Vitamin D na plodnost vpliva tako, da uravnava spolne hormone pri ženskah in izboljša kakovost sperme pri moških. 

Raziskovalci zato priporočajo parom, ki imajo težave z neplodnostjo, da preden se odločijo za drage in ne ravno zdrave postopke za “zdravljenje” neplodnosti, naj poskrbijo za zadosten vnos vitamina D ali zmerno izpostavljanje UV sevanju. “Ljudje bi morali več časa preživeti zunaj na soncu ali jemati prehranska dopolnila z vitaminom D, ki so varna in cenovno ugodna ter imajo vrsto pozitivnih učinkov na zdravje,” je povedala vodja raziskave, dr. Elisabeth Lerchbaum.

Raziskovalci z univerze Medical University of Graz v Avstriji so ugotovili, da ženske v zimskih mesecih manj ovulirajo, ter da imajo njihova jajčeca manj možnosti, da se ugnezdijo v maternico. Čeprav manjše količine vitamina dobimo iz hrane (mastne ribe, jajca, jetra), ga kar 80 % naših potreb ustvari telo preko kemijskih procesov v telesu, ki se odvijejo, ko koža absorbira UVB sevanje. Raziskovalci so povedali še, da ima dandanes večina ljudi – kar 86 % – premajhne količine vitamina D v krvi.

Ker pa ima UV sevanje tudi zelo škodljiv vpliv na kožo, je priporočljivo, da se ga uživa v obliki prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamin D. Ena vodilnih raziskovalk s področja plodnosti, Zita West, pa je povedala še naslednje: “Ugotavljamo izjemen pomen vitamina D za plodnost. Potem, ko smo naredili več kot 800 testov vitamina D, smo ugotovili, da ga 70 % našim pacientom primanjkuje. Pomanjkanje vitamina D pa je povezano tudi z debelostjo, policističnimi jajčniki in oslabljenim imunskim sistemom.”

Strokovnjaki s področja neplodnosti zato priporočajo, da se poskrbi za zadostne količine vitamina D, ki se ga lahko zaužije v obliki naravnih prehranskih dopolnil.

PREBERITE TUDI: Tudi strokovnjaki končno priznavajo: pomanjkanje vitamina D posledica izogibanja soncu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj