Večina ljudi ostane ujetih v duševni dobi, kjer so prejeli najmanj ljubezni, dokler se ne naučijo popolno ljubiti. Vsakdo je drugačen in take so tudi življenjske okoliščine. Vsak otrok ima nekaj osnovnih potreb tako fizične kot čustvene, ki lahko oblikujejo prihodnost otroka, če je ne prejme ob pravem času.

PREBERITE TUDI: Ljudje, ki so zgodaj ostali brez matere, nosijo posledice

Vsaka starostna skupina ima različne potrebe in če v določeni točki te potrebe niso zagotovljene, otrok ostane ujet v tej duševni dobi, medtem ko telo raste.

Starost od 0 do 1. leta: zgodnje otroštvo

V zgodnjem otroškem obdobju otrok potrebuje izjemno ljubezen in sočutje, ki ju išče v svoji materi. Če mati ne zadovolji teh potreb svojega otroka v tej starosti, otrok postane zaskrbljen in čuti strah. Otrok nikomur ne zaupa, saj mu je odvzeta osnovna ljubezen, ko jo najbolj potrebuje.
V odrasli dobi to lahko resno vpliva na posamezno življenje. Morda ne bo znal priti v nobeno zvezo, ker ne zaupa vsem, ima težave pri ustvarjanju prijateljstev in razvije težave z anksioznostjo.

Starost od 2. do 4. leta: razvoj otroštva

V teh zgodnjih letih otrok začne spoznavati stvari in graditi samokontrolo. Začne razvijati motorične sposobnosti, hojo, govor,… Če mu starši ne dajo dovolj ljubezni in pozornosti, ki jo na tej stopnji potrebuje, razvije občutek sramu. Morda bo razvil tudi občutek, da je zguba, ker ne more izpolniti pričakovanj staršev.
Po drugi strani pa, če so starši in družinski člani preveč zaščitniški, potem otrok nikoli ne sam spoznal svojih lekcij. Vedno bo poiskal odobritev drugih, ki bi lahko dolgoročno povzročile različn motnje pozornosti.

Starost od 4 do 6 let: predšolsko otroštvo

To je čas, ko se otrok fizično razvije in um raste. Otrok ima v tem času neskončno vprašanj. Obstaja “zakaj” za vse kar počne in vidi. Otrok potrebuje podporo in odgovore za njegova vprašanja, zanimanje, projekte in njegovo domišljijo. Toda če starši ne podpirajo njegove ustvarjalnosti ali jih zanemarjajo kot nepomembne, potem otrok razvije čustva krivde.
Ko otrok raste, ostane občutek krivde do vsakega novega in ustvarjalnega dela. Ne dopušča, da bi posameznik imel pogum, da bi začel novo delo ali odločno postaviti cilje. Oseba tudi nima poudarka in spodbude, da bi si mislila izven okvirjev. To se lahko razvije tudi v psihopatsko vedenje in frigidnost do kariere.

Starost od 7 do 17 let: izobraževanje

Ko otrok začne hoditi v šolo, začne spoznavati nove stvari, oblikuje moralo in dobi nove prijatelje. Prvič se sooča s konkurenco v življenju. Če starši dvomijo v zmožnost svojega otroka, da tekmuje z drugimi in ga ne spodbuja, otrok razvije kompleks manjvrednosti. Ta kompleks manjvrednosti otroku ne omogoča razvijati zaupanja v svoje odločitve in uničuje njegovo sposobnost za učinkovito delo.

Kako priti ven iz te pasti?

Če ste ujeti v taki situaciji, potem bi morali iskati vzrok znotraj sebe in dati svojemu notranjemu otroku ljubezen in podporo, ki si jo je vedno želel. Odgovorni ste za lasten razvoj, dobra novice pa je ta, da si lahko pomagate tudi sami.

1. korak: Predstavljajte si sebe kot otroka

Morate si predstavljati sebe kot otroka in poskušati narediti to sliko s svojo domišljijo živo in jasno. Pomislite na svoje otroške dneve, starost, oblačila, ki ste jih nosili, na videz in težave, s katerimi se ste soočali v tistem času.

2. korak: pogovorite se s svojim notranjim seboj

Ko ste si predstavljali sebe kot otroka v šoli, se pogovorite z vašim notranjim seboj. Morda ne boste dobili vseh odgovorov, vendar bo veliko stvari oživelo, ki ste jih pozabili na načine svojega življenja. Vzemite dva različna barvna svinčnika in zapišite svoja čustva, eno za svojo notranjo jaza in drugo za svoje odraslo osebo. Sčasoma boste oblikovali vez z notranjim jazom in občutili boste, da so vse rane zdravilne.

Morate razumeti, da je še veliko drugih ljudi, kot ste vi, ujete v tej brutalni pasti. Morate spremeniti svoje razmišljanje in začeti ljubiti sebe in druge na enak način.

PREBERITE TUDI: Povej mi, iz kakšne družine prihajaš, in povem ti, kdo si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj