­

Kdo mora obvladati retoriko

Pri prodaji je veščina retorike kot naročena, saj gre za prepričevanje skupine ljudi, da kupi naš izdelek ali se odloči za našo storitev. Del teh veščin bo prodajnikom pomagal tudi v individualnih razgovorih s strankami, kjer bodo poskušali prepričati posameznika, da kupi izdelek ali se odloči za storitev. “Vsekakor pa je treba imeti tudi znanje oziroma veščine komuniciranja, ustvariti interakcijo med sogovornikoma,” je povedala Tatjana Zidar Gale in dodala, da je usvojena raven veščin retorike pomembna tudi na sestankih. “Ko je treba o neki stvari povedati svoje mnenje ali ko se morda z mnenjem sogovornika ne strinjamo, je treba znati to povedati tako, da ne izzovemo prepira ali potrebe po nasprotovanju. Retorika ima pomembno vlogo tudi pri dajanju izjav medijem, ko je treba javnost prepričati, da je bila odločitev podjetja pravilna …”

Kako doseči pozornost poslušalcev

Retorika je več kot vaja. “Potrebni so dobra priprava, veščina premisleka, poznavanje poslušalcev ali sogovornikov, slikovita pomagala, dovolj vadbe, volja do govora, čistost govorjenja in ne uporaba mašil. Treba je imeti naravni ritem govora, znati je treba poudarjati, se soočati z občinstvom, biti pozoren na pristnost vedenja in gibanja, poskrbeti za ustrezen videz govorca, dosledno upoštevanje predvidenega časovnega okvira in prilagajanje mediju nastopa,” pravi Zdravko Župančič, Tatjana Zidar Gale pa doda, naj posameznik trenira besedni in nebesedni nastop. V nebesednem nastopu je zajeto obvladovanje telesa, glasu in čustev, pri besednem pa je treba obvladovati zgradbo (govora, mnenja, izjave …) in jezikovna sredstva, kar bi stari Grki poimenovali kot sredstva prepričevanja (etos, patos, logos).

retorika2


Retorike se učimo vse življenje

“Vsak govorni nastop je popolnoma nov izziv. Ni stare slave in ničesar ne moremo predvideti do popolnosti,” razlaga Župančič. Izkušnje Tatjane Zidar Gale pa kažejo, da je čas učenja retorike odvisen od posameznika, njegovih želja in motivacije. “Zgodi se, da pridem v podjetje, kjer bom izvajala individualne treninge. V kadrovski službi pravijo, da je s človekom, ki naj bi ga trenirala, treba nekaj narediti. Ne zna prezentirati, na sestankih takoj nasprotuje, z ljudmi prihaja v konfliktne položaje … Najprej bi se bilo treba vprašati, kaj resnično potrebuje, retoriko ali komuniciranje (izboljšati medosebne odnose). Druga stvar pa je vprašanje, kaj ta človek želi. Ko se začnem s človekom pogovarjati, mi pove, da so mu rekli, da bi bilo dobro nekaj narediti, on pa misli, da govoriti pa ja zna. Prepričan je, da se on tega ne more naučiti, da je tak, kakršen je, predvsem pa nima časa, da bi se ukvarjal s takimi neumnostmi, saj že vnaprej ve, da v praksi ne bo nič drugače. Ko naletim na nemotivacijo, na omejujoča prepričanja, ki človeka ovirajo, da bi se lahko spremenil oziroma česa naučil, mu lahko z nekaterimi tehnikami taka prepričanja pomagam spremeniti. Če z njegove strani še vedno ne bo pripravljenosti, tudi rezultatov ne moremo pričakovati.” Tatjana Zidar Gale je ob koncu citirala Cassona, ameriškega trenerja, ki je poudaril, da posameznik potrebuje približno pol leta, da se nauči retorike. Njene izkušnje pa so različne, vendar se ne razlikujejo bistveno med individualnimi in skupinskimi treningi.


Lahko se zgodi, da se retorike ne boste nikoli naučili

Vsakdo je dar govora prejel že ob rojstvu. Kaj se z njim zgodi, pa je odvisno od okoliščin, od vzora, vzgleda, sorodnikov, učiteljev, izkušenj, poklica, prijateljev. Predvsem pa je odvisno od pripravljenosti posameznika, da poišče učitelje. Zdravko Župančič priznava, da ni slabih učencev, so samo slabi učitelji. Podobno meni tudi Tatjana Zidar Gale, ki pravi, da se retorike nikoli ne bodo naučili tisti, ki so prepričani, da je ne potrebujejo, kadar ni to eden od ciljev, ki ga želijo doseči, kadar imajo zelo neprijetne izkušnje z nastopanjem in tega ne želijo ali nočejo preseči oziroma spremeniti, kadar ljudje pri svojem delu malo nastopajo in zato potrebujejo veliko več komunikacijskih spretnosti, torej ni priložnosti in potrebe za praktično uporabo … Če pa je želja, torej motivacija in jasni cilji, še dodaja, pa se lahko retorike nauči vsak.

­

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj