Jesen se je začela. Za mnoge prehitro, nepričakovano, nenapovedano in, nenazadnje, nezaželeno in skupaj s prvim šolskim dnem. In v jeseni, jasno, potrebujemo tudi novo oz. drugačno garderobo; poskrbeti je treba za kožo, utrujeno od soli, sonca in vročine in še kaj.

Predstavljam vam 5 najboljših izdelkov meseca septembra, za katere sem prepričana, da bodo navdušili tudi vas in postali del vaše nepogrešljive ‘opreme’.

1. Terra Naturi Sanfter Reinigungsschaum Aloe Vera

Eden izmed mojih hobijev je odkrivanje zelo kakovostnih izdelkov za smešno nizko ceno. Ker mi je zmanjkovalo prejšnje čistilne pene, sem se tako odpravila po novo. V drogeriji Mueller sem pregledovala čistilne pene (nekako jih imam najraje, saj so blage in enostavne za doziranje – težko predoziraš, za razliko od gelov v tubah npr.) in se zgražala nad sestavinami ali pa sestavinami v kombinaciji s ceno.

Nato sem pogledala tole peno in v trenutku, ko sem preletela sestavine, sem se odločila za nakup. Nežne, blage, neizsušujoče, vlažilne in – začuda – celo brez dišav. In že ob prvi uporabi sem se zaljubila.

Pena je zelo mehka, blaga in presenetljivo koncentrirana. Celo po celem dnevu, ko je koža polna maščob, ostankov znoja in ličil, mi je praviloma zadostoval en potisk. Če pa sem bila brez ličil ali zjutraj, pa manj kot tretjino potiska (ne maram uporabljati prevelikih količin čistil, saj je rezultat le pretirano izsuševanje kože in obremenjevanje okolja – kolikor je glede na trenutno stanje pač potrebno).

PREBERITE TUDI: Top 5 izdelkov po izboru urednice: maj 2018

Kot že omenjeno, je brez vonja in ne vsebuje izsušujočih sulfatov in kože niti malo ne izsuši. Poleti sem pogosto odšla spat, brez, da bi karkoli nanesla na kožo po umivanju, pa me ni niti malo zategovala.

Dodatni plus je, da vsebuje naravne in ekološke sestavine, ki so torej prijazne do naše kože, zdravja in okolja. Vsekakor izjemen izdelek, primeren za vse tipe kože in za oba spola, katerega preizkus toplo priporočam. In še cena je smešno nizka, okoli 3 evre, tako, da res ne morete zgrešiti.

2. MOL&B Refreshing Skin toner

Res je zanimivo, da je eden izmed kozmetičnih izdelkov, ki ga je najtežje dobiti kakovostnega – torej da bi vseboval vsaj nekaj koži koristnih snovi in v zadostnih količinah; in nič ali vsaj čim manj koži škodljivih – tonik. Pred mnogo leti je bilo na voljo precej dobrih tonikov, ki pa so jim spremenili sestavo. Ob spremembi so proizvajalci sicer na izdelek navedli ‘neue, verbesserte formel’ a že kratek prelet sestavinah je pokazal, da je formula poslabšana (kaj kmalu pa smo to lahko ugotovile tudi po učinku).

Tako je dandanes najtežje dobiti kakovosten tonik, ki bi vseboval dovolj antioksidantov, antiiritantov, vlažilcev ipd. brez (preveč) nepotrebnega balasta kot so barvila, parfumi, konzervansi, škodljivi alkoholi ipd. Lani sem tako na srečo odkrila Bocassy tonik in pri tem je tudi ostalo. Letos pa mi je pod roke po naključju prišel tonik MOL&B. Ko sem ga dobila, sem si ob vseh obljubah misila “ah, še en hype” – ko pa sem preverila sestavine, sem bila prijetno presenečena.

Vsebuje vlažilne glicerin, pantenol, natrijev PCA, diglicerin, ureo, sorbitol in mlečno kislino (glede na mesto, na katerem je navedena, v tem izdelku deluje le kot vlažilec in ne kot kislina, torej luščilec); antioksidativna in vlažilna šipkovo olje in lizin ter pomirjajoči alantoin. “Uau,” sem si mislila, “tole pa ni slabo.” A ko sem odprla in povonjala vsebino (izdelek se, zanimivo, nahaja v embalaži na pumpico), me je kar odneslo nazaj. Kako močan vonj! “Le kako lahko tole promovirajo kot nežno?!” me je prešinilo.

PREBERITE TUDI: Top 5 izdelkov po izboru urednice: april 2017

A ob prvi uporabi se je izkazalo, da je bil vonj tako močan, ker sem povonjala koncentrirano in direktno iz stekleničke. Ko sem tonik nanesla na vatko, da bi nanesla na obraz, je bil vonj zelo blag, komaj zaznaven. Kakšno olajšanje, saj uporaba pretirano odišavljenih izdelkov na koži ni ne prijetna, ne koristna.

Že po prvi uporabi oz. nanosu sem začutila prijeten, blagodejen učinek. Kot nekakšno pomirjajoče in vlažilno olajšanje – pa nisem imela nikakršnih težav s kožo. Občutek da je koža dobila, kar si želi in potrebuje.

Tako sem ta tonik, ker je tako zelo vlažilen, čez vroče (in letos tudi izjemno vlažno) poletje uporabljala kar samostojno, saj je mojo mešano kožo (ne pozabimo, da se nam tip kože tekom leta zaradi spreminjanja vremena oz. temperature in vlage v zraku spreminja oz. imamo drugačne potrebe poleti kot pozimi) čudovito navlažil, ne da bi jo pri tem obtežil. Preko sem nanesla samo ali puder ali pa ustrezno UV zaščito, če sem vedela, da bom na soncu, in to je bilo to.

Če ste torej v iskanju kakovostnega, izjemno vlažilnega in pomirjajočega tonika, priporočam, da preizkusite MOL&B Refreshing toner. Edino, kar zna malce odbiti, sta malce visoka cena (34 EUR) ter dejstvo, da se prodaja preko mrežnega marketinga. Sicer pa vsekakor priporočam preizkus – za normalno, mešano in mastno kožo samostojno; za suho pa kot idealna podlaga pod kremo in/ali serum.

3. Rimmel Wake Me Up tekoči puder

Kot že ime naznanja, gre za puder, ki naj bi kožo poživil in prebudil, da smo po nanosu videti sveže in mladostne. Ker se s kozmetiko oz. kozmetičnimi sestavinami ukvarjam že 20 let in vem, koliko praznih obljub je v kozmetični industriji, ob takih nazivih ali obljubah ponavadi samo skeptično zavijem z očmi. A vsake toliko časa se zgodi, da kak izdelek le pozitivno preseneti. Tekoči puder Rimmel Wake Me Up Anti-Fatigue Foundation z vitaminom C je eden izmed njih.

Medtem, ko nikar ne pričakujte, da bo miniaturna količina vitamina C, ki ga ta puder vsebuje, dejansko naredila kako razliko (škodoval pa tudi ne bo), gre dejansko za zelo prijeten puder, ki naredi čudovito polt. Odkar nimam več melazme, zaradi katere sem bila kljub sicer lepi koži dolga leta obsojena na uporabo težkih, polno prekrivnih pudrov, lahko uporabljam veliko manj prekrivne pudre, ki le poenotijo ten kože, ga osvežijo in uskladijo s preostalim telesom (obraza za razliko od telesa nikoli  ne sončim, zato je precej svetlejši).

PREBERITE TUDI: Kako sem se po 13 letih znebila trdovratne melazme

Puder se nahaja v embalaži na pumpico, ki omogoča zelo natančno doziranje. Tekstura je prijetno penasto-kremna – nekako jo težko opišem, ampak izjemno prijetna – prav tako tudi nanašanje na kožo. Za razliko od dolgoobstojnih pudrov, namreč ni treba hiteti z razmazovanjem, preden se fiksira, temveč si lahko vzamemo čas. Res se čudovito enostavno razmazuje, kot nekakšna kremna svila.

Po nanosu je koža povsem enakomerna in nekako zdravo-sijoča od znotraj. Res čudovit videz, kar je še posebej presenetljivo, saj imam načeloma raje pudre z mat končnim videzom. Delujejo bolj naravno in skrijejo kako gubico oz. nepravilnost.

S pudrom Rimmel Wake Me Up

Za zelo mastno kožo sicer verjetno ne bo najboljša izbira (razen pozimi in zgolj s tonikom spodaj), vsem ostalim tipom –  vključno s suho – pa mislim, da bo zelo ustrezal, še zlasti, če stremite za naravno-sijočim videzom kože. Obstojnost je nekje srednja – ne bo ravno spolzel s kože, a obstojnosti pudrov tipa ‘colorstay’ pa, jasno, ni za pričakovati (tega tudi ne obljublja).

Sama ga uporabim, ko želim še posebej lahek in prijeten občutek na koži in zelo naraven in sijoč videz, ki se izvrstno obnese tudi na fotografijah. Na voljo je v 5 odtenkih v prodajalnah DM, cena okoli 10 EUR.

4. Trenčkot

Klasični trenčkot Burberry, podaljšan model, foto: net-a-porter

Kot sem napisala že v člankih 16 kosov garderobe, ki bi jih morala imeti vsaka ženska ter članku 3 nepogrešljivi kosi jesenske garderobe, je trenčkot eden najbolj nepogrešljivih in vsestransko uporabnih, torej ‘must have’ kosov garderobe vsake ženske. Četudi ga morda še nimate in mislite, da ga ne potrebujete – ko ga boste enkrat nabavile, boste videle, kako pogosto boste posegale po njem ter kolikokrat vas bo rešil iz zagate, kaj obleči. Nosimo ga lahko namreč ves čas z izjemo najbolj vročih in najbolj mrzlih dni.

Sama imam trenutno tri trenčkote in sicer v vijolični, bež in olivno-zeleni barvi, ki so vsi dolžine okoli kolen. Vsekakor pa so bom ob priliki nabavila še malce daljšega v kamelji barvi. Priporočam, da si kupite kako bolj nevtralno barvo ali barvo, ki jo res tudi že sicer pogosto in najraje nosite in je enostavna za kombiniranje, da vam ne bo obležal v omari.

Eden izmed mojih treh trenčkojev, v nevtralni bež barvi.

Ko boste kupovale, pazite, da vam bo res kot ulit. Čeprav so (bili) zadnja leta modni preveliki, ‘oversized’ modeli, pa je treba vedeti, da je to modna muha in najkasneje prihodnje leto, če ne letos, bomo v prevelikih kosih videti smešno namesto modno.

Naslednje, kar je izjemno pomembno pri takem kosu, je zavedanje, da je to klasični kos – torej ne nekaj, kar boste nosile sezono ali dve in bo iz mode, ampak nekaj, kar boste nosile leta in leta. Zato je to kos, v katerega se splača investirati in kupiti kakovostnega, saj vam bo dolgo in dobro služil. Lahko tudi počakate na popuste ali razprodaje ter si ga kupite takrat (po nekaterih trgovinah jih imajo še sedaj na voljo po precej znižanih cenah, ostali so od preteklih sezon).

5. Koloidno srebro

Če bi morala na kratko opisati ta izdelek, bi rekla ‘zdravilo za vse’. Nekoč so namreč za razkuževanje uporabljali koloidno srebro, ki deluje proti virusom, bakterijam, glivicam … skratka, vsem. Njegova prednost je tudi v tem, da bakterije – za razliko od antibiotikov – nanj ne morejo razviti odpornosti.

A potem je prišlo odkritje antibiotikov, ki se jih lahko patentira in z njimi služi in čudežno koloidno srebro je utonilo v pozabo. Uporabljali so ga samo še redki, ki so bili že takrat dovolj osveščeni, da so vedeli, da ni vse (naj)novejše nujno tudi boljše. Posledice uporabe antibiotikov – tako ko je bilo potrebno kot tudi ko ni bilo, saj so jih nekateri dr. predpisovali oz. jemali celo za virusne okužbe (antibiotiki delujejo proti bakterijam) – so dandanes že zelo opazne. Od uničenih črevesnih flor, pogosto celo nepopravljivo; do tega, da postajajo bakterije čedalje bolj odporne na antibiotike. Tako se bo počasi treba vrniti k preverjeno učinkovitim, dobrim starim sredstvom. In eno od njih je koloidno srebro.

Koloidnega srebra, jasno, v naših lekarnah ni za dobiti, zato ga lahko naročite iz tujine, kot sem naredila tudi sama. Uporablja se ga lahko za razkuževanje vseh težav na koži (vnetja, akne, razkuževanje ran, herpes (pravijo, da čudežno hitro izgine) ipd.). Vsi, ki so ga preizkusili, so poročali, da so bili šokirani nad intenzivnostjo učinka in hitrostjo delovanja. Mnogi ga uživajo tudi oralno tekom jesensko-zimskega obdobja in doslej še nisem zasledila, da bi kateri od njih poročal, da bi kljub temu zbolel.

PREBERITE TUDI: 10 naravnih zdravil proti herpesu ali kako se hitro znebiti herpesa

Ker sem tudi sama med tistimi, ki je na podlagi (bridkih) lastnih izkušenj prišla do spoznanja, da so najboljše stvari preverjene dobre naravne stare ‘ercnije’, sem ga kupila tudi sama. Zaenkrat sem ga uporabila zgolj za vnetje manjše rane in dejansko je vnetje skorajda takoj čudežno izginilo. In to po enem samem nanosu. Res neverjetno.

Preden se zgrozite, da je škodljivo in ob uživanju postaneš moder kot znani ‘the blue man’ Paul Karason, priporočam malce raziskovanja. Omenjeni moški je, da je postal moder, delal kar tri napake. 1. užival je velike količine izjemno močne, doma narejene raztopine, ki sploh ni bila koloidno srebro; 2. ni uporabljal pravega koloidnega srebra, saj je dodal sol in je tako nastal srebrov klorid; 3. nanašal ga je tudi na kožo v velikih količinah in 4. namazan s koloidnim srebrom je hodil v solarij. Bistre poteze, ni kaj – ki pa lahko pridejo zelo prav, ko je treba ljudi prestrašiti pred izjemnim in dostopnim izdelkom, ki je konkurenca patentiranim in pravo čudežno zdravilo.

Gre skratka za izjemen izdelek, ki menim, da bi moral biti v lekarniški omarici vsakega gospodinjstva – naj si bo za uporabo na koži ali pa oralno. Ko ga boste imeli, boste lahko zavrgli skoraj vse druge, s katerimi ste odpravljali razne kožne težave in nevšečnosti.

PREBERITE TUDI: Top 5 mat rdečih drogerijskih šmink

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj