Nekateri znanstveniki menijo, da sanje nimajo posebnega osnovnega namena, da bi bile naše sanje morda vmesni produkti drugih stvari, ki se dogajajo v možganih med spanjem.
 
 
Toda mnogi znanstveniki, ki preučujejo spanje in sanje, verjamejo, da je njihov namen predvsem sanje. Obstaja pa veliko zanimiv razlag, kaj sanje sploh so. Nekateri v njih vidijo močno simboliko in globji pomen, znanost pa išče razumsko razlago. Sanje so različne, lajko so lepe, žalostne, čudne ali zanimive. Zakaj je temu tako?
 

Različne teorije kažejo, da so sanje:

  • Način za obdelavo spomina in učenja. Na ta način, skozi sanje, naj bi možgani ločevali spomine iz kratkoročnih v dolgoročne. Namen naj bi bil predvsem to, da se naredi prostor, za informacije, ki jih bomo zopet prejeli naslednji dan.
  • Način vzdrževanja čustvenega ravnovesja. V spanju naj bi predelovali težke, zapletene in vznemirljive misli, čustva in izkušnje.
     
  • Drugačno stanje zavesti, ki združi preteklost, sedanjost in prihodnost. Med spanjem in v sanjah naj bi obdelujovali informacije iz prvih dveh in se tako pripravili na tretjo – prihodnost.
     
  • Nekakšna vaja za možgane, da se pripravijo na soočenje z grožnjami, nevarnostmi in izzivi v budnosti življenja.
  • Način odzivanja možganov na biokemične spremembe in električne impulze, ki se pojavijo med spanjem.

Vse teorije so povsem verjetne, zagotovo pa so sanje področje, ki že od nekdaj buri človeško radovednost in domišljijo.

PREBERITE TUDI: Zakaj imamo nočne more?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj