… in iti z glavo skozi zid. Prav je, da telovadimo najmanj 4-krat tedensko, a obstajajo določene izjeme, ko je bolje, da vadbo izpustimo, če si ne želimo škodovati.

Ko ste bolni oz. imate vročino

Tudi tako malenkostna viroza kot je prehlad, je razlog, da takrat NE telovadimo. Kot prvo, je takrat naš imunski sistem oslabljen in medtem, ko nam gibanje dolgoročno krepi imunski sistem, nam ta v trenutku same vadbe začasno oslabi. Le kaj je torej lahko še hujšega, kot da že tako oslabljeno telo, ki se že tako bori z virusi oz. bakterijami, še dodatno oslabimo, in upadel imunski sistem še dodano poslabšamo? Tudi bolezen se s tem lahko še podaljša za kar nekaj dni.

Poleg tega je to, če gre za kakšne skupinske vadbe ali vadbe v zaprtih prostorih, kjer vadijo tudi ostali, brezobzirno, saj lahko okužimo tudi njih. Verjetno tudi vi ne bi bili ravno navdušeni, če bi odšli na vadbo in bi vas nekdo okužil, da bi potrebovali cel teden bolniške. Zato ostanite doma, da se pozdravite, in na vadbo se boste vrnili spočiti in polni energije.

Ko vas mišice zares zelo bolijo

Pravijo, da 'se klin s klinom zbija', vendar to ne velja, ko imamo res hud 'muskl fibr'. Takrat mišice potrebujejo predvsem počitek, nežno raztezanje in kakovostno hrano, ki vsebuje dovolj beljakovin, da se kar najhitreje regenerirajo. Če ste res pretiravali, lahko traja kar nekaj dni, da hude bolečine minejo. Če je zelo hudo, lahko vzamete tudi kako tableto proti bolečinam.

Nasvet za v prihodnje: ne pretiravajte, sploh, če ste imeli daljšo pavzo z gibanjem. Enotedenska prekinitev, ker se komaj premikate, verjetno ni bila cilj vadbe.

Ko ste premalo spali

Res je, gibanje nas zbudi in nam da energijo, a ne, če smo zelo neprespani. Zato če ste spali manj kot 5 ur, vadbo raje izpustite in pojdite namesto tega na hiter sprehod, predvsem pa prej v posteljo, da nadoknadite manjko spanja.

Ko vas tare (sveža ali stara) poškodba

Četudi vas še tako mika – če imate kako poškodbo, najsi bo stara ali sveža, počakajte, da se pozdravi. Nategnjena mišica, malce zvit gleženj, boleče koleno – dajte telesu čas, da okreva, sicer lahko poškodbo še poslabšate, podaljšate čas celjenja ali v hujših primerih dobite celo trajno poškodbo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj