Ekskluzivni odlomek iz knjige, nove biografije z naslovom “Jackie: javno, zasebno, skrivno” razkriva, da je nekdanja prva dama pred svojo smrtjo ritualno uničevala zasebno gradivo – nekaj se ga je nanašalo tudi na njeno nerazkrito skrivno romanco.

V zadnjih mesecih svojega življenja je Jacqueline Kennedy Onassis prejela valentinovo pismo nekdanjega ljubimca, arhitekta Jacka Warneckeja. Sporočil ji je, da je nekdanja prva dama le redko izginila iz njegovih misli.

Po zapisanem v novi biografiji Jackie: Public, Private, Secret avtorja J. Randyja Taraborrellija, ki je bila ekskluzivno objavljena v reviji People, se je zaradi tega pisma nekaj mesecev pred njeno smrtjo 19. maja 1994, ko je pri 64 letih zbolela za ne-Hodgkinovim limfomom, par v njenem stanovanju ponovno srečal.

Tri desetletja prej se je Jackie zaljubila v arhitekta, ki je zasnoval spominsko grobišče za predsednika Johna F. Kennedyja na nacionalnem pokopališču Arlington.

Leta pozneje je Warnecke svoje spomine delil s Taraborrellijem – z enim pridržkom: Warnecke je zaradi zvestobe do slovite in nadvse zasebne Jackie zahteval, da vse ostane v tajnosti še desetletje po njegovi smrti. Umrl je leta 2010, star 91 let.

Zdaj so te podrobnosti med številnimi razkrivajočimi trenutki v Taraborrellijevi novi biografiji. “Veliko knjig o Jackie govori o blišču in slavi,” je povedal. “Jaz pa sem želel pisati o njeni človeški plati.”

Spodaj je odlomek iz Taraborrellijeve nove knjige Jackie: Public, Private, Secret:

Ko je John Warnecke prišel na Peto avenijo 1040, da bi obiskal svojo nekdanjo ljubico Jacqueline Kennedy Onassis, se je mračilo. Stanovanje je bilo temno in tiho. John Warnecke – bolj znan kot “Jack” – je v kotu opazil teleskop. Jackie mu je nekoč povedala, da je pogosto pogledala vanj, da bi videla, kako živi druga polovica. Opazil je svetlobo iz ene od sob. Oblečena v rožnat pulover čez belo svileno pižamo je sedela blizu kamina. Jackie je Jacka prosila, naj nikomur ne razkrije, kaj se je zgodilo – nikakor ne, dokler je kateri od njiju živ.

V intervjuju leta 1998 je Jack povedal: “Ko sem se usedel, mi je Jackie izročila kupček kuvert, ki so bile skrbno zvezane s prejo. Moja prisotnost tistega večera je bila del obreda. Vsak večer tistega tedna je k sebi domov povabila zaupanja vrednega prijatelja ali družinskega člana, da bi se ga udeležil.”

Jackie je razvezala prejo in iz kupa vzela pismo. Prebrala ga je, preden ga je položila v ogenj. Spominja se: “Bila so pisma Jackiejinih otrok, Johna in Caroline … Bila so tudi pisma Jacka Kennedyja, Aristotela Onassisa, njenega očeta Jacka Bouviera in celo nekaj mojih.” V roke je vzela eno od fotografij in se zazrla vanjo. Na njej je bila ona in Jack Kennedy na dan njegove inavguracije. “To obdrži zame, ali lahko?” je vprašala.

Jackie je bila 22. novembra 1963, ko je bil njen mož umorjen, v koloni v Dallasu – sedela je ob njem. Nekateri so rekli, da je bilo slišati prasketanje. Jackie Kennedy je menila, da je šlo za ogenj motornega kolesa. Zmedena je opazovala, kako se je Jack prijel za grlo in se nagnil v levo. Vsi streli iz puške. Trije v manj kot petih sekundah.

“Jack se je obrnil in jaz sem se obrnila nazaj,” se je kasneje spominjala. “Videla sem, da mu je odpadel kos lobanje. Držal je roko in videla sem, kako se je ta popolnoma čisti kos odcepil od njegove glave. Nato je padel v moje naročje.”

Manj kot leto dni po moževi smrti se je Jackie oglasil arhitekt Jack Warnecke, kar je nekaterim v njenem ožjem krogu dvignilo obrvi.

Sredi maja 1964 jo je Jack Warnecke poklical in jo povabil na zmenek. “Na zmenek?” je vprašala. “Ker ne hodim na zmenke, Jack, in nikoli več ne bom,” je odgovorila. Ne, je rekel Jack, to ni bil zmenek. Šlo je le za večerjo. Tistega večera se je pojavil na njenih vratih s cvetjem. “Ampak, Jack, nisem rekla da,” mu je razdraženo dejala. “Ampak ti nisi rekla ne,” se je nasmehnil. “Takrat se je med nama začelo,” se je spominjal Jack Warnecke.

Po predsednikovem umoru je Jackie najela Jacka Warneckeja, da je oblikoval njegov grob v Arlingtonu. Jackie si je govorila, da si to delo zasluži. Vendar so se njeni prijatelji morali spraševati. Tudi Bobby Kennedy se je spraševal. Menil je, da se je Jack prehitro približal Jackie.

“Prezgodaj je, Jackie,” ji je dejal Bobby. “Za kaj?” je vprašala. “Za to,” je vzkliknil. Nato mu je odvrnila: “To ni tvoja stvar, Bobby.”

Novembra 1964 je Warneckeja pripeljala na Kennedyjevo posestvo v Hyannisu. “Imela sva večerjo – školjke – in se pogovarjala do sončnega zahoda, potem pa sva se pogovarjala še dlje … Potem je ena stvar vodila k drugi.”

Jackie ga je pospremila po stopnicah do svoje spalnice, ki si jo je nekoč delila z Jackom Kennedyjem. Na Jackovo presenečenje se je želela ljubiti, in tako sta tudi se. Naslednje jutro se je Jack zbudil in ugotovil, da Jackie ni več. Našel jo je zagledano na plaži. Poskušal je spregovoriti o tem, kaj se je zgodilo prejšnjo noč, vendar ona ni želela. Namesto tega ga je prosila, naj odide. Zavedel se je, da je bilo zanjo prezgodaj.

To je bila čustvena gugalnica: en trenutek navzgor, drugi navzdol. Jacku Warneckeju je pozneje povedala: “Vedno, ko mislim, da se zabavam, se pogledam od zgoraj navzdol in vidim, da je vse to performativna umetnost.”

Hodila sta tri leta. Leta 1966 jo je nameraval zaprositi za roko na Havajih.

O poroki sta se preprosto začela pogovarjati, kot da je to že opravljeno dejstvo, vendar je Jacka motilo, da zaenkrat še ni bilo uradnih načrtov. Kljub temu njuna intimnost ni trpela. Warnecke je povedal, da sta imela spolne odnose ne le v zasebnosti spalnice, temveč tudi v avtomobilih in na plažah, “in to tako pogosto, kot je bilo mogoče. Bila je seksualna … živa … vznemirljiva.”

Kmalu zatem jo je poklical in ji povedal, da je zaradi širitve svojega arhitekturnega podjetja in njunega ekstravagantnega življenjskega sloga ostal zadolžen za milijon dolarjev.

Po dolgem molku se je odzvala s praznim glasom: “Oh?” Jack je dejal, da upa, da to ne bo popolnoma uničilo njunih odnosov. Preden je odložil slušalko, ji je rekel, da jo ljubi. Ni se odzvala. Prenehala je odgovarjati na njegove klice. “Ali bo danes prišel gospod Jack?” je mali John nekega popoldneva vprašal mamo. “Ne, dragi,” je rekla in ga vzela v naročje. “Gospoda Jacka ne bomo več videli.”

Jackie se je leta 1968 poročila z grškim ladijskim mogotcem Aristotelom Onassisom. To je bila burna zveza, ki se je končala z njegovo smrtjo pri 69 letih leta 1975. Medtem se je začela zdraviti pri psihoanalitičarki, doktorici Marianne Kris.

“Dr. Kris o gospe Onassis nikoli ni želela govoriti, saj se je sklicevala na zaupnost med zdravnikom in pacientom,” je v elektronskem sporočilu povedala Patricia Atwood, njena tajnica med letoma 1972 in 1974. “Obravnavali sta posttravmatsko stresno motnjo gospe Onassis zaradi atentata in nekatera nadležna vprašanja o njunem zakonu. Gospa Onassis je dejala, da je odšel v plamenih slave, kot je razvidno iz enega od zapiskov, ki sem jih prebrala. Način, kako je umrl, ji je popolnoma odvzel pravico, da bi ga sovražila, je dejala. Dr. Kris je ob tem zapisu zapisala, da je bila njena žalost vse prej kot, kot se je izrazila, ‘urejena’.”

Odkrila je, da je dr. Kris nekoč zdravila Marilyn Monroe, za katero je dolgo veljalo, da je imela afero z JFK-jem, kar je bila le ena od njegovih številnih nezvestob. Ko jo je Jackie soočila, je dr. Kris dejala, da se ne čuti dolžno obveščati je o morebitnih nekdanjih pacientih, tako kot ne bi nikoli razkrila, da je kdaj zdravila Jackie. Marianne je vprašala: “Kako je to pomembno?”, na kar je Jackie odgovorila: “Kako to ni pomembno?”

V poznejših letih je Jackie našla družbo pri trgovcu z diamanti Mauriceu Tempelsmanu. V začetku leta 1994 so ji diagnosticirali ne-Hodgkinov limfom. Dva meseca pred smrtjo je poklicala Warneckeja.

​​​​​​​

Od obreda v njenem stanovanju, med katerim sta z Jackie v kaminu zažgala pisma, je minil približno mesec dni. Med pogovorom je Jackie Jacku povedala, da so bili njeni testi po štirih kemoterapijah čisti. Mislila je, da je bolezen premagala.

Potem pa je magnetna resonanca neverjetno pokazala, da je metastazirala v membrane njenih možganov in hrbtenjače. Jack jo je vprašal, ali ob pregledu svojega življenja kaj obžaluje. Rekla je, da si želi, da 22. november 1963 ne bi zastrupil preostanka njenega življenja.

“Toda to se ni zgodilo,” je presenečeno dejal Jack. Dejal je, da je po Dallasu nadaljevala in da je celo uspevala. “Vendar tega nikoli nisem prebolela,” je žalostno dejala Jackie. “Morda sem šla preko, nikoli pa nisem prebolela.”

“Kakšna škoda,” je rekla Jacku, “da me je toliko časa mučila stvar, ki je nisem mogla nikoli spremeniti.” Po drugi strani pa je Jackie pomislila, da si je njen mož morda prav to zaslužil – da tega ni nikoli zares prebolela.

Jack se je spomnil: “Rekel sem ji, da je nikoli nisem nehal ljubiti. Mislil sem, da mi bo rekla enako. Namesto tega je rekla: To je tako lepo slišati, Jack. Hvala. Če smem, bi to rada pustila tako, kot je.” Obljubila sta, da se bosta kmalu spet pogovorila. Nikoli več se nista.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj