Vsiljive misli so misli, ki se vam zataknejo v glavi. Lahko povzročijo stisko, saj je narava misli lahko vznemirjajoča. Prav tako se lahko pogosto ponavljajo, kar lahko poslabša zaskrbljenost. Vsiljive misli so lahko nasilne ali moteče. Lahko so misli spolne narave, vključno z domišljijo. Lahko se nanašajo tudi na vedenje, ki se vam zdi nesprejemljivo in odvratno. Te misli so le misli. Navidezno se pojavijo od nikoder in povzročajo tesnobo, vendar nimajo pomena v vašem življenju. To niso opozorilna sporočila. So preprosto misli.

Moč jim daje to, da tiste, ki jih doživljajo, skrbi njihov pomen. Ljudje se lahko nanje osredotočijo in jih postane sram, da bi drugi ugotovili, kaj imajo v glavi. Dokler se zavedate, da so to samo misli in nimate želje ukrepati, vsiljive misli niso škodljive. Vsiljive misli niso vedno posledica nekega stanja. Prav tako verjetno ne kažejo, da imate težave, ki zahtevajo zdravniško pomoč. Za nekatere ljudi pa so vsiljive misli lahko simptom duševne motnje.

Kaj jih povzroča?

Vsiljive misli se lahko zgodijo naključno. Nekatere misli vam zaidejo v možgane. Nato prav tako hitro odidejo. Ne ustvarjajo trajnega vtisa. Posvetne misli odhajajo, a vsiljive misli trajajo dlje in se pogosto vračajo.

V nekaterih primerih so vsiljive misli posledica osnovnega duševnega zdravja, na primer OKM ali posttravmatskega stresa. Te misli so lahko tudi (v redkih primerih) simptom druge zdravstvene težave, na primer:

  • možganske poškodbe,
  • demence,
  • Parkinsonove bolezni.

Kako jih obvladujemo?

Najboljši način za obvladovanje vsiljivih misli je zmanjšanje občutljivosti na misel in njeno vsebino. Bolj kot jih boste ignorirali in jim manjšali pomen, hitreje bodo izginile. Pomaga tudi redno gibanje, osredotočanje na druge stvari ter v hujših primerih psihoterapija.

PREBERITE TUDI: Depresija vpliva na naše duševno zdravje in tudi na telo

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj