… medicinskega centra Cincinnati Children's Hospital Medical Center in univerze University of California so ugotovili, da ima na količino oz. proizvodnjo materinega mleka pomembno vlogo količina inzulina. To je prva raziskava, ki je pokazala, kako človeške mlečne žleze v obdobju dojenja postanejo zelo občutljive na inzulin.

Pretekle raziskave so pokazale, da je pri materah, ki so bile predebele, starejše ali so imele zelo težke otroke ob rojstvu, trajalo dlje časa, da so začele proizvajati mleko, zaradi česar so posumili na vpliv inzulina na mlečno žlezo. Dolgo časa so mislili, da inzulin nima direktnega vpliva na regulacijo celic v prsih, ki vplivajo na proizvodnjo mleka, saj inzulin tem celicam ni potreben, da dobijo sladkorje, npr. glukozo. Zdaj pa so prišli do spoznanja, da inzulin vpliva na še kaj drugega kot na vnos sladkorjev.

"Ta nova raziskava je pokazala dramatičen vpliv inzulina na prsi oz. njihovo proizvodnjo velikih količin beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov za hrano novorojenemu otroku," je povedal raziskovalec dr. Nommsen-Rivers. »Glede na to, da je zaradi nezdrave prehrane kar 20 % žensk med 20. in 44. letom prediabetičnih, lahko sklepamo, da je tudi 20 % novih mater v nevarnosti za premajhno proizvodnjo mleka."

Zdaj, ko so dokazali izjemni pomen vpliva inzulina na človekove mlečne žleze, pripravljajo še 2. fazo dvojno slepe placebo klinične raziskave, v kateri bodo vključili še zdravilo, ki uravnava krvni sladkor pri bolnikih z diabetesom tima 2, da bi ugotovili, če izboljša vpliv inzulina na mlečne žleze in s tem na proizvajanje mleka. Seveda pa se zavedajo, da uporaba zdravila ni idealni pristop temveč bi morali delati na preventivi; torej zdravi prehrani in rednem gibanju.
Raziskava je bila objavljena na spletni strani medicinske revije PLOS ONE.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj