… (na socialnih omrežjih, poslušanje glasbe in gledanje filomv ipd.) namesto da bi se družili z vrstniki in se rekreirali, popijejo več alkoholnih pijač kot njihovi vrstniki, ki za računalniki preživijo manj časa.

Raziskava Weill Cornell je bila izvedena med najstniki, stari med 13
in 17 let, ki živijo v ZDA. Ugotovili so, da so najstniki, ki so v
preteklem mesecu uživali alkoholne pijače, za računalniki preživeli
veliko več časa kot njihovi vrstniki, si so bili za računalniki manj. Rezultati anonimne raziskave, opravljene med 264 najstniki, so pokazali, da konkretni razlogi te povezave še niso znani (tega se nameravajo lotiti v naslednjih raziskavah), videti pa je, kot da najstniki eksperimentirajo z alkoholom s pomočjo interneta. Tako so izpostavljeni oglasom za alkoholne pijače ali na socialnih omrežjih vidijo slike znancev, ki se opijajo, kar lahko povzroči, da se tudi sami odločijo za tovrstno početje.

Otroci so danes namreč močno izpostavljeni intrernetu v zelo zgodnji dobi, pogosto tudi brez starševskega nadzora in posledice so lahko katastrofalne. Raziskovalci zato priporočajo staršem, naj svojih otrok ne puščajo brez nadzora medtem, ko ti brskajo po internetu, prav tako pa naj bodo pozorni na morebitno uživanje alkohola.

Raziskava, izvedena s strani projekta Pew Internet and American Life Project, je namreč pokazala, da je več kot polovica staršev najstnikov na računalnike namestila filtre, ki so onemogočili obiske neprimernih spletnih strani, a še vedno veliko staršev ne izvaja nikakršnega nadzora.

Najstniki po navadi začnejo eksperimentirati z alkoholom v starosti 12 ali 13 let, na to pa imajo velik vpliv tudi starši – tako lahko starši z neprimernim odnosom do svojih otrok močno povečajo možnost, da se bo njihov najstnik odločil za uživanje alkohola. Med najpogostejšimi napakami staršev so: pomanjkanje kakršnegakoli nadzora; slaba komunikacija ali odsotnost le-te, nadomešča pa jo zgolj ukazovanje otrokom, ne da bi jim tudi prisluhnili; družinski konflikti; nekonsistentna ali prestroga vzgoja in zloraba alkohola ali drog v družini.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj