Gre za nizkodozne kontracepcijske tablete Lybrel proizvajalca Wyeth. Vsebujejo dva hormona, ki se že dlje časa uporabljata z namenom preprečevanja nosečnostri: ethinyl estradiol in levonorgestrel. Ob rednem 21-dnevnem jemanju zanesljivo preprečujejo zanositev, hkrati pa za mnoge ženske tako odvečne in neprijetne menstruacije in vse, kar sodi zraven (migrene, glavoboli, občutljive prsi, krči, slabosti itd.). Testi so pokazali, da 59% žensk, ki so tablete jemale eno leto, v zadnjem mesecu ni imelo nobenih mesečnih in vmesnih krvavitev.

Wyeth Lybrel kontracepcijske tablete

Vendar te KT niso za vsako žensko – bo besedah FDA, so se pri nekaterih ženskah, ki so tablete testirale, pojavljale neredne vmesne krvavitve, ki bi lahko bile nekakšen nadomestek redne menstruacije.

Sicer Lybrel ni prva oblika kontracepcije, ki preprečuje oz. zmanjšuje tudi mesečne krvavitve: obstaja tudi zaščita v obliki injekcij Depo-Provera, nekatere starejše oblike kot je npr. Mirena ter še nekatere kontracepcijske tablete, ki zmanšajo število menstruacij na približno tri na leto.

Tako, kot je ta novica za marsikoga navdušujoča, pa se pojavljajo tudi pomisleki nekaterih: menstruacija naj bi bila naraven proces in ne bolezensko stanje, katerega bi bilo treba zdraviti ali preprečevati. Poleg tega morebitne dolgoročnejše posledice še niso znane, saj se bodo pokazale šele čez čas.

16 KOMENTARJI

 1. Hmmm zanimivo. Jaz sem ZA kontracepcijske tabletke, ker nimam slabih stranskih učinkov, ampak sem pa mnenja, da tistih 5-7 dni krvavitve vsak mesec mora biti…kot piše v tekstu – to je naraven proces in ne nekaj, kar je treba preprečevati. Mogoče primerno za tiste, ki imajo prekomerne krvavitve…

 2. Saj tisto v bistvu ni prava M, ampak nekakšen nadomestek, posnemanje prave.

  Pa nekje sem zasledila, da ni dobro, da imamo danes ženske tolikokrat M – včasih so jih imele veliko manj, ker so bile non stop noseče. Baje, da so lahko škodljive posledice za zdravje zaradi prepogostih krvavitev. Tako, da vprašanje, kako je s tem …

  Moram reči, da mene tole kar zanima, bi morda kar probala.

 3. Bomo videli kako se bodo obnesle čez čas.

  Verjetno je to dobra stvarca za punce, ki imajo močne in boleče menstruacije. Jaz jih hvala bogu nimam.

  Tabletk ne pijem, bi jih pa pila samo zato, ker bi imela potem bolj redno mestr. zaradi preprečitve zanositve pa ne 😉

 4. Točno, Tanja – na to pa sploh pomislila nisem. Včasih so res imele po 7+ otrok in je bilo to mnogo menstruacij manj!

  Jaz sem ratala kar malo “odvisna” od tabletk. Me je strah, kaj bo, ko mi bo ginekologinja svetovala, da je čas, da jih neham jemat (mimogrede – koliko časa se sploh lahko jemljejo?). Jaz jih imam zaenkrat 4 leta (+ še kak mesec) in sem se tako razvadla, da imam lepo kožo, redno in nebolečo menstruacijo in da imam lahko spolne odnose, kadar se mi zljubi.

 5. Včasih sem jemala tabletke, vendar sem jih potem po treh letih nehala in sem imela kar nekaj časa probleme, da se mi je menstriacija uredila – sprva je sploh ni blo, kasneje pa je bila neredna. Zdaj sem končno prišla spet na zeleno vejo. Prav zaradi teh nevšečnosti imam jaz z KT slabe izkušnje. Je pa tudi res da po naravi nisem nikoli imela pretirano boleče menstruacije… tisto bolečino se da pretrpet – mogoče kakšen Spasmex in to je to 🙂 Sama nimam nič proti KT, vendar pa to, da bi preprečile menstruacijo mi je že malo preveč. Se mi zdi, da je to naravno pri vsaki ženski in da bi škodilo zdravju, če bi se naravna ali vsaj umetna krvavitev preprečila.

 6. Meni se zdi poudarjanje “naravnosti” menstruacije v času jemanja KT precej neumestno. Ker dejansko tale menstruacija ne pride po naravni poti, ampak v bistvu po umetni. Saj je tudi nekako drugačna. Ker v času jemanja KT je itak v našem telesu precej nenaravnosti in tako je tudi menstruacija.

 7. Menstruacija poteka v 4 fazah…1-faza deskvamacije(razpad maternične sluznice, sluznica popoka in začnemo krvaveti) 2-faz regeneracije (7-8. dan ciklusa se obnavlja) 3.-faza proliferacije-rasti(do 14.dne ciklusa -sluznica se debeli) 4-faza sekrecije-izločanja(do 28. dne ciklusa se debeli rata mehka, dobro prekrvavljena in pripravljena za sprejem oplojenega jajčeca, v nasprotnem primeru krvavimo) To vse se dogaja pod vplivom estrogena in progesterona…vse je naraven proces in pri jemanju tabletk ni velikih razlik, saj tudi tabletke delujejo na principu hormonov.

 8. Menstruacija poteka v 4 fazah…1-faza deskvamacije(razpad maternične sluznice, sluznica popoka in začnemo krvaveti) 2-faz regeneracije (7-8. dan ciklusa se obnavlja) 3.-faza proliferacije-rasti(do 14.dne ciklusa -sluznica se debeli) 4-faza sekrecije-izločanja(do 28. dne ciklusa se debeli rata mehka, dobro prekrvavljena in pripravljena za sprejem oplojenega jajčeca, v nasprotnem primeru krvavimo) To vse se dogaja pod vplivom estrogena in progesterona…vse je naraven proces in pri jemanju tabletk ni velikih razlik, saj tudi tabletke delujejo na principu hormonov.

 9. Mislim da bi to prišlo še kako prav predvsem tistim, ki imamo zelo močne menstruacije in ki v tistih dneh sploh ne moremo funkcionirati.

 10. Za nekatere je to super, spet za druge ne….razumem da zaradi morja prestaviš M, ampak, da kar brez razloga, to se mi zdi brezveze.

 11. Hja, kaj pa dejstvo, da imamo dandanes ženske prevečkrat M in prepogosto krvavenje ni dobro?

  Me prav zanima, kdaj oz. če sploh bo to pri nas.

 12. Ja ampak KT zavirajo delovanje teh dveh hormonov, katera začneta delovati šele takrat, ko imamo 7 dnevno pavzo, torej prej ne in tako itak ne pride menstruacija po naravni poti… torej ni glih naravna v času jemanja KT, je nekako “izsiljena” oz. na silo narejena. Tako si jaz to razlagam.

  In ja, eni ginekologi pravijo, da je pravzaprav zdravo, če potegnemo jemanje KT tam na 3 mesece in imamo torej menstruacijo vsake 3 mesece, ker s tem itak samo obremenjujemo telo… spet drugi pravijo, da to ni dobro. Hm, kdo bi vedel.

 13. Ah, menstruacija pride kdaj še kako prav, izgovori pa to. Hec, hec.

  Razumem, da se vodijo raziskave, delajo poizkusi in se itak vedno kaj novege “odkrije” – takšen je pač današnji svet, tako poimenujemo “napredek”. Kam pa vse tovrstne zadeve vodijo – ne vemo; sploh pa se itak mimogrede nanje privajamo. Takšne tablektke me zato sploh ne presenečajo, vprašanje pa je, če bi posegla po njeh. 🙂

 14. ..jaz sem pravzaprav že pred leti ugotovila, da kontracepcijske tabletke niso primerne zame, ker sem jih kar nekaj zamenjala, pa sem imela ob njihovem jemanju vedno stranske učinke… 🙁

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj