… domu, star 82 let. Rojen je bil v Dominikanski republiki, od koder je komaj 18-leten odpotoval v Madrid, da bi študiral slikanje na akademiji San Fernando. Tam se je prvič srečal z modo, ko ga je najel sam Cristóbal Balenciaga, da bi mu risal skice oblek. Od tam je odšel v Pariz, kjer je delal za Lanvina, nato se je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja preselil v New York in začel s svojo lastno blagovno znamko.


Oscar de la Renta na koncu svoje modne revije v New Yorku septembra letos

Oscar de la Renta je slovel po svoji izjemno ženstveni estetiki, ki jo je obogatil s seksapilnostjo, ki jo je prinesel s sabo preko svojega latinskega porekla, ter jo obogatil s čistimi, minimalističnimi linijami. Zaradi svojih izjemnih kreacij in lahkotnega, prijetnega značaja je kmalu postal eden najljubših modnih oblikovalcev dam visoke družbe. Visok in čeden je postal ne le eden izmed oblikovalcev, na katerega so se ženske najpogosteje obračale za posebne priložnosti, temveč najljubši oblikovalec mnogih zvezdnic – od igralk do manekenk in prvih dam.

Čeprav je sam jasno povedal, da se ne namerava nikoli upokojiti, je v začetku tega meseca najel novega kreativnega direktorja svoje blagovne znamke – Peter Copping se je pridružil hiši in tako utišal ugibanja, kdo bo naslednik. Pred tem pa je delal pri Nini Ricci, začasno priložnost pa je dobil tudi John Galliano, kateremu je bila to prva zaposlitev po tem, ko se je vrnil iz klinike za odvajanje od odvisnosti.

De la Renta se je poročil s svojo ženo  Anne France Engelhard leta 1989, potem, ko je organiziral skrivno božično cermonijo. Preživel je svojo ženo in sina Moisesa de la Renta;  ima pa še tri posvojence: Beatrice Reed, Charlieja Reeda in Elizo Bolen; tri sestre, ki vse živijo v Dominikanski republiki, ter devet vnukov. Eliza in Alex Bolen so včeraj podali izjavo za javnost: "Pišemo vam, da vas obvestimo, da je Oscar sinoči umrl na svojem domu v Connecticutu, obkrožen s svojo družino, prijatelji ter nekaj psi. Umrl je točno tako, kot je živel: z neizmerno gracioznostjo, dostojanstvenostjo in pod svojimi pogoji. Kljub temu, da so naša srca strta ob misli na življenje brez njega, je še vedno z nami. Njegovo trdo delom, njegova inteligenca in ljubezen do življenja so srce našega podjetja. Vse, kar smo ustvarili in vse, kar še bomo, bo prežeto z njegovimi vrednotami in njegovim duhom. Skozi njegov vzor vemo, kako naprej. Poskrbeli bomo, da bo ponosen na to, kako bomo nadaljevali njegovo delo, ki ga je tako ljubil, še intenzivneje."

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj