Raziskava, opravljena v centru Center for Children's Environmental Health v Kolumbiji, je pokazala, da izpostavljenost kemikaliji butylbenzyl phthalate (butilbenzil ftalat ali BBP), lahko poveča tveganje za razvoj ekcema pri otrocih. Ekcem, katerega značilnost je suha, srbeča koža na obrazu, lasišču ali udih, je pogost pojav pri otrocih v zgodnjem otroštvu.

Butilbenzil ftalat, ki se nahaja v vinilnih talnih oblogah, umetnem usnju in drugih umetnih materialih, se počasi sprošča v zrak v našem domu. Raziskovalec na Harvard School of Public Health, Allan C.Just je povedal, da je ta raziskava prva, ki je ugotovila, da je izpostavljenost BBP dejavnik tveganja za nastanek ekcema (poleg ostalih, ki so dedni dejavniki, alergeni in izpostavljenost tobačnemu dimu).

Raziskava je obsegala 407 nosečnic nekadilk, ki so jim izpostavljenost BBP-ju merili s pomočjo urinskih testov skozi zadnje trimesečje nosečnosti. Rezultati so pokazali, da so bili ob drugem letu starosti k ekcemom kar za 52 % bolj nagnjeni otroci, katerih matere so bile bolj izpostavljene večjim koncentracijam BBP, v primerjavi z materami, ki so bile izpostavljene manjšim koncentracijam kemikalije.

Kako BBP vpliva na razvoj ekcema, ostaja nepojasnjeno. Da bi našli odgovor na to vprašanje, so možni vzrok iskali v alergijah. Otroke so testirali na tri notranje alergene, ščurke, pršice in miši, vendar niso našli nobene povezave med alergijami in izpostavljenostjo BBP-ju.

Strokovnjaki so še povedali, da je znano, da so alergije dejavnik tveganja za pojav ekcema, a kadar je prisoten tudi butilbenzil ftalat, vpliv le tega prednjači. Pokazalo se je, da izpostavljenost BBP in drugim ftalatom negativno vpliva tudi na razvoj motorike pri majhnih otrocih in poveča tveganje za vedenjske težave. Ftalati so prav tako znani motilci endokrinega sistema.

loading...


1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj