste pozitivnih misli, ki jih vsebujejo mnoge knjige o samopomoči, inspirativni portali, znani duhovni učitelji, ki pomagajo ljudem, da bi prišli do boljšega življenja. Afirmacije naj bi ponavljali, da bi zmanifestirali boljše življenje. Pa te afirmacije vedno delujejo?

Za delo na sebi in osebno rast je potreben trud

Neka raziskava je podala rezultate, da afirmacije lahko dobro vplivajo na ljudi, katerih samopodoba in samozavest sta visoki, manj dobro pa na ljudi, ki nimajo veliko samozavesti. Psihologi so sodelujoče v raziskavi prosili, da na list papirja zapišejo pozitivne in negativne lastnosti njih samih. Zanimivo, odkrili so, da so bili manj samozavestni boljše volje, ko jim je bilo dovoljeno, da izrazijo negativne misli o njih samih, kot pa takrat, ko so se morali osredotočiti na pozitivne misli.

PREBERITE TUDI: 11 znakov, ki potrjujejo, da ste bližje višji zavesti

Natančnejši pogled na negativne miselne vzorce

Ponavljanje misli, kot je afirmacija “Rada se imam” je morda neučinkovito za nekoga, ki ne čuti ljubezni do sebe oz. se bori s stanjem svoje samopodobe in samozavesti, kar lahko vodi do zmedenosti, krivde, sramu ali žalosti. V nekaterih primerih je delo na sebi mnogo bolj kompleksno, in preprosta afirmacija ga pač ne more nadomestiti. Kar vemo o naših možganih, je to, da so možgani izjemno zmogljiv organ, ki deluje na podlagi dejanskih prepričanj in izkušenj. Recimo, če verjamete, da ni nikakršne možnosti, da zmagate na nekem tekmovanju, verjetno ne boste imeli niti zadostne motivacije, da bi tako dobro trenirali, da bi jo osvojili in tu afirmacija ne more pomagati. Še več, naši možgani so usposobljeni, da delujejo tako, da bodo našli dokaze, ki bodo še bolj dokazovali to, kar že verjamemo. Na primer, če nekdo resnično verjame, da ni dovolj ljubljen, bo nenaden skok na idejo, da je zelo ljubljen, prevelik in težko verjeten, zato možgani zopet začnejo iskati vse razloge, zakaj temu ni tako, kar zopet vodi do konflikta, samoobsojanja, negativnih čustev. Tu je težava zares bolj kompleksna in se je vase potrebno poglobiti. Pomembno je, da v primeru hujših težav rešujete najprej le-te, lahko tudi s strokovno pomočjo. Delo na sebi je težko delo, in mnogo bolj kompleksno, afirmacije pa so lahko dobra dodatna opora.

Začnite z malimi koraki

Pomembno je, da ne skočite iz negativnih misli na pozitivne, temveč da se najprej osredotočite na to, da negativne izločite in tako lažje naredite prostor za pozitivne. To, da se znebite negativnih misli (v katere ste sicer še vedno trdno prepričani), in jih nemudoma nadomestite s pozitivnimi mislimi, ki so daleč od realnosti in težko dosegljive (predvsem pa v njih globoko v sebi ne verjamete), ni najboljši način za začetek. Namesto, da skočite iz napol praznega kozarca v napol polnega, se najprej naučite biti nevtralni.

Naslednji korak, držite se pravila 7/10

Ko ste pripravljeni na pozitivo, se prepričajte ,da so vaše afirmacije realne in dosegljive. Ko si omislite afirmacijo, jo ocenite z 1 do 10 na lestvici verjetnosti, pri čemer 10 pomeni zelo verjetno, 1 pa najmanj verjetno. Namesto, da rečete “sem ljubljena”, recite, “Na sebi mi je všeč to, da sem zelo zvesta in dobra oseba in prijateljica”. Te verodostojne trditve vam bodo pomagale najti več dokazov, ki bodo temu podobni, in vas premaknejo k novemu bistvenemu prepričanju, ki dejansko lahko obstane. Torej, naslednjič, ko boste prebrali, da morate vsako jutro pred ogledalom 10x reči “sem popolna”, se ustavite, in se vprašajte, ali to zares drži in ali v to popolnoma verjamete. Če je odgovor ne, si omislite afirmacije, v katere verjamete. Sčasoma boste tako napredovali, da boste lahko uporabljali vse afirmacije in v njih tudi verjeli.

PREBERITE TUDI: 8 znakov, ki vas opozarjajo, da ste na napačni poti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj