… in jagod pomaga znižati tveganje za srčnim infarktom v starejši dobi. V novi študiji so se raziskovalci želeli osredotočiti na to, ali so snovi, znane kot antocianini, dobri za srce. Antocianini so antioksidanti, ki se nahajajo v rastlinah in imajo vlogo, da ščitijo celice in jih obnovijo po poškodbah. Antociani dajejo značilno in močno rdečo, modro in vijolično barvo, ki jo najdemo v borovnicah, jagodah in drugih vrstah sadja ter zelenjave.

Študija je 18 let raziskovala in spremljala več kot 93.000 žensk v starosti od 25 do 42 let, ki so vsaka štiri leta poročale o svojem prehranjevanju. Trend v smeri manjšega tveganja srčnega napada je bil ugotovljen pri ženskah, ki so na teden zaužile več kot tri obroke borovnic in jagod (porcija je bila velika približno pol skodelice), v primerjavi s tistimi, ki so koristno jagodičevje uživale manj kot trikrat na teden. “Sestavine, ki so naravno prisotne v rdeče-modro obarvanem sadju in zelenjavi, lahko pri mladih ženskah in pri ženskah srednjih let kar za 32 odstotkov zmanjšajo tveganje za nastankom srčnega infarkta,” je povedala Aedin Cassidy, raziskovalka na Univerzi East Anglia v Veliki Britaniji.

Cassidy je skupaj s svojim timom raziskovala tudi prisotnost drugih rizičnih faktorjev, ki so lahko krivci srčnega napada (starost, visok krvni tlak, družinska zgodovina srčnega napada, prekomerna telesna teža, posvečanje vadbi, kajenje, pitje alkohola in kofeina). Pri ženskah, ki so uživale več sadja, je bilo zaznati tudi več srcu prijaznih in zdravih navad, manj posvečanja kajenju in več telesni vadbi.

Borovnice so sadež, ki je zelo bogat z antioksidanti, s čimer pomagajo pri ohranjanju zdravega imunskega in živčnega sistema, normalnega krvnega tlaka in zdravih oči. Borovnice so izjemno učinkovite tudi za boljši spomin.
Na voljo tudi v obliki prehranskega dopolnila, za lažje vsakodnevno uživanje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj