… letoviških, obmorskih krajih delajo s črno kano, saj lahko trajno poškodujejo kožo. Razlog je v tem, da vsebuje sestavino, ki jo sicer vsebujejo barve za lase in je v tovrstnih izdelkih povsem varna, ni pa primerna za izdelke, ki so v tolikšnem stiku s kožo.

Tetovaža s črno kano – da ali ne?

Kana (henna) je popolnoma naravno barvilo za lase, pridobljeno iz prahu istoimenske rastline, s katerim si ženske že stoletja varno barvajo lase. Predvsem v Aziji in Afriki jo uporabljajo tudi v kozmetičnih izdelkih. A črna kana ni pridobljena iz rastline temveč umetno iz sestavine para-phenylenediamine (PPD), ki se sicer nahaja v barvah za lase. V teh je dovoljena in bojda varna, ne pa tudi v izdelkih za kožo, zato je v EU za tovrstno uporabo prepovedana.

Kaj vam lahko povzroči?

Sestavina PPD lahko povzroči hude mehurje, boleče opekline in pusti celo trajne in neodpravljive brazgotine, poleg tega pa lahko oseba s takšno reakcijo postane doživljenjsko preobčutljiva oz. alergična nanjo. To pomeni, da lahko tudi ob uporabi barve za lase, ki jo je pred tem brez težav uporabljala, dobi hudo alergijsko reakcijo. Ena izmed strokovnjakinj, dermatologinja dr. Anjali Mahto je povedala: "Črna kana je znan po tem, da sproža alergijske in druge kožne reakcije, zato je treba z njo ravnati previdno, še zlasti pri otrocih."

Ostali strokovnjaki pa so nadaljevali: "Povzroči tudi nevarnost, da nikoli več ne boste mogli uporabljati večine barv za lase. Če želite svoje otroke in sebe obvarovati pred neželenimi posledicami uporabe tetovaž s črno kano, se jim raje izognite," so zaključili.

Izkušnje dermatologov

Po podatkih dermatologov pa je 4 od 10 že imelo primere z reakcijo na to sestavino in 80 % jih je bilo pri otrocih, mlajših od 16 let.

Več pa si lahko ogledate še v spodnjem videu:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj