Zaradi česa si zapomnimo TV reklamo, obliko produkta ali marketinško kampanjo? Zakaj poslušate nekatere politike ali gospodarstvenike, druge pa zgolj bežno opazite? Zakaj nekatera sporočila lahko počakajo v vaših elektronskih nabiralnikih, druga pa nemudoma odprete? Vse se začne pri pošiljanju sporočil! Če sporočilo ima vsebino, je relevantno, vredno branja in privlačno, vas bo pritegnilo.

­komunikacija­

Pritegniti ljudi k pozornosti ni čarovnija – vse je del učinkovite komunikacije. Vsak se lahko nauči učinkovito komunicirati z uporabo štirih korakov, s katerimi boste ugotovili, zakaj nekatera sporočila ne dosežejo svojih namenov, druga pa. Ti koraki so: razumljivost, povezanost, kredibilnost in ‘nalezljivost’. Ti koraki so bili sprva razviti kot pripomoček za ocenjevanje učinka oglaševanja in marketinških materialov.

Dobra novica je, da ni potrebno biti strokovnjak ali marketinški guru, da bi vaše sporočilo doseglo učinek. Ti koraki so lahko razumljivi in enostavni za prilagajanje vsem možnim oblikam komunikacije, pa najsi gre za življenjepis, elektronsko sporočilo, članek, marketinško gradivo, PowerPoint ali blog. Ko boste korake osvojili, bodo to opazili vsi menedžerji, sodelavci in stranke.


Najpomembnejši koraki pri komunikaciji

Koraki so uporabni za objektivno evalvacijo učinkovitosti številnih oblik komunikacije: kaj dela, česa ne dela in zakaj. Uporabni so tako za marketinško komunikacijo, kot tudi poslovno, politično, zabavno in vsakodnevno komunikacijo, od elektronske pošte do blogov.


1. korak: Razumljivost

Ali občinstvo dobi sporočilo, glavno idejo, bistvo? Lahko občinstvo oz. naslovnik posreduje nepopačeno sporočilo naprej? Za boljšo razumevanje imamo nekaj nasvetov:

  • Sporočilo naj bo jasno in nedvoumno.
  • Ponavljanje pomaga. Povejte jim, kar jim želite povedati, jim to povejte in na koncu povzemite, kar ste jim povedali.
  • Sporočilo naj bo preprosto.


2. korak: Povezanost

Povezanost sporočila je še kako pomembna, ne le zato, da naslovnik ‘dojame’ bistvo, ampak da se mu informacije tudi smiselno povežejo, zaradi česar po navadi pride do kakšnih podzavestnih asociacij ali čustvenih odzivov: frustracij, navdušenja, jeze, strasti, veselja, žalosti itd. Ko boste vzpostavili povezavo v sporočilu, boste vsekakor dosegli svoj namen.


3. korak: Kredibilnost

Naslovnik mora verjeti v to, kdo je nekaj povedal, kaj je povedal in kako je povedal. Sicer se začnejo povezave v komunikaciji sesuvati. Kredibilnost je tista kritična točka, na kateri lahko občinstvo povsem razume sporočilo, vzpostavi povezanost, se čustveno odzove,… a sporočevalec še vedno ne doseže željenega, saj se kot posredovalec sporočila izkaže kot kredibilen. Pa naj bo to podjetje, politični kandidat, nadrejeni, kdorkoli, .. naslovnik ne bo prepričan.


4. korak: Nalezljivost

V smislu komunikacije je nalezljivost seveda dobra. Od svojega naslovnika želite, da si zapomne sporočilo in ga preda tudi drugim. Pomislite, kdaj se nazadnje videli reklamo, ki je bila tako smešna ali pametna, da ste se zaradi nje pogovarjali tudi z vašimi prijatelji, ponovili njen slogan ali frazo iz sporočila. To je nalezljivo sporočilo! Da bo sporočilo nalezljivo, mora biti energično, novo, drugačno in zapomnljivo. V naslovniku mora spodbuditi intenziven čustven odziv, motiviranost.

Preizkusite te štiri korake pri svoji komunikaciji, postali bodo zelo uporabno orodje. Naredite test. Poskusite najti te 4 korake v reklami, ki jo gledate. Ste jih našli? So prebudili v vas čustveni odziv? Je bilo sporočilo verjetno? Je imelo pomen in se vam je vtisnilo v spomin?

Kaj hitro boste ugotovili, zakaj nekatera sporočila delujejo, druga pa žal ne. Ko boste v praksi videli ta sporočila, boste enostavneje prilagodili tudi svojo komunikacijo. Postali bodo del vas.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj