… z vitaminom D v času nosečnosti ni le popolnoma varno tako za mater kot tudi za otroka, temveč naj bi tudi ščitilo pred prezgodnjim porodom in infekcijami.

V 50-ih in 60-ih letih preteklega stoletja je vladal nekakšen strah, da lahko vitamin D povzroči defekte pri otrocih, danes pa je potrjeno, da je zelo pomemben tako za zdravje matere kot tudi otroka; med drugim skrbi za optimalen razvoj in zdravje kosti in imunsko funkcijo. Zadnje raziskave pa so celo pokazale, da pomanjkanje vitamina D med nosečnostjo pomeni resno grožnjo zdravju. Naša prehrana nam namreč ne daje dovolj vitamina D, na soncu pa nismo dovolj, ker povzroča več vrst kožnega raka, zato skupina raziskovalcev, ki učinke vitamina D preiskuje že 30 let, priporoča, naj bi nosečnice jemale 4000 IU vitamina D na dan. To je količina, ki je varna za mater in otroka in hkrati preprečuje nastanek bolezni in zdravstvenih težav.

V randomizirani raziskavi so 494 nosečnic med 12. in 16. tednom nosečnosti razdelili na tri skupine: prva je prejemala 400 IU vitamina D na dan do poroda, druga skupina je prejemala 4000 IU in tretja 4000 IU vitamina D na dan. Vse ženske so redno preverjali, da bi zagotovili njihovo varnost in varnost plodu. Ugotovili niso nobenih negativnih stranskih učinkov v nobeni skupini, preverili pa so učinke jemanja vitamina D na komplikacije med nosečnostjo, med njimi preeklampsijo, gestacijski diabetes, infekcije in prezgodnji porod. Ugotovili so, da so imele vse ženske v raziskavi nižjo stopnjo prezgodnjih porodov in infekcij, najboljše učinke pa so imele ravno ženske, ki so jemale 4000 IU na dan. Zato raziskovalci priporočajo vsakodnevno jemanje vitamina D v količini 4000 IU vsem nosečnicam.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj