… spirajo v morje. Raziskavo so izvedli na španskem otoku Majorka, ki je zelo zaželeno – in natrpano – morsko letovišče. Tako se na priljubljeni plaži Palmira vsako sezono zvrsti preko 10000 ljubiteljev morja. Ugotovitve raziskave so se oprle na pretekle raziskave, ki so že pokazale, da so nekateri UV filtri dobesedno strupeni za najmanjše prebivalce morja.

Spiranje UV filtrov v vode predstavlja velik ekološki problem

Po izsledkih raziskav se problem pojavi, ko se ljudje na plaži namažejo s izdelki za zaščito pred soncem, nato odpravijo v morje. Kadarkoli se to zgodi, se določena količina UV filtrov spere v morje, pri čemer sta najbolj škodljiva titanov dioksid in cinkov oksid v obliki nanodelcev. Problem se pojavi, ko ti nanodelci reagirajo z UV svetlobo, kar vodi v nastanek novih snovi, med njimi vodikovega peroksida, ki je strupen in življenjsko nevaren za manjša bitja v morju kot so plankton in alge. Ta dva organizma pa sta ključna hrana v prehranjevalni verigi in če nastane pomanjkanje, to vpliva na celotno morsko življenje.

Raziskave pokazale veliko škodo

Raziskovalna ekipa je vzela vzorce na več mestih plaže tekom turistične sezone in analizirali morsko vodo. Iz vzorcev so ugotovili, da ima titanov dioksid, ki se pojavlja v večini izdelkov za zaščito pred UV sevanjem, zelo velik vpliv na nastajanje vodikovega peroksida v vodah ob plaži. Kar je najbolj zaskrbljujoče, pravijo znanstveniki, pa je, da ima količina peroksida zelo nevarne in daljnosežne posledice na življenje v morju.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj