Ko dojenček prijoka na svet, se starši znajdejo pred novim poglavjem, ne glede na to, ali gre za novopečena starša ali starša s kilometrino. V morju sprememb, ki jih prinese nov družinski član, je tudi skrb za zdravje njegovih zob in dlesni. Vendar se ta ne začne, ko na plano pokuka prvi zobek, temveč mnogo prej.

Ustno zdravje nosečnice

Bodoča mamica je v nosečnosti zaradi hormonskih nihanj mnogo bolj izpostavljena tveganju za razvoj vnetja dlesni in obzobnih tkiv. Napredovala oblika vnetja obzobnih tkiv kar sedemkrat poveča tveganje za prezgodnji porod v primerjavi z nosečnico, ki ima zdrava obzobna tkiva. Zato je v tem obdobju izjemno pomembno, da ženska opravi preventivni zobozdravstveni pregled, ter da se pouči o vzdrževanju pravilne in temeljite ustne higiene. Kadar dlesni krvavijo, pomeni, da so vnete. Če temeljito odstranimo povzročitelje vnetja (bakterije v mehkih zobnih oblogah – plaku), bi po nekaj dneh morale krvavitve prenehati. Ob zelo pogostih in ponavljajočih se krvavitvah iz dlesni je treba brez odlašanja ponovno obiskati zobozdravnika in se posvetovati o svojih težavah.

Prvi jok

Mala brezzoba čeljust na začetku ne potrebuje zobne ščetke. Zadostovala bo mehka krpica (gaza), s katero boste po hranjenju obrisali dojenčkove dlesni. Za dojenčkovo zdravje nasploh, pa tudi za zdrav razvoj čeljusti, je dojenje najboljše.

otroska_zvecka

Ko si bo prvi zobek začel utirati pot na plan, bodo dojenčkove dlesni napete, srbeče, boleče, on sam pa nemiren, razdražljiv, zelo se bo slinil in v usta tlačil vse, kar mu bo prišlo pod roke. Priskrbite mu kakovostno žvečko, da bo z žvečenjem sam masiral dlesni in si lajšal težave. Taka žvečka, katere del je tudi posebna zobna ščetka, bo poskrbela za prvi stik z zobno ščetko. Ko zobki izrastejo, jih lahko začnete čistiti z otroško zobno ščetko. Posebej bodite pozorni, da bo zelo mehka. Saj ne želite, da bi vašega dojenčka ščetkanje bolelo in da bi bil prvi spomin na ščetkanje slab, kajne?

Železne srajce za dobro ustno zdravje

Ščetkanje zobkov naj postane zabavno opravilo. Z rednim ščetkanjem dvakrat na dan boste s svojim otrokom spletli navado, zlata vredno železno srajco. Ko bo otrok starejši in mu bodo zrasli prvi stalni zobje (šestice!), oziroma ko bo imel dva ali več zob zraščenih tako tesno skupaj, da z zobno ščetko ne boste mogli očistiti vseh površin, medzobne prostore očistite s posebnimi zobnimi nitkami za otroke.

Tudi redni preventivni pregledi pri zobozdravniku naj bo ustaljena navada. Obiščite ga dvakrat letno, včasih pa je za koga dobro, da gre tudi večkrat. Tudi če imate sami strah pred zobozdravnikom, nikoli otroku ne predstavljajte zobozdravnika kot nekaj strašnega ali celo kot kazen. Zobozdravnik je svetovalec in učitelj, je mentor in zdravnik. Ob upoštevanju njegovih nasvetov lahko tako vi kot vaš otrok ohranite svoje zobe zdrave do konca življenja. S preventivnimi pregledi lahko preprečite morebitne zaplete z otrokovim zdravjem zob in dlesni v prihodnosti.

Orodje in orožje

Zobna ščetka je najboljše orodje za vzdrževanje dobrega ustnega zdravja in hkrati orožje v boju proti zobni gnilobi in vnetju dlesni.
Tako, kot raste otrok, mora rasti z njim tudi zobna ščetka. Raste naj v smislu zagotavljanja in ohranjanja motivacije za ščetkanje. Nekateri parametri se pri izboru zobne ščetke nikoli ne spremenijo. Zobna ščetka mora imeti majhno glavo in čim več mehkih vlaken. Z majhno glavo dosežemo težje dostopna mesta, več tisoč vlaken pa omogoča temeljito in neboleče odstranjevanje zobnih oblog. Ščetko je treba zamenjati po treh mesecih ali prej, če ‘zacveti’. Priporočljivo jo je zamenjati tudi po prehladu ali kakšni drugi infekciji.

otrok_z_zobno_scetko 

Približno do sedmega ali osmega leta je čiščenje otrokovih zob skupinsko opravilo otroka in odraslega. Ni pomembno, ali otrok začne ali konča ta skupinski ritual, pomembno je, da so na koncu zobje čisti.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj