… žonglira med vlogami partnerke, matere, gospodinje, hčerke, delavke in še kakšno poleg. Vse to pa seveda terja svoj davek, saj pri dandanašnjem načinu življenja to pomeni tudi veliko obremenitev in posledično stres, ta pa lahko vodi do čustvene, fizične in mentalne izgorelosti.


Vzemite si čas zase in za sprostitev

Psihologi zato priporočajo, da naj si vsak dan vzamemo vsaj 10 minut zase in za sprostitev – in teh 10 minut bo imelo velik vpliv na boljše počutje.

V raziskavi so ugotovili, da ženske dandanes prevzemajo več različnih vlog kot kdajkoli, vse to pa ima izjemen vpliv na njihovo počutje. V povprečju ženske vsak dan prevzemajo v 6,2 različnih vlog, medtem ko moški le 4,7 – a kljub temu so moški tisti, ki ponavadi zahtevajo čas zase in za sprostitev. Mar je potem kaj čudnega, da so ženske tako preobremenjene in pod stresom?

Kar 97 % žensk, ki so sodelovale v raziskavi, je dejalo, da se počutijo pod velikim pritiskom, in 1 od 10 je pod takšnim stresom, da se ne spominja več, kako je, ko je človek umirjen in zbran. Dve tretjini žensk tudi postavlja potrebe drugih pred svoje lastne, zaradi česar jim ne ostane nič časa zase in za sprostitev, kar pa ima seveda velik vpliv na počutje in tudi zdravje.

A strokovnjaki pravijo, da se da kljub temu zoperstaviti pritiskom sodobnega načina življenja – psihologinja Nancy Beesley pravi, da lahko zelo pomaga že samo 10 minut na dan: “Deset minut, ki si jih vzamemo za svojo relaksacijo ali udeležbo pri prijetnih aktivnostih, ima izjemen sproščujoč vpliv in pomaga pri ohranjanju zdravega ravnovesja hormonov, ki vplivajo na naše srečno počutje. Naša telesa so ustvarjena za delovanje in regeneracijo, in brez vsaj manjših rednih oddihov lahko preidemo v stanje kroničnega stresa.”

Vzemite si zatorej vsaj 10 minut časa zase in počnite, kar vas veseli, da si malo ‘napolnite baterije’, vsaj občasno pa si vzemite več časa in si privoščite kakšno sproščujočo masažo, sprehod v naravi, klepet s prijateljicami ali skupni ‘shopping’.

PREBERITE TUDI: Razvajanje doma ~ kdaj ste si nazadnje vzele čas zase?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj